מחיר החיטה מזנק לשיא של 14 שנה - וזה יגיע למדפים בסופר
מחיר החיטה מזנק לשיא של 14 שנה - וזה יגיע למדפים בסופר
מחיר בושל חיטה חצה 9.8 דולר, רמתו הגבוהה ביותר מאז המשבר הפיננסי של 2008; בשווקים מצפים לצמצום חד בהיצעים, בשל הפסקה או צמצום מהותי ביצוא העתידי מרוסיה ואוקראינה - המספקות יחד 29% מהחיטה העולמית; "המגדלים באוקראינה לא יווכלו לשתול חיטה באביב - הם עלולים לעבור שנה שלמה בלי יבול"
המלחמה באוקראינה והתגובה במערב מקפיצים את מחירי החיטה - החוזים העתידיים על החיטה בבורסות הנגזרים של שיקגו (CBOT) טיפסו לרמתם הגבוהה ביותר מאז המשבר הפיננסי העולמי ב-2008.
מחיר בושל חטיה טיפס ביום שלישי ב-5.4% ל-9.84 דולר לבושל, והגיע עוד לפני פתיחת המסחר הרשמית למגבלה שהציבו בבורסה של שיעור עליות או ירידות יומי. המחירים הגבוהים הופכים את החיטה ליקרה יותר ליצרני המזון, שבסבירות גבוהה יגלגלו את העלויות הללו לצרכנים.
הסיבה העיקרית לעליות הוא הציפיה לצמצום חד הצפוי בהיצע החיטה בשווקים. במסגרת הסנקציות והמגבלות שהוטלו על רוסיה, חברות הספנות הגדולות מארסק ומדטריאן שיפינג הפסיקו באופן זמני את השירותים לנמלים ברוסיה.
"הסוחרים בשיקגו מתחילים להבין שהמלחמה באוקראינה תימשך זמן מה, וגם אם רוסיה תצליח לכבוש את אוקראינה בשבועות הקרובים, העולם לא יאפשר מכירת חיטה או אנרגיה רוסית או אוקראינית", נכתב בדו"ח שפרסמה חברת המחקר AgResource.
רוסיה היא היצואנית הגדולה בעולם של חיטה, בעוד שאוקראינה היא בין חמש היצואניות הגדולות בעולם. שתי המדינות ביחד אחראיותץ על 14% מייצור החיטה העולמי, כך לפי חברת נתוני החקלאות Gro Intelligence.
שתי המדינות גם מספקות כ-29% מכלל ייצוא החיטה. בשנה שעברה ייצאה רוסיה מעל 39 מיליון טונה של חיטה, לפי נתוני משרד החקלאות האמריקאי, ואילו אוקראינה ייצאה קרוב ל-17 מיליון טונה של חיטה באותה התקופה. לשם השוואה, ארה"ב ייצאה 27 מיליון טונה של חיטה. עם זאת, במשרד החקלאות האמריקאי ציינו כי עד הפלישה, אוקראינה הייתה בדרכה לשנת שיא של ייצוא חיטה, בעוד שברוסיה נרשמה האטה.
"זה לא היה יכול לקרות בזמן גרוע יותר" אמר לאתר CNN רוב מק'קי, נשיא ומנכ"ל איגוד האופים האמריקאי. "בהתבסס על כמה זמן המצב יימשך, נראה שמגדלי החיטה האוקראינים לא יוכלו לשתול חיטה באביב, וגם לא תירס ותבואות אחרות. כך שהם עלולים לעבור שנה שלמה בלי ייבול", הוסיף. פירוש הדבר שהמחירים של מוצרים כמו דגני בוקר ולחם יעלו, זאת לאחר שעלו כבר בשל שיעור האינפלציה הגבוה.