שינוי ההסכם עם בנק הפועלים הפיל את הרווח הנקי של ישראכרט ב-55%
שינוי ההסכם עם בנק הפועלים הפיל את הרווח הנקי של ישראכרט ב-55%
ההכנסות של חברת כרטיסי האשראי צמחו ב-2022 ב-15.5% אבל הרווח הנקי ירד ל-155 מיליון שקל; החל מהשנה שעברה, ישראכרט משלמת לבנק הפועלים נתח גדול יותר מעמלות כרטיסי האשראי שהיא מנפיקה ללקוחות הבנק
ישראכרט, שנמצאת בליבו של מאבק שליטה, פירסמה הבוקר את הדוחות הכספיים ל-2022 שהראו צמיחה בהכנסות אך ירידה של 55% ברווח הנקי.
חברת כרטיסי האשראי סיכמה את השנה עם הכנסות של 2.6 מיליארד שקל - עלייה של 15.5% לעומת השנה הקודמת, ורווח נקי של 155 מיליון שקל.
בנטרול השפעה חד פעמית, הרווח הנקי של ישראכרט ירד ב-31% ל-220 מיליון שקל. ברבעון הרביעי רשמה ישראכרט שיפור בניגוד למגמה בענף, כאשר הרווח הנקי בנטרול השפעות חד פעמיות זינק פי שניים ל-46 מיליון שקל.
בשנת 2022 נרשמה צמיחה של כ-41% בתיק האשראי הצרכני לכ-5.8 מיליארד שקל, עלייה שנתית של כ-1.7 מיליארד שקל. ברבעון הרביעי נרשמה עלייה של כ-945 מיליון שקל לעומת הרבעון הקודם, המשקפת צמיחה של כ-19% ברבעון בודד. הריבית בתיק האשראי הצרכני עמדה על 10.8% ברבעון הרביעי, כאשר המרווח מעל ריבית הפריים הוא 6.05%.
הירידה החדה ברווחי ישראכרט בשנה כולה נובעת משינוי ההסכם עם בנק הפועלים, שהיה בעל השליטה בחברה עד 2019. שני הגופים הגיעו אשתקד להבנות עקרוניות שלפיהן ישראכרט תנפיק ותתפעל כרטיסי אשראי עבור לקוחות בנק הפועלים.
במסגרת ההבנות החדשות, ישראכרט משלמת לבנק הפועלים 0.29% מעמלות כרטיסי האשראי שהיא גובה. זאת, בעוד בהסכם הקודם בין הצדדים מ-2013 - בעת שישראכרט הייתה חברה בת בבעלות מלאה של הפועלים - העמלה הייתה נמוכה יותר ועמדה על שיעור של 0.17%.
הערכות בעת שינוי ההסכם, כי ההסכם ייגרע 200 מיליון שקל הכנסות מישראכרט בשנה. על פי החברה, עד כה רשמה ישראכרט עלייה בתשלומים לבנק הפועלים בהיקף של 153 מיליון שקל (לנוכח שלושה רבעונים תחת ההסכם החדש).
השינוי בהסכם מול בנק הפועלים ככל הנראה זירז את ההסכמה של הנהלת ישראכרט להימכר לחברת הביטוח הראל. הראל שבשליטת משפחת המבורגר הציעה לרכוש את מלוא מניות ישראכרט, תמורת 2.7 מיליארד שקל, תוך מחיקתה מהמסחר. הנהלת ישראכרט, בהובלת המנכ"ל רן עוז נענתה להצעת המכירה לאחר שיפורה לתמורה של 2.9 מיליארד שקל.
במקביל, מנורה מבטחים גם היא הציעה לרכוש את השליטה בישראכרט, על ידי קניית 32% ממניות חברת כרטיסי האשראי לפי שווי חברה של 3.2 מיליארד שקל, אולם ההנהלה העדיפה את הצעת הראל. בעלי המניות בישראכרט יצביעו בסוף החודש האם לאשר את עסקת המכירה להראל או לא.
על פי עוז, העלייה באשראי הצרכני שחילקה ישראכרט ב-2022, היא זו שהביאה לעלייה באטרקטיביות הרכישה עבור חברות הביטוח. "את השפעות החיוביות של העלייה הזו בהכנסות, אנו נרגיש רק ברבעון הבא" קבע עוז.