סגור
נתי סיידוף בעל ה שליטה ב שיכון ובינוי
נתי סיידוף, בעל השליטה בשיכון ובינוי (צילום: עמית שעל)

שיכון ובינוי כבר זכתה במכרזים של המדינה ב־21 מיליארד שקל

חברת הנדל"ן והתשתיות גברה על שפיר הנדסה וזכתה במכרז להקמת מחנה חדש לצה"ל, שיחליף גם את הבקו"ם, בעלות של 2.4 מיליארד שקל. ההכנסות הצפויות: 4 מיליארד שקל. מאז שסיידוף רכש את השליטה, שיכון ובינוי זכתה בשמונה מכרזי מדינה

שיכון ובינוי הולכת ומסתמנת כקבלנית הבית של מדינת ישראל. אתמול דיווחה החברה על זכייתה במכרז "אופק רחב" להקמת מחנה רב־זרועי חדש לצה"ל בעלות של 2.4 מיליארד שקל ועם הכנסות צפויות של 4 מיליארד שקל.
זוהי הזכייה השמינית של שיכון ובינוי במכרזים גדולים שהוציאו משרדי הממשלה ורשויותיה השונות מאז 2018, אז רכש נתי סיידוף את השליטה בחברה מידי שרי אריסון, והיקפם הכולל עומד על כ־21 מיליארד שקל. מדובר על מונחי עלות הקמה. בחלק מהמכרזים זכתה החברה יחד עם שותפים.
במכרז אופק רחב גברה שיכון ובינוי על שפיר שעלתה מולה לשלב האחרון במכרז. המחנה החדש יוקם בשטח של 300 אלף מ"ר המתפרסים על פני 360 דונם בסמוך למחנה פיקוד העורף ברמלה, וירכז את מרבית המפקדות של צה"ל הממוקמות כיום באזור המרכז, כולל במחנות צריפין, קסטינה, הבקו"ם בתל השומר והשלישות ברמת גן, ויכלול גם את המפקדות של אגף טכנולוגיה ולוגיסטיקה (אט"ל), מפקדת זרוע היבשה (מז"י) ואכ"א.
המחנה שיכלול גם שני מגדלים בני 24-20 קומות מיועד לשרת אוכלוסייה של 9,000 אנשי צבא ו־5,000 מבקרים מדי יום. במשרד הביטחון צופים כי איחוד הבסיסים יביא להתייעלות כלכלית ולחיסכון של מיליוני שקלים בשנה, בין היתר של תשלומי ארנונה.
שיכון ובינוי תתכנן, תקים, תממן ותפעיל את המחנה במשך 25 שנים. עלויות ההקמה מוערכות ב־2.4 מיליארד שקל (לא כולל מע"מ), ושיכון ובינוי תהיה זכאית לאורך תקופת ההפעלה להכנסות של 4 מיליארד שקל, הכוללות מענק הקמה בשווי של 1.4 מיליארד שקל שישולם בתקופת ההקמה ובמשך שנת ההפעלה הראשונה של הפרויקט, זאת לצד תשלום תקופתי במהלך תקופת ההפעלה שמורכב מתשלום הוני ותשלום תפעולי, והחזר עבור שירותים שתספק למשרד הביטחון.
החברה־הבת של שיכון ובינוי, סולל בונה, תהיה קבלן הביצוע של הפרויקט. שיכון ובינוי תממן את הקמת הפרויקט באמצעות הון עצמי לצד מסגרות אשראי שתקבל מבנק הפועלים וקרן הפנסיה הוותיקה עמיתים. אלה כוללות מסגרת אשראי של 1.3 מיליארד שקל כהלוואת גישור כנגד קבלת מענק ההקמה, והלוואות נוספות לזמן קצר שלא יהיו צמודות למדד ויישאו בריבית משתנה שמוערכת נכון להיום בטווח של 4.5%—5.5% בשנה, והלוואה נוספת לזמן ארוך בריבית קבועה.
זהו הפרויקט השלישי שבו זוכה שיכון ובינוי במסגרת העברת בסיסי צה"ל ממרכז הארץ, לאחר שזכתה ב־2020 גם בפרויקט הקמת קריית המודיעין שסמוך לעומר בעלות הקמה של 4.9 מיליארד שקל ובהכנסות מוערכות של 11 מיליארד שקל; ובשנת 2018 זכתה בפרויקט קריית התקשוב שבבאר שבע — שבו זכתה ביחד עם אפי נכסים (שבשליטת חברת ביג), ובהמשך רכשה את חלקה — בעלות הקמה של 2 מיליארד שקל ועם הכנסות מוערכות של 7 מיליארד שקל.
הפרויקטים הנוספים שבהם זכתה שיכון ובינוי היו בתחומי האנרגיה והדיור. ביוני 2020 זכתה יחד עם שותפים במכרז לרכישת תחנת הכוח רמת חובב שמופעלת בגז טבעי בתמורה ל־4.2 מיליארד שקל. בדצמבר 2021 זכתה במכרז להקמת תחנת כוח סולארית סמוך לדימונה (250 מגה־ואט) בעלות שעשויה להגיע ל־800 מיליון שקל ועם הכנסות צפויות של 1.5 מיליארד שקל. ובאותו החודש זכתה בשותפות (50%) עם אדלטק במכרז לרכישת תחנת הכוח חגית (660 מגה־ואט) שמופעלת גם היא בגז טבעי בתמורה ל־1.6 מיליארד שקל. בדצמבר 2021 זכתה במכרז להקמת והשכרת 324 יחידות דיור במסגרת פרויקט דירה להשכיר בשטח שדה דב בתל אביב בעלות של 1.4 מיליארד שקל, ובאפריל השנה זכתה במכרז נוסף של דירה להשכיר להקמת והשכרת 511 יחידות דיור בשדה דב בעלות מוערכת של 2 מיליארד שקל.
שיכון ובינוי פועלת במגזרי קבלנות תשתיות ובנייה, יזמות נדל"ן, אנרגיה וזכיינות. היא נסחרת כיום לפי שווי שוק של 6.4 מיליארד שקל, כשמתחילת השנה ירדה המניה ב־27%. זאת, לעומת ירידה של 3% במדד ת"א־35 שבו היא כלולה.