ניתוחשופרסל עוברת לאחים אמיר, האתגרים מחכים להם מעבר לפינה
ניתוח
שופרסל עוברת לאחים אמיר, האתגרים מחכים להם מעבר לפינה
גרעין השליטה ברשת הקמעונאות הגדולה בישראל יימכר ליוסי ושלומי אמיר לפי שווי של 6 מיליארד שקל. האחים שמכרו את רשת פרשמרקט תמורת 2.1 מיליארד שקל לפני כ־3 שנים, גברו על צבי ויליגר ודלק ישראל אף שהציעו מחיר גבוה יותר לשופרסל. בפני הרוכשים החדשים ניצבים אתגרי ענק, בהם החיפוש של הצרכנים אחר רשתות זולות, שיפור תוצאות רשת בתי המרקחת BE וקשיים טכניים של המרכז האוטומטי
שופרסל תחזור אחרי חמש שנים להיות חברה עם בעל שליטה. כפי שנחשף ב"כלכליסט", האחים שלומי ויוסי אמיר רוכשים 24.9% ממניות שופרסל מידי שישה גופים מוסדיים תמורת 1.5 מיליארד שקל, לפי שווי חברה של 6 מיליארד שקל. המוסדיים הם הראל, הפניקס, מנורה מבטחים, מגדל, כלל ואלטשולר שחם. בהתאם להצעה שהגישו האחים בשבוע שעבר, ימכור כל גוף מוסדי כ־41% מהאחזקות שלו בשופרסל לאחים אמיר ב־22.58 שקל למניה. במכירה ישתתפו גם בתי ההשקעות מיטב ילין לפידות ומור, שימכרו נתח מאחזקותיהם, למרות שאינם בעלי עניין בחברה. לאחים יש 14 יום להעביר את הכסף למוכרים.
המכירה לאחים תתבצע בימים הקרובים כשיעבירו 1.5 מיליארד שקל למוסדיים. אדוארדו אלשטיין, בעל השליטה הקודם בשופרסל, מכר 16.7% ממניות החברה למוסדיים בקיץ 2018 ואיבד למעשה את השליטה בחברה תוך כדי מכירה נוספת ב־2020.
אתמול בבוקר עוד היה נראה כי האחים אמיר נמצאים בתחרות מול הקבוצה האמריקאית של מייקל אלפרט ואדנרו ספודק, שהגיעו לארץ לצורך המו"מ. האמריקאים החליטו לפרוש. הקבוצה השלישית, דלק ישראל וצבי ויליגר, הגישה הצעה מאוחרת ובעיניי המוסדיים היתה גם כך חסרת סיכוי ולא נדונה כלל, וכך החליטו המוסדיים בזה אחר זה לבחור בהצעה של אמיר. מנורה והראל קיימו ישיבות של ועדות השקעה והאחרים החליטו בחטיבת ההשקעות על הפעולה.
האחים אמיר הקימו בעבר רשת קמעונאות בינונית, פרשמרקט, אותה מכרו לפז בסוף 2021 תמורת 2.1 מיליארד שקל. בשל העסקה הזאת האחים יפצו את פז ב־100 מיליון שקל בגין סעיף אי התחרות, שמסתיים בסוף השנה.
במרץ 2022 ניסו האחים לרכוש את השליטה בשופרסל לפי 7.5 מיליארד שקל שווי. העסקה שהוגשה לדירקטוריון בראשות יקי ודמני נדחתה. חודש לאחר מכן הובילו מוסדיים בראשות הפניקס, ספרה ומנורה, מהלך למינויו של איציק אברכהן ליו"ר לצד הדחת ודמני. המהלך הצליח ואברכהן חזר לתפקיד היו"ר עם ארבעה דירקטורים נוספים ומינה את אורי וטרמן למנכ"ל. הביצועים של שופרסל מאז לא היו מזהירים והמוסדיים הגיעו למסקנה כי מודל החברה ללא גרעין שליטה נכשל וספק אם הוא ישים בישראל בחברות בסדר גודל כזה. וכך, כשאהרון פרנקל ביקש באוקטובר 2022 לרכוש נתח ממניותיהם ולהגיע לאחזקה של 20% בחברה, הם הסכימו. בסופו של דבר מנורה ומגדל סירבו למכור, והעסקה נפלה משום שהיתה מותנית בהשתתפות כל המוסדיים.
כך היה גם כשמייקל אלפרט, שותפו של בן אשכנזי בחברת אשכנזי אקוויזישן נדל"ן מניו יורק, פנה למוסדיים לפני כחודש. הם הסכימו לבחון מכירת השליטה בשופרסל לקבוצה שארגן למפרט. אלפרט, שרצה לרכוש את השליטה ב־21 שקל למניה, נאלץ להעלות את המחיר מאחר שחשיפת המגעים שניהל ב"כלכליסט" הקפיצה את האחים אמיר, שמיהרו לקיים להציע למוסדיים 22.58 שקל למניה. האחים ידעו שכניסה של בעל שליטה אחר לחברה יסתום את הגולל על סיכויי הרכישה שלהם.
אלפרט וספודק הם אנשי עסקים אמריקאים מסדר גודל בינוני־קטן שציינו בשיחות כי החליטו לבצע השקעה בשל אירועי אוקטובר והמלחמה. ספודק, למשל, הוא מנכ"ל של קרן ריט בשווי 300 מיליון דולר. שתי סיבות עמדו ברקע להחלטה של האמריקאים לפרוש. הראשונה - המוסדיים שידרו כי רק תמורת 25 שקל למניה (שווי 6.6 מיליארד שקל לחברה) יסכימו למכור להם. האמריקאים היו מוכנים לעלות מ־23 שקל למניה (6.1 מיליארד שקל שווי) לכ־24 שקל. מעבר לזה העסקה לא נראתה להם כלכלית.סיבה שנייה היתה שמנורה ואולטשולר שחם הציגו לדברי האמריקאים מעין בלוק חוסם. שני המוסדיים הבהירו, כי הם מאמינים באחים, שבהם השקיעו בפרשמרקט וקצרו תשואה של פי ארבע על הכסף.
דלק ישראל ו־ויליגר עוד ניסו להעלות את ההצעה לשווי חברה של 6.5 מיליארד שקל, אבל המוסדיים היו כבר סגורים על האחים אמיר ולא האמינו ביכולת של ויליגר לעבור את אישור רשות התחרות. הדד־ליין שהציבו האחים לעיסקה נגמר ב־10 בבוקר, אבל הוא הוארך שוב ושוב עד שכלל והראל אישרו אחרונים את העסקה. קודם לכן אישרו גם מגדל את העיסקה והמפתיע מכל, הפניקס, שהיו ה"שותפים" של האמריקנים במהלך, עברו לתמוך בהצעה של אמיר.
התוכניות של האחים אינן ברורות ומגובשות. ככל הידוע אין בכוונתם לבצע שינויים מידיים אבל הם מוכרים כמנהלים צנטרליסטים. ייתכן שינסו להשאיר את היו"ר איציק אברכהן לתקופה מסויימת, כדי להיעזר בידע ובהיכרות שלו עם החברה.