סגור
ריצ'רד פרנסיס מנכ"ל טבע החדש על רקע  אתר חברת טבע בכפר סבא
ריצ'רד פרנסיס מנכ"ל טבע החדש על רקע אתר חברת טבע בכפר סבא ( צילום: סיון פרג')

ניתוח
שולץ הרחיק את טבע מהתהום, ולא מצא נתיב המראה

קור שולץ, ששימש כמנכ"ל חברת הפארמה ב-5 השנים האחרונות, נפרד מטבע שנה לפני הזמן עם שכר בעלות של יותר מ–100 מיליון דולר; מחליפו, ריצ'רד פרנסיס, מקבל לידיו חברה עם חוב קטן יותר ופחות צרות משפטיות, ועם אתגר גדול ביצירת מנועי צמיחה חדשים

בדיוק חמש שנים לאחר כניסתו לתפקיד מנכ"ל טבע, עוזב קור שולץ את החברה ובמקומו ימונה מנכ"ל אלמוני יחסית, ריצ'רד פרנסיס הבריטי. יש מספר דברים חריגים בהודעת המינוי ששיגרה טבע אתמול בצהריים: אף ששולץ הודיע עוד באביב האחרון לדירקטוריון טבע כי בכוונתו לא לחדש את החוזה שמסתיים בנובמבר 2023, הוא יעזוב כבר כעת, שנה לפני סיום החוזה. מעבר לכך, אף שהועלתה אפשרות כזו, שולץ לא ישאר בחברה כדירקטור.
אף שבעת המינוי שולץ לא היה מוכר בישראל, בשוק התרופות העולמי, בעיקר האירופי, הוא היה מוכר יחסית, ונודע כמי שהוביל מספר תהליכים חשובים בשתי חברות תרופות גדולות שעמד בראשן: נובו נורדיסק ולונדבק. המנכ"ל החדש שיחליף אותו אמנם מגיע עם ניסיון של 25 שנה בתעשיית הפרמצבטיקה בדמות חמש שנים כמנכ"ל סנדוז, חטיבת הגנריקה של ענקית התרופות נוברטיס השוויצרית, שנחשבת לאחת היריבות המרכזיות של טבע, אבל מדובר במנהל צעיר למדי שלא חתום על מהלכי הבראה. יתרה מכך, נסיבות עזיבתו את סנדוז לוטות בערפל ובעת העזיבה נאמר כי מדובר ב"סיבות אישיות". לאחר שעזב את התפקיד הצטרף פרנסיס לקרן השקעות בחברות רפואיות ושימש בשנה האחרונה כמנכ"ל של שני סטארט־אפים במקביל.
בשלב זה החוזה עם פרנסיס נחתם לשלוש שנים והוא כולל שכר שנתי של 1.6 מיליון דולר, לא כולל בונוסים שנתיים שיכולים להגיע לכל היותר ל־200% מהשכר השנתי. כמו כן, הוא יקבל מענק הוני של 9 מיליון דולר במניות חסומות. מענק ההצטרפות של פרנסיס עומד על 5 מיליון דולר במזומן שישולם בשלושה תשלומים: 1.5 מיליון דולר עם הכניסה לתפקיד, 1.5 מיליון דולר כעבור שנה ו־2 מיליון דולר בשנתו השלישית בחברה. כמו כן יקבל פרנסיס 5 מיליון דולר נוספים במניות חסומות. מעבר לכך, הוא יהיה זכאי להוצאות רילוקשיין ודיור במידה ויחליט לעבור לישראל.
מדובר אמנם בחבילת הצטרפות ושכר נדיבה, אך היא צנועה משמעותית מזו של שולץ שקיבל מענק הצטרפות של 20 מיליון דולר במזומן ועוד 13.5 מיליון דולר באופציות ומניות חסומות של טבע. לאורך השנים זכה שולץ לתגמול בעלות גבוהה, אך מצד שני רוב הרכיב ההוני היה באופציות שנותרו מחוץ לכסף לנוכח הנפילה המתמשכת במניית טבע בתקופת כהונתו. עבור 2022 אמור שולץ לקבל חבילת תגמול של כ־15 מיליון דולר, בדומה לשנתיים האחרונות, אבל הפעם יצטרפו אליה גם פיצויים ועוד סעיפים של גמר חשבון, זאת בעקבות מה שהפך בפועל לסיום החוזה שנה לפני המתוכנן. יחד עם סעיפי הפיצויים, שעשויים להסתכם ב־30 מיליון דולר, יגיע סך התגמול של שולץ בתקופתו בטבע ליותר מ־100 מיליון דולר. לפי החוזה, שולץ זכאי לפיצויים של 1.2 מיליון דולר, תשלום של 4 מיליון דולר עבור אי־תחרות ועוד הבשלת רכיב הוני שאמור להגיע ל־24 מיליון דולר.


על תפקיד המנכ"ל החדש של טבע התמודדו מספר בכירים בחברה הוותיקה. לפי ההערכות, מדובר בעיקר בסמנכ"לים שהביא לחברה שולץ עצמו תוך הבטחה לקידום עתידי. אחד המועמדים הטבעיים לתפקיד המנכ"ל יכול היה להיות טל זקס, לשעבר המדען הראשי של מודרנה, שהביאה לעולם את החיסון לקורונה במקביל לפייזר. זקס הצטרף לדירקטוריון טבע בשנה שעברה ויכול היה להמשיך את המסלול המקובל של היכרות ראשונית עם החברה בתפקיד דירקטור לקראת מעבר לכסא המנכ"ל. היו גם מנהלים ישראלים מחוץ לטבע שחשקו בתפקיד, אבל בחברת התרופות החליטו ללכת שוב על מישהו שלא יהיה לו קשר רגשי במיוחד לטבע כמוסד ישראלי.
המנכ"ל הצעיר מאז הורביץ: פרנסיס בן ה־54, שיהיה המנכ"ל הצעיר ביותר של טבע מאז אלי הורביץ, מתגורר כיום בלונדון וככל הנראה לא יעביר את מקום מגוריו לישראל, אלא יגיע לכאן לעתים קרובות. בטבע מחוייבים על פי התקנון לניסוח עמום של "ניהול החברה מישראל", אבל גורמים בסביבת החברה ציינו כי מגורים בישראל לא הוצבו כתנאי. שולץ, שהגיע לפני חמש שנים מדנמרק, התגורר ביפו, אך באחרונה אמר כי מכיוון שעבר את גיל 60, וכי בימים אלה אמור להיוולד לו נכד ראשון, הוא רוצה לשוב למולדתו.
אלא שמעבר לסנטימנט והרגשות, נראה כי שולץ בעיקר הבין את מה שדי ברור מהביצועים של טבע בתקופה האחרונה: הוא הצליח להוריד את החברה מפי התהום שעליו ניצבה לאחר רכישת הענק של אקטביס ב־40 מיליארד דולר באמצעות חוב של 30 מיליארד דולר, אך מן הצד השני לא נראים באופק מסלולי המראה שישיבו את החברה לצמיחה. לאחר סגירת פרשת משככי הכאבים שהעיקה על טבע בערך מאז כניסתו לתפקיד, שולץ הרגיש שמכאן אפשר רק לרדת. וזה בדיוק יהיה האתגר המרכזי של פרנסיס הצעיר: לשכנע את המשקיעים שלטבע יש עתיד, ולא רק עבר מפואר.
מיד עם כניסתו לתפקיד החל ליישם שולץ תוכנית קיצוצים רחבה ועמוקה שרק מי שמגיע מבחוץ — לא רק מחוץ לטבע, אלא גם מחוץ לישראל — היה מסוגל ליישם. לפתע התברר כי "הפרה הקדושה" של הכלכלה הישראלית, שנחשבה גם לאינטגרטורית יוצאת דופן של רכישות, נרדמה בשמירה על מבנה ההוצאות שלה. הדבר התאפשר בזכות הרווחים האדירים של הקופקסון, תרופת המקור הראשונה שיצאה מישראל, שנועדה לטיפול בטרשת נפוצה. שולץ פיטר רבע מעובדי טבע בעולם (בישראל קוצצו יותר מאלף משרות), ומפעלים ברחבי העולם נסגרו או נמכרו לאחר שהתברר כי לאחר כל רכישה טבע השאירה את רוב הדברים על כנם ולא מינפה את האינטגרציה.
שנה אחרי כניסתו לתפקיד היה נדמה כי הדברים מתחילים להשתפר והמניה אף זינקה ביותר מ־50%, אבל אז החלו לצוץ תסבוכות משפטיות. המרכזית שבהן — פרשת משככי הכאבים שהאפילה והעכירה הלכה למעשה את עיקר כהונתו של שולץ. לצד חברות רבות בתעשייה, הופנתה כלפי טבע אצבע מאשימה של התביעה האמריקאית בכך שתרופות ששיווקה גרמו להתמכרות ומוות של אמריקאים רבים. הפרשה נמשכה כשלוש שנים, ובמהלכן הייתה טבע תחת איום של עלויות פיצוי גבוהות שתידרש לשלם ולא תוכל לעמוד בהן בעקבות מצבה הפיננסי העדין. שולץ ירש חוב של 35 מיליארד דולר, מה שלא הותיר לו מרחב תמרון לסגירת פשרה עם הרשויות האמריקאיות. בסופו של דבר הצליח שולץ לחתום על הסדר פשרה שבמסגרתו תשלם טבע "רק" 4.3 מיליארד דולר ותספק תרופות לגמילה ממשככי כאבים במשך שנים ארוכות. הוא גם הפחית את החוב ל־19 מיליארד דולר "בלבד".
אתגר בנקודה הזדמנותית: בזמן ששולץ היה עסוק בהפחתת החוב והסרת עננות משפטיות, נושא מנועי הצמיחה העתידיים לא טופל, וזו תהיה המשימה העיקרית של פרנסיס. לטבע יש היום שתי תרופות מקור טובות וצומחות: אוסטדו ואג'ובי, שמפצות על הירידה המתמשכת בקופקסון. היא גם השיקה מספר תרופות ביוסימילר, מעין גרסאות גנריות מתוחכמות יותר ויקרות יותר, שמתחילות להתרומם, אבל התחרות בשוק שלהן גבוהה. בכל הנוגע לגנריקה המסורתית, זו שהפכה את טבע לחברה הגדולה בתחומה, כבר תקופה ארוכה לא היו לה בשורות, ולא ברור בשלב זה מי המועמדים להיות הבלוקבאסטרים הבאים (תרופות עם פוטנציאל מכירות שנתי של יותר ממיליארד דולר).
כדי להיפטר מתדמית החברה ששקועה בבוץ משפטי ופיננסי, טבע חייבת לייצר מקורות צמיחה אורגניים, שכן גם לאחר מהלכי ההתייעלות של שולץ, היא עדיין לא יכולה להרשות לעצמה לבצע רכישות. מה שמשחק לטובת פרנסיס הוא כניסתו לטבע בנקודה שבה העננה המשפטית מאחוריה, המניה נמצאת קרוב לשפל היסטורי ופני הכלכלה העולמית להאטה — תקופות בהן דווקא מניות של חברות תרופות נוטות להפוך למפלט בטוח יחסית עבור המשקיעים.