סגור
וול סטריט
וול סטריט (AP)

מנובמבר לנובמבר: נאסד"ק מחק 7.4 טריליון דולר מאז השיא

מניות הטכנולוגיה בוול סטריט נפלו רחוק מהשיאים של נובמבר 2021, כשברקע האינפלציה משתוללת וגוררת העלאות ריבית חדות ופיטורים המוניים; מטא מחקה 600 מיליארד דולר מהשיא, מיקרוסופט איבדה 700 מיליארד דולר; ובסקטור כולו פוטרו 130 אלף עובדים

לפני שנה בדיוק מדד נאסד"ק היה בשיאו ובשיעור כפול לעומת הימים של תחילת הקורונה. החברות העסיקו עובדים במקום לפטר, והאחרונים נהנו משווי גבוה באופציות שקיבלו על מניות החברה. 12 חודשים מאוחר יותר, נאסד"ק נופל ב-27% מאותו שיא.
אף לא אחת מ-15 החברות המובילות בנאסד"ק השיגה תשואה חיובית בשווי המניה מאז נובמבר 2021. מיקרוסופט השילה מאז 700 מיליארד דולר מערכה, ומטא, שמנייתה נפלה ביותר מ-70%, מחקה 600 מיליארד דולר. סה"כ איבדו המשקיעים בנאסד"ק 7.4 טריליון דולר ב-12 החודשים האחרונים. כך פורסם באתר CNBC.
העלאות הריבית החדות מצד הבנק המרכזי בארה"ב בעקבות האינפלציה הגואה, הסיטה את המשקיעים ממניות הטכנולוגיה, והאחרונות צמצמו את התחזיות שלהן לרווחים.
החברות בסקטור מקצצות בהוצאות, כולל הקפאת העסקת עובדים לצד פיטורים המוניים של עובדים קיימים. לעובדים שהצטרפו לחברות שהונפקו אשתקד במחיר גבוה ומאז רשמו נפילה, כשרוב הפיצויים שלהם באופציות על מניות החברה, נותר רק לקוות להתאוששות הסקטור ולהיפוך מגמה.
מניית חברת הטנדרים החשמליים ריביאן מקליפורניה למשל, נפלה ב-80% מאז השיא שלה בבכורה בנובמבר 2021. היא הגיעה בתחילת דרכה לשווי של 150 מיליארד דולר. עתה היא נסחרת בשווי של 26 מיליארד דולר. והפיטורים הגיעו אף הם. ואם גם זה לא הספיק, החברה נאלצה לבצע ריקולים לעשרות אלפי רכבים (כמעט כל כלי הרכב שייצרה).
פיטורים המוניים בענקיות טק כמו אמזון, טוויטר וסיסקו הגיעו יחד ב-12 החודשים האחרונים למספר מפחיד של 29 אלף עובדים. בסקטור הטק כולו פוטרו 130 אלף עובדים.
אך יש מי שמצדדים במהלכי הפיטורים ההמוניים: "בסיליקון ואלי מאמינים שהחברות יוכלו להגיע שוב לרמת ההכנסות של תקופת השיא, דווקא עם כוח עבודה קטן משמעותית", אמר בחודש שעבר Brad Gerstner מחברת ההשקעות Altimeter Capital, במכתב שהופנה בעיקר למארק צוקרברג. "לדעתי החברות יפיקו תועלת רבה יותר מכוח עבודה מצומצם ואיכותי ללא כל השומן המיותר", הוסיף Gerstner.
חברת ההשקעות האקטיביסטית TCI Fund Management פנתה לאחרונה במכתב דומה למנכ"ל גוגל Sundar Pichai, שרשמה ברבעון האחרון את הצמיחה החלשה שלה מאז שנת 2013, מלבד רבעון אחד במהלך שיא המגפה. "לדעתנו עסקים יכולים לפעול בצורה יעילה יותר עם כמות עובדים פחותה משמעותית", אמרו בחברת ההשקעות. החששות בגוגל אכן גוברים לקראת אפשרות שכזו לפיטורים המוניים.