נסיגה קלה בשקל לאחר הודעת הריבית; הדולר על 3.66 שקלים
נסיגה קלה בשקל לאחר הודעת הריבית; הדולר על 3.66 שקלים
בנק ישראל הודיע על העלאת ריבית נוספת, של 25 נקודות בסיס, מ-4.50% ל-4.75%; היורו מטפס ונסחר סביב 3.96 שקלים; מזרחי טפחות: "בנק ישראל רומז כי ישקול ברצינות הפסקה של העלאת הריבית"; מנגד, במיטב אומרים כי "הסיכויים נוטים להעלאת ריבית נוספת"
נסיגה קלה בשקל לאחר הודעת הריבית של בנק ישראל. הדולר נסחר בסביבת 3.66 שקלים, היורו ב-3.96 שקלים.
הבנק המרכזי, בראשות הנגיד אמיר ירון, הודיע היום על העלאה נוספת בריבית, עשירית ברציפות, הפעם של 25 נקודות בסיס - מ-4.50% ל-4.75%. זאת לאחר מדד המחירים המדאיג של אפריל, שרשם עלייה חודשית של 0.8%, הרבה מעבר לתחזיות.
רונן מנחם, כלכלן השווקים הראשי במזרחי טפחות: "בשורה התחתונה בנק ישראל הותיר ללא שינוי את הסיפא של ההודעה, המשקפת את עמדתו הכוללת: הפעילות הכלכלית מצויה ברמה גבוהה, שוק העבודה הדוק והאינפלציה רוחבית ועדיין גבוהה. לנוכח כל אלו הוחלט על העלאת הריבית. כמו כן תימשך מדיניות תלוית נתונים.
"יצוין כי נותר גם פתח להקלה של המדיניות בהמשך: בנק ישראל שב ואומר כי מספר אינדיקטורים כלכליים רשמו התמתנות. כמו כן הערה חדשה נוספה להודעה היום – לפיה בהסתכלות על ששת החודשים האחרונים, וביתר שאת על שלושת החודשים האחרונים, קצב האינפלציה נמוך יותר מזה של האינפלציה השנתית. לדעתי, תוספת זו רומזת כי בנק ישראל ישקול ברצינות הפסקה של העלאת הריבית, שכן התקופה המדוברת כוללת גם את מדד אפריל, שכזכור הפתיע כלפי מעלה. ניכר כי בנק ישראל מתבונן על טווחי זמן ארוכים יותר.
"עוד מציין בנק ישראל כי שיעור המשרות הפנויות נמצא במגמת ירידה, בעוד בהודעה הקודמת נכתב כי ירידה זו מתונה בלבד. להערכתי, זו אינדיקציה לראייה מעט מרוככת יותר של בנק ישראל את שוק התעסוקה. לבסוף, בנק ישראל מציין כי האינפלציה בעולם נמצאת במגמת התמתנות, ובניגוד להודעה הקודמת לא כותב כי מדדי הליבה עולים. בסך הכל הודעה ללא הפתעות של ממש, אך ניכר ניסיון לאיתות קל מצד בנק ישראל לקראת התמתנות ייקור הריבית. הודעת הריבית הבאה תימסר ב-10 ביולי, ויקדם לה פרסום מדד המחירים לצרכן לחודש מאי, שעשוי אף הוא להיות גבוה ולאתגר את משימתו של בנק ישראל. אין לשלול על הסף כי הריבית תעלה פעם אחת נוספת בשיעור דומה, אך כאמור הנתונים שיפורסמו עד אז ישפיעו מהותית על ההחלטה".
"מדד אפריל טרף את הקלפים", אמר מנחם בטרם החלטת הריבית. "על בנק ישראל יהיה לגשר בין קצב האינפלציה בפועל, שעומד על 5% ב-12 החודשים האחרונים וגבוה פי ½2 מאמצע יעד האינפלציה (1%-3%), לבין האינפלציה הצפויה ל-12 החודשים הבאים, העומדת על כ-3% בחודש האחרון, ולמעשה נושקת לרף העליון של רמת היעד", אומר עוד מנחם.
אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי במיטב, מציין בסקירתו השבועית כי גם ללא מדד אפריל הגבוה בנק ישראל היה בסבירות גבוהה מעלה היום את הריבית ב-0.25%. "השאלה הגדולה עכשיו היא אם זאת תהיה עליית ריבית האחרונה".
להערכת זבז'ינסקי, "הסיכויים נוטים להעלאת ריבית נוספת גם בישיבה הבאה". בין היתר מכיוון שעד ההחלטה הבאה, ב-10 ביולי, יתפרסם מדד המחירים הגבוה הצפוי במאי, בין היתר בשל גל ההתייקרויות בשוק המזון".
לפי התחזית במיטב "מדד מאי יעלה ב-0.6%, מה שישאיר את קצב האינפלציה השנתי ללא שינוי ברמה של 5%", אומר זבז'ינסקי, ומוסיף: "צריכים גם לקחת בחשבון שמבנה האינפלציה בישראל שונה מאשר במדינות האחרות. העלייה במחירי המוצרים בישראל מהותית יותר נמוכה מאשר בארה"ב ובאירופה. לעומת זאת, מחירי השירותים עולים בישראל בשיעור דומה או אף גבוה יותר. הרכב זה עשוי להעיד על אינפלציה 'דביקה' יותר, מה שעשוי לתמוך בעליית ריבית נוספת".