בנק ישראל מגביר את התחרות: יחייב הצגת קרנות כספיות לצד פיקדונות
בחוזר שפורסם היום, הרגולטור דורש מהבנקים להציג באופן בולט את נתוני הקרנות הכספיות באתר ובאפליקציה - מהלך שעשוי לדחוף את הבנקים להציע ריביות גבוהות יותר על פיקדונות
בנק ישראל מנסה להגדיל את התחרות בענף הפיקדונות. על פי חוזר שפרסם היום בנק ישראל הוא מבקש שהבנקים יציגו בצורה בולטת באתר ובאפליקציה את הנתונים של הקרנות הכספיות. מטרת שינוי התצוגה היא להגדיל את התחרות, לאפשר ללקוחות להשוות בין שני אפיקי ההשקעה ולבחור מוצר שמתאים להעדפותיהם. בנוסף התפיסה בשוק הקרנות היא שהשוואת תנאי התצוגה בין הפיקדונות לקרנות הכספיות נעשית במטרה לכופף את הבנקים ולגרום להם להציע פיקדונות עם ריביות גבוהות יותר.
במצב הנוכחי לקוח בנק שרוכש קרן כספית, המידע נמצא בתיק ההשקעות שלו בדף האינטרנטי שמרכז את ההשקעות של הלקוח בשוק ההון. בנק ישראל מבקש לבצע את ההפרדה בין ההשקעות בשוק ההון לקרנות הכספיות ולהשוות אותן לפיקדונות.
קרנות כספיות מוקמות על ידי חברות קרנות נאמנות שבבעלות בתי השקעות או חברות ביטוח. קרנות כספיות מטרתן להניב תשואה שדומה לריבית בנק ישראל ללא סיכון של הפסד. ההבדל בין הקרן הכספית לפיקדון הוא שהקרן הכספית נזילה באופן יומי לעומת הפיקדון הבנקאי שמשתחרר במועד קבוע מראש. פרט לקרנות כספיות שניתנות למשיכה בכל יום מסחר, רשות ניירות ערך ובנק ישראל מקדמים את הקרנות הכספיות המתחדשות, קרנות בהן כספי הלקוח מושקעים ומנוהלים על ידי מנהל הקרן לתקופה מוגדרת – בדומה לפיקדון. מאחר שהקרנות הכספיות המתחדשות הן "סגורות" לפרק זמן ידוע מראש למנהל שלהן מתאפשר להציג את התשואה הצפויה בקרן.
מתוך כך, בנק ישראל דורש מהבנקים להציג את נתוני התשואה הצפויה של הקרנות הכספיות המתחדשות לצד תנאי הפיקדונות – כדי להציג שני מוצרים דומים. כך הלקוח יוכל להחליט אם להפקיד בפיקדון חודשי עם 2% לשנה או בקרן כספית חודשית (כלומר כזו שסגורה לחודש) עם תשואה מוערכת של עד 4%.
החלוקה של הכספיות יהיו לפי רמת נזילותן, כלומר רמה יומית, חודשית, בין חודש לשלושה חודשים, בין שלושה לשישה חודשים ובין שישה ל-12 חודשים. ההוראה תיכנס לתוקף תוך חצי שנה מפרסומה – כלומר באקטובר 2025.
הקרנות הכספיות מנהלות כ-150 מיליארד שקל לאחר שגייסו יותר מ-100 מיליארד בשנתיים האחרונות. ההון של הכספיות עדיין מהווה פחות מ-10% מההון של חוסכים ישראלים שחוסכים בפיקדונות בנקאיים וחלק ארי מתוכם מסתפק בתשואה של 1%-2% בשנה.