שארדואן יהיה מרוצה: הורדת ריבית מפתיעה מפילה את הלירה ב-0.9%
שארדואן יהיה מרוצה: הורדת ריבית מפתיעה מפילה את הלירה ב-0.9%
בצעד שתואם את דרישות הנשיא, הבנק המרכזי בטורקיה הוריד את הריבית לטווח קצר ל-18% - בניגוד לציפיות שתישאר ברמה של 19%; הלירה הטורקית יורדת ל-8.735 לירה לדולר; נגיד הבנק המרכזי של טורקיה הוא הרביעי מאז 2019, אחרי שארדואן פיטר את שלושת הקודמים
הלירה הטורקית יורדת ב-0.9% לאחר שהבנק המרכזי במדינה הוריד את שיעורי הריבית, והוביל לגל חדש של טלטלות בשוק שמשקף את הצל הכבד שהטיל הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן על המדיניות המוניטרית, כך לפי דיווח בסוכנות הידיעות בלומברג. הלירה נסחרת ברמה של 8.735 לירה לדולר.
ועדת המדיניות המוניטרית בבנק המרכזי הורידה את שיעור הריבית לטווח הקצר (one-week repo rate) מ-19% ל-18%, בניגוד לציפיות האנליסטים לכך שהריבית תישאר על כנה.
ההחלטה התקבלה לאחר שבחודש שעבר שיעור האינפלציה בטורקיה עלה בניגוד לציפיות ל-19.25%, כך ששיעור הריבית הממשית במדינה נפל מתחת לאפס לראשונה מאז אוקטובר.
אולם הנגיד סהאפ קאבצ'יוגלו שינה את מדיניות הבנק מוקדם יותר החודש, כך שההתמקדות היא באינפלציית הליבה, שאינה כוללת את מחירי המזון והאנרגיה הנוטים לתנודתיות רבה, ונמוכה בקרוב ל-250 נקודות הבסיס מאשר האינפלציה, כך שנותר לו מרחב להיענות לדרישותיו של ארדואן לשיעורי ריבית נמוכים יותר.
ארדואן הבטיח לציבור עלויות הלוואה נמוכות יותר ואינפלציה איטית יותר החל מהחודש הנוכחי. לולא היה נענה לדרישותיו של ארדואן קרוב לוודאי שקאבצ'יוגלו היה מאבד את עבודתו כפי שקרה לקודמיו בתפקיד. הוא מונה לנגיד הבנק במרץ האחרון והוא הנגיד הרביעי בבנק מאז 2019 לאחר שארדואן פיטר את שלושת הקודמים.
לפי הודעת הבנק המרכזי, העלייה האחרונה באינפלציה נבעה מגורמים משתנים. בבנק הדגישו גם את החשיבות בביטול ההשפעה של טלטלות בשרשרת האספקה על המחירים התמקדות "בהתפתחויות באינפלציית הליבה".
"המהלך עדיין מפתיע, כפי שניתן להבין מהתגובה השלילית של השוק", הגיב פיוטר מאטיס, אנליסט בכיר בחברת אינטאצ' מרקטס. "התחלת מחזור הקלה כשהאינפלציה צפויה לסיים את השנה הרבה מעל לתחזיות והצדקתה על ידי האטה במדד הליבה היא מהלך מסוכן שעלול להוביל לתגובה הפוכה אם היחלשות הלירה תשפיע על האינפלציה", הסביר.
הורדת הריבית בשלב זה עלולה להוביל להיחלשות נוספת של הלירה, שכבר נפלה ביותר מ-16% מול הדולר מאז נכנס הנגיד לתפקידו ב-20 במרץ. המשקיעים טוענים כנגד הבנק המרכזי כי הוא ממהר מדי הוביל למדיניות הקלה ומגיב באיטיות לסיכונים.