סגור
העיתון הדיגיטלי
17.04.25
ECA_001_v5
אפי סנדרוב המנהל המיוחד של סלייס בדיון בבית המשפט 9.5.24
אפי סנדרוב המנהל המיוחד של סלייס (צילום: אוראל כהן)
בלעדי

אפי סנדרוב במו"מ לגיבוש מתווה להשבת הכספים האבודים של סלייס

סנדרוב מונה ע"י רשות שוק ההון לנהל את סלייס בעקבות קריסתה; מנהל מו"מ עם סוכנות הביטוח פינברט, ליעם ישראלי ואמנון יעקובי - שגייסו 107 מיליון ד' מחוסכים בסלייס, כך לפי פרסומי העבר של סנדרוב; עד כה מתוך 240 מיליון ד' שנעלמו בקרנות החוץ שנוהלו בסלייס, הושבו רק 17 מיליון ד'

אפי סנדרוב מנהל מו"מ עם סוכנות הביטוח פינברט, ליעם ישראלי ואמנון יעקובי, כדי לגבש מתווה להשבת הכספים האבודים של סלייס. כך נודע לכלכליסט.
הסכמה על מתווה אמורה לשפר את מצבם של החוסכים, מאחר שעד כה מתוך 240 מיליון דולר שנעלמו בקרנות החוץ שנוהלו בסלייס, הושבו רק 17 מיליון דולר.

רק מה שמעניין - הצטרפו לערוץ כלכליסט בטלגרם

על פי פרסומי העבר של סנדרוב, שלושת היזמים גייסו 107 מיליון דולר מחוסכים בסלייס. המובילה פינברט גייסה 61 מיליון דולר – מתוכם השיבה 15 מיליון דולר, ישראלי גייס 34 מיליון דולר ויעקובי 12 מיליון דולר.
סלייס ניהלה בשיאה כספי חוסכים בהיקף של 4 מיליארד שקל. 2 מיליארד שקל מתוכם נחסכו בקופות מסוג IRA, כלומר קופות בניהול עצמי. קופות אלו מאפשרות לחוסכים להשקיע את כספם כאוות נפשם, עם הגבלות מסוימות.
הבעיה המרכזית של נפגעי סלייס נוגעת לחוסכים שהשקיעו ב"קרנות האדומות" וכספיהם הועברו לקרנות החוץ ללא פיקוח, בין היתר תמורת הלוואה. כלומר, חוסכים שוכנעו להעביר את הפנסיה שלהם לקופת IRA שתשקיע בקרן חוץ עלומה, ובתמורה קיבלו הלוואה ללא ריבית או ריבית מינימלית.
על פי סנדרוב, סך הכספים שהפקידו או העבירו עמיתים מגופים מוסדיים אחרים לסלייס לצורך ניוד לקרנות זרות, נאמד בכ-1 מיליארד שקל. אולם לא נערך תיעוד ברור לגבי היקף הכספים שעברו ומה טיבם ושוויים.
סנדרוב חילק את הכספים האבודים לפי אשכולות שסומנו על ידי היזמים שגייסו כסף. פרט לשלושה המוזכרים, סנדרוב מנסה לנהל מאבק משפטי נגד יזם רביעי בולט, סוכן הביטוח גיא שנצר. סנדרוב תובע 320 מיליון שקל שיושבו לחוסכי סלייס.
יתר 2 מיליארד השקלים של חוסכים בסלייס שנוהלו בקופות גמל רגילות (ולא בניהול אישי) הועברו לאחרונה לחברת הפניקס שרכשה אותן.
סנדרוב מונה לנהל את סלייס לאחר קריסתה בתחילת 2023, חברת הגמל שהייתה בבעלות משפחת גולדברג. העברת הניהול והבעלות נעשו על ידי צו של עמית גל, יו"ר רשות שוק ההון.
ההחלטה נעשתה לאחר מספר בדיקות של הרשות בחברת סלייס. שאלת האחריות של משפחת גולדברג להיעלמות הכספים בסלייס עדיין נותרה פתוחה.
סנדרוב טען בפני בית המשפט על כשלים וליקויים בסלייס טרם מינויו, ושייך אותם לאסף גולדברג ששימש כמנכ"ל, וכישלון בפיקוח מצד הדירקטורים שמעון ושי גולדברג.
המשפחה הכחישה טענות אלו והצדדים הגיעו להסכמות בהן התחייבו בעלי החברה לשעבר שלא לבצע שינוי בזכויותיהם ובנכסים העיקריים שלהם, לרבות מניות ונכסי נדל"ן, למשך תשעה חודשים.
יוסף תמיר' עורך דינו של שנצר, אמר בתגובה: "באשר למרשי, יובהר כי אין מדובר בכספים שנעלמו כביכול אלא בהשקעות ספציפיות שפרטים אודותיהן, חוזי השקעה וכן אנשי קשר רלוונטיים נמסרו זה מכבר למנהל המורשה.
"מרשי שיתף ומשתף פעולה ואף הגיש בקשה לבית המשפט להעביר את השליטה בהשקעות לידי המנהל המורשה.
"מטבע הדברים, השקעות באפיקים אלטרנטיביים אינן ניתנות למימוש מיידי כיוון שמדובר בהשקעות לטווח ארוך. דבר זה מאפיין מסלול השקעה של קופות גמל בניהול עצמי, אשר בו טיפל מרשי, כמו גם רבים אחרים. יובהר שוב – הכספים לא ירדו לטמיון ומדובר בהשקעות.
"המנהל המורשה עדכן לאחרונה (כפי שניתן לראות בפרסומים אחרים) כי אותרו על ידיו מאות מיליוני שקלים שהושקעו בחו"ל. יודגש כי חלק הארי מהמידע והמסמכים לגבי ההשקעות שאותרו נמסר על ידי מרשי.
"על אף הנטען, למעשה לא הוגשה כל תביעה נגד מרשי, שכן המנהל המורשה לא שילם את אגרת המשפט הנדרשת. משכך יש בפנינו מסמך שהוכן על ידי המנהל המורשה לפני מספר חודשים ובו נזכרים כ-40 נתבעים פוטנציאליים, אך בפועל לא החל הליך של תביעה נגד מרשי. בדיוק בשל כך, הורה בית המשפט שאין צורך (לפחות בשלב זה) להגיש כתב הגנה למסמך האמור".