מבזן לתחבורה חכמה? צחי חג'ג' ומשקיעים נוספים רכשו מניות של אלקטריאון ב-24 מיליון שקל
מבזן לתחבורה חכמה? צחי חג'ג' ומשקיעים נוספים רכשו מניות של אלקטריאון ב-24 מיליון שקל
קבוצת המשקיעים אמורה לרכוש מניות נוספות ב-14 מיליון שקל - ולהגיע לאחזקה של 5.3% באלקטריאון; מניית החברה זינקה היום ב-21.7%
הצניחה במניית אלקטריאון מזמנת לה משקיעים חדשים. ל"כלכליסט" נודע כי קבוצת משקיעים בהובלת צחי חג'ג', בעלי קבוצת חג'ג', רכשו אתמול (ג') 3.4% ממניות חברת הטכנולוגיה בהיקף של 24 מיליון שקל. המוכרת היא חברת הון הטבע שלאחר העסקה נותרה עם 4.44% ממניות החברה. את יום המסחר הנוכחי סיימה אלקטריאון בזינוק של 21.7% על רקע כניסתם של המשקיעים החדשים.
חג'ג' ואחיו עידו נמצאים בתקופה של התרחבות. במרץ נודע כי הם מתכוונים לרכוש 31.7% ממניות בזן תמורת יותר מ-1.2 מיליארד שקל. בהשקעות יותר קטנות כמו זו שבוצעה באלקטריאון, דווקא עידו נחשב כפעיל יותר, והשקיע בעבר בפודטק (סבוריט) ובקנאביס (יוניבו), אם כי שתי השקעות היו בהיקף מיליוני שקלים בודדים.
חג'ג' וקבוצת המשקיעים (בהם גם אלכס רבינוביץ' מנכ"ל אינטרקיור) רכשו 344 אלף מניות אלקטריאון מחוץ לבורסה לפי מחיר של 70 שקל למניה – הנחה של כמעט 3% על שווי הנסחר של המניה בתחילת יום המסחר. בהמשך הקבוצה אמורה לרכוש 200 אלף מניות נוספות לפי אותו מחיר, כלומר ב-14 מיליון שקל. בסך הכל הון הטבע אמורה למכור מניות בשווי של 38 מיליון שקל - 5.4% מאלקטריאון.
אלקטריאון מפתחת ומיישמת טכנולוגיה לטעינה אלחוטית של כלי רכב חשמליים באמצעות תשתית סלילים הממוקמת מתחת לכבישים. היא מוגדרת עדיין כחברת חלום - ומייצרת הכנסות זניחות לצד הפסדים עמוקים. את הרבעון הראשון של 2022 סיימה אלקטריאון לראשונה עם הכנסות בהיקף של 1.3 מיליון שקל ורווח גולמי של 285 אלף שקל. הפסדיה הסתכמו ב-17.2 מיליון שקל. את 2021 סיימה ללא הכנסות והפסד של 57.5 מיליון שקל. תזרים המזומנים השלילי שלה מפעילות שוטפת עמד על 15.8 מיליון שקל, ואולם בקופתה מזומנים בהיקף של כמעט 140 מיליון שקל כך שלחברה יש עוד אוויר לנשימה לשנים הקרובות, עוד לפני הזרקת ההון ב-38 מיליון שקל על ידי פעילות ההשקעה האחרונה.
השושבין של העסקה הוא בעל מניות באלקטריאון ואחד המשקיעים הבולטים בענף הטכנולוגיה לאחרונה – ירון יעקובי. לא ידוע אם יעקובי עצמו היה חלק מקבוצת המשקיעים. באוקטובר 2021 רכש יעקובי מהון הטבע 7.04% (200 אלף מניות) ממניות אלקטריאון, תמורת 42.5 מיליון שקל. במסגרת העסקה קיבל יעקובי אופציה לרכוש מהון הטבע 444.2 אלף מניות נוספות במחיר של 162.9 שקל למניה, עם מועד פקיעה לסוף פברואר ובתמורה כוללת של 72.3 מיליון שקל.
המגמה השלילית במניות הטכנולוגיה מתחילת השנה פגעה אנושות בשווי החברה. אלקטריאון, בהובלתו של אורן עזר (15.6%), צללה ב-66% מתחילת השנה. הירידות החדות במניות הטכנולוגיה הרחיקו את מחיר הפקיעה של האופציות מהמחיר הנסחר של המניה ואלו נמצאו מחוץ לכסף. ואולם לאורך התקופה שני הצדדים רצו להביא למימוש האופציות, בעוד יעקובי ביקש להגדיל את חלקו באלקטריאון והון הטבע חיפשה להקטינו.
בארבעת החודשים האחרונים נרשמו כמה ניסיונות לעדכון מחיר האופציה אך אלו כשלו משום שהמניה המשיכה לרדת. העדכון האחרון נעשה ב-8 במאי, אז הורד מחיר האופציה שתמומש בסוף יוני לכדי 100 שקל עם פרמיה נוספת. עוד נקבע כי האופציה תמומש בכמה פעימות, כאשר כל מימוש לא יחצה היקף של 50 אלף מניות. ואולם בחודש מאי צללה אלקטריאון ב-30.6% וגם עסקה זו נהפכה ללא רלוונטית. על כן שני הצדדים הכריעו עם סיום תקופת המימוש על תנאים חדשים שלפיהם יורד מחיר מימוש האופציה לרכישה לכדי 70 שקלים בלבד, כאשר המממש יכול להביא גם מי מטעמו על מנת שזה ירכוש את המניות. יעקובי בחר להעניק את האופציות לרכישה לקבוצת המשקיעים.
יעקובי, איש נדל"ן בארה"ב, מרכז סביבו עניין מוגבר בשנתיים האחרונות, לאור מעורבותו בחברות טכנולוגיה ציבוריות. הוא חבר לפני כחמש שנים לאיש ההשקעות הוותיק זאב ברונפלד ולבנו תום ברונפלד להשקעות משותפות בחברות טכנולוגיה בתחילת דרכן, בעיקר באמצעות רכישת מניות ואופציות. ההשקעות הבולטות של יעקובי היו באוגווינד (6.47%) ובאלקטריאון טרם הגעתן לבורסה.