צפירת הרגעה למטבע הישראלי: הדולר נחלש ל-3.56 שקלים
צפירת הרגעה למטבע הישראלי: הדולר נחלש ל-3.56 שקלים
השקל מתאושש מעט לאחר שהכנסת בחרה בח"כ קארין אלהרר לנציגת האופוזיציה בוועדה לבחירת שופטים; הבוקר צנח המטבע לאחר שנתניהו לא הצליח לשכנע גורמים בקואליציה להסכים לבחירת נציגת אופוזיציה לוועדה למינוי שופטים - והחליט לפעול לדחיית ההצבעה
הדולר נסחר ב-3.558 שקלים, היורו נסחר ב-3.899 שקלים. מוקדם יותר היום זינק הדולר ב-2.5% ל-3.64 שקלים.
המליאה דחתה את מועמדותה של ח"כ טלי גוטליב מהליכוד. כיוון שגוטליב הייתה המועמדת היחידה של הקואליציה, זו נותרה ללא נציג בוועדה, והמשמעות היא שבעוד 30 יום תכונס הכנסת שוב לבחירת נציג הקואליציה. התוצאות התקבלו אחרי יום סוער בכנסת.
הבוקר צנח המטבע הישראלי ברקע ההחלטה של ראש הממשלה לדחות בחודש את ההצבעה על החברים בוועדה למינוי שופטים - החלטה שגוררת מתקפה עזה מצד הנהגת האופוזיציה, שמאיימת לפרוש מהשיחות אצל הנשיא על הרפורמה המשפטית.
הפד צפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, ברמה של 5.25% - בין היתר לנוכח הנתונים המעודדים על התקררות קצב האינפלציה בארה"ב. זו תהיה הפגישה הראשונה שבה הפד לא מעלה ריבית לאחר 10 העלאות רצופות, בסייקל הידוק מוניטרי שהחל במרץ 2022.
לפי הנתונים שפורסמו אתמול, מדד המחירים לצרכן לחודש מאי עמד על 4% בקצב שנתי, רמתו הנמוכה זה שנתיים. תחזיות הכלכלנים עמדו על 4.1%, בהמשך לנתון של 4.9% באפריל. בחישוב חודשי עלה המדד ב-0.1%, התחזיות עמדו על 0.2%, מול נתון של 0.4% במדד אפריל.
מדד הליבה של המחירים (ללא אנרגיה ומזון) עלה ב-0.4% בחישוב חודשי, וב-5.3% בחישוב שנתי, בשני המקרים בהתאם לתחזיות. מדד המחירים בשירותים בנטרול נתוני הדיור - מהחשובים בשיקולי הפד (בשל מיקודו במחוללי אינפלציה פנימיים) - עלה ב-4.6%, הקצב הנמוך ביותר מאז תחילת 2022.
"נתוני האינפלציה של אתמול יהיו להערכתנו הגורם המהותי ביותר בהחלטה שלא להעלות ריבית הפעם. נתון אינפלציה של 4% רחוק עדיין מיעד הפד, וגם התחדשות המומנטום במחירי המוצרים תגרום כנראה לכמה אנליסטים בפד לעבוד שעות נוספות הלילה. אבל ההאטה המסתמנת בכלכלה האמריקאית, ובכלכלה העולמית בכלל, נראית בשלב הזה כמו סיכון גדול יותר", אומר הבוקר יוני פנינג, אסטרטג עסקאות ראשי בחדר המסחר של מזרחי טפחות.
מחר צפויים להתפרסם נתוני האינפלציה בישראל, כאשר לפי התחזיות מדד המחירים של מאי צפוי לעלות ב-0.6% ואף בשיעור גבוה יותר. אתמול אמר נגיד בנק ישראל אמיר ירון כי יש שישה משתנים מרכזיים בניתוח האינפלציה בישראל. על שלושה מהם
- התקציב, האינפלציה בעולם והסכם השכר - אמר הנגיד כי הם "לא מאיימים על האינפלציה". על שלושה אחרים אמר כי הם "מאיימים ועלולים להשפיע לרעה על התכנסות האינפלציה ליעדה".
בגורמים אלו ציין הנגיד את שער החליפין, את הדיור ואת אינפלציית מחירי המזון. לגבי שער החליפין אמר הנגיד: "אולי זה המשתנה החשוב ביותר בימים אלו בנוגע לאינפלציה". הנגיד חזר על כך כי הניתוחים בבנק מראים כי השינויים בשער החליפין "נגזרים בעיקר מסיבות לוקאליות ומושפעים משמעותית מאירועים סביב השינויים החוקתיים". הנגיד אמר את הדברים בכנס מכון אהרון למדיניות כלכלית.