בלעדיהפניקס ממשיכה להתחמש עם סוכנויות ביטוח: במגעים לרכישת סוכנות נטו
בלעדי
הפניקס ממשיכה להתחמש עם סוכנויות ביטוח: במגעים לרכישת סוכנות נטו
נטו מנהלת נכסים ב־20 מיליארד שקל; הצמיחה בנכסי הגמל והפנסיה של הפניקס משויכת בענף להצלחה של סוכנויות הענק שהיא מחזקיה - סוכנויות שקל, אורן מזרח ואגם לידרים; יחד הן הניבו לה רווח של 72 מיליון שקל ברבעון ה-1 של 2022 מול רווח של 52 מיליון שקל ברבעון המקביל
בסוף 2021 הפניקס נטלה את ההובלה בענף הביטוח מבחינת היקף הנכסים שבניהולה כשהציגה נכסים בהיקף של 369 מיליארד שקל. הישג זה תאם את התחזית של שוק ההון שצפה זה מכבר שהפניקס תהפוך לחברת הביטוח הגדולה בישראל מבחינת שווי - תוך שמירה על רווחיות גבוהה - כשהעניק לה שווי של יותר מ־10 מיליארד שקל.
הצמיחה בהיקף הנכסים של הפניקס הושגה, בין היתר, גם באמצעות צמיחה מואצת בענף הגמל והפנסיה. ב־12 החודשים האחרונים גדלה הפניקס ב־10 מיליארד שקל בענף הגמל - ונהפכה לחברת הגמל השנייה בגודלה עם נכסים של 68 מיליארד שקל, לאחר אלטשולר שחם שמנהלת 189 מיליארד שקל. קרן הפנסיה של הפניקס צמחה ב־12 החודשים האחרונים ב־10.6 מיליארד שקל לרמה של כ־54 מיליארד שקל. מאז דצמבר הקרן החלה לגדול ביותר ממיליארד שקל לחודש.
הצמיחה בנכסי הגמל והפנסיה של הפניקס משויכת בענף להצלחה של סוכנויות הענק שמחזיקה חברת הביטוח — סוכנויות שקל, אורן מזרח ואגם לידרים — שמנתבות אליה אלפי חוסכים מדי חודש. לפי הדו"ח של הפניקס לרבעון הראשון של 2022, הסוכנויות שברשותה הניבו לה רווח של 72 מיליון שקל לעומת רווח של 52 מיליון שקל ברבעון המקביל ב־2021.
ל"כלכליסט" נודע כי הפניקס מבקשת להוסיף חוליה נוספת בשרשרת הסוכנויות שלה: סוכנות נטו תכנון פיננסי. נטו מתמקדת בשיווק ביטוח פנסיוני וכוללת 120 משווקים בניהולם של המנכ"ל עידן כץ והיו"ר אילן בן ישי, שכל אחד מהם מחזיק ב־35% ממניותיה. הסוכנות, הממוקמת בחיפה, מנהלת נכסים בכ־20 מיליארד שקל.
שני הצדדים סירבו לאשר את מהותו של המשא ומתן אך הסבירו כי בענף הביטוח חברות בצמיחה מחפשות להגדיל את הנתח שלהן גם על ידי רכישות, ונטו אכן מקבלת הצעות מחברות ביטוח גדולות. על פי הערכות בענף, הפניקס עשויה לרכוש את נטו לפי שווי של 160 מיליון שקל - דומה לשווי שבו נמכרה סוכנות פרופיט, שהיתה בבעלות פסגות ונמכרה למייסדיה שלומי אלברג ואסף בנאי. היקף הכנסים שניהלה פרופיט בעת מכירתה היה גבוה ב־20% מזה של נטו, אך הרצון של פסגות למכור חלק מנכסיה לפני מכירתה עצמה, הביא למכירה בהנחה מסוימת. מכירת סוכנות נטו אמורה להניב לבעלי השליטה כץ ובן ישי רווח של עד 56 מיליון שקל.
נטו מתמקדת בשיווק ביטוח פנסיוני וכוללת 120 משווקים. הסוכנות, הממוקמת בחיפה, מנהלת נכסים בכ־20 מיליארד שקל
רכישת נטו על ידי הפניקס תצטרף למרוץ החימוש שבו נמצאות חברות הביטוח עם רכישת סוכנויות הביטוח הגדולות. בפברואר 2021 רכשה כלל ביטוח את סוכנות דוידוף תמורת 68.5 מיליון שקל, ובאפריל האחרון רכשה מנורת מבטחים את סוכנות אליפים לפי שווי של 280 מיליון שקל. רכישת סוכנויות ביטוח לפי שווי של מאות מיליוני שקלים היא מגמה מפתיעה לנוכח ההשקפה כי שוק הסוכנויות יקטן בשל המעבר של החברות לשיווק דיגיטלי וישיר. בנוסף, רכישות אלה מקטינות את האובייקטיביות של הסוכנויות הבולטות מאחר שהן עוברות לשווק מוצרים של חברת ביטוח אחת.
כדי להילחם בהקטנת התחרות, בשנה שעברה קבעה רשות שוק ההון כי לסוכן ביטוח תהיה חובת גילוי לזיקה שלו עם חברות ביטוח ומה מרכיב ההכנסות שלו. זיקה של סוכן ביטוח לחברה מוגדרת בכך ש־40% מהכנסותיו מקורן בחברת ביטוח ספציפית. בהתקיימותה של זיקה, הסוכן יסביר בפני הלקוח כי יש בשוק חברות ביטוח נוספות שהוא לא עובד עמן, והלקוח יכול לפנות אליהן לקבלת הצעה נגדית. חובת הגילוי היא חלק מרפורמה רחבה יותר שאותה מתכננת הרשות, שבמסגרתה סוכני ביטוח יתחלקו לשניים: סוכן קשור וסוכן אובייקטיבי. עם זאת, הרשות תתקשה להעביר את הרפורמה בחקיקה בשל הכוח הפוליטי של סוכני הביטוח.