הקורונה והמיקוד בארץ סייעו לישרוטל לעקוף את פתאל
הקורונה והמיקוד בארץ סייעו לישרוטל לעקוף את פתאל
פתאל, שכרבע מהמלונות שלה בישראל, רשמה ברבעון השלישי רווח נקי של 94 מיליון שקל לעומת הפסד של 271 מיליון שקל ברבעון המקביל. ישרוטל, שכל מלונותיה נמצאים בארץ, הכפילה את הרווח הנקי ל־135 מיליון שקל
בעולם העסקים, אמר פעם וורן באפט, המראה האחורית ברכב תמיד תהיה ברורה יותר מהשמשה הקדמית. נראה שמשפט זה מחדד את התוצאות של שתיים מרשתות בתי המלון שמניותיהן נסחרות בבורסה: פתאל החזקות, שבשליטת וניהול משפחת פתאל (63.6%), שפרסמה אתמול את התוצאות לרבעון השלישי, ורשת ישרוטל, שמנוהלת בידי ליאור רביב ונמצאת בשליטת משפחת לואיס (80%).
הנתונים מלמדים על שיפור משמעותי בביצועים העסקיים של שתי הרשתות ברבעון השלישי. אלא שבשבוע החולף, הרבה אחרי תום הרבעון, הגיח וריאנט האומיקרון, שמגביר את חוסר הוודאות בכל הנוגע לחזרתה של הקורונה לחיינו. הזן החדש מגביר את חששות המשקיעים במיוחד בכל הנוגע לתיירות ותעופה.
ברבעון השלישי רשמה פתאל רווח נקי של 94.2 מיליון שקל, לעומת הפסד של 271.5 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד. הרבעון היה השני ברציפות שבו רשמה פתאל רווח נקי, לאחר 6 רבעונים רצופים של הפסד, כאשר מהרבעון הראשון של השנה שעברה נרשמו חמישה רבעונים של הפסדים כבדים, לעתים בהיקף של מאות מיליוני שקלים ברבעון. את 2020 חתמה פתאל בהפסד של 1.32 מיליארד שקל ואת תשעת החודשים הראשונים של השנה, לאחר הבוסטר של שני הרבעונים האחרונים, בהפסד של 204 מיליון שקל.
בישרוטל התמונה יותר יציבה. הרווח הנקי ברבעון השלישי הכפיל את עצמו ל־134.9 מיליון שקל ביחס לתקופה המקבילה. למרות שגם ישרוטל סבלה מסגירת בתי המלון בשנה שעברה וגם בתחילת השנה, את 2020 חתמה הרשת בהפסד של 20 מיליון שקל בלבד, ומתחילת השנה רשמה רווח נקי של 185.6 מיליון שקל.
נכון למועד פרסום הדו"חות, לפתאל יש 222 בתי מלון קיימים ועתידיים, כש־190 הם בתי מלון פעילים, והיתר מתוכננים. בקרב בתי המלון הפעילים — 185 פתוחים כעת. בישראל מפעילה פתאל 53 בתי מלון, מתוכן 42 פעילים. לישרוטל ישנם 20 בתי מלון שפרוסים ברחבי הארץ. שמונה מהמלונות נמצאים באילת. בסה"כ החברה מנהלת 4,402 חדרי מלון ש־3,523 מהם נמצאים בבעלותה. באוקטובר, לאחר סוף הרבעון, רכשה ישרוטל מלון בטבריה בשם סי אוף גליליי תמורת 225 מיליון שקל. הקבוצה נמצאת בהליך ייזום של 11 בתי מלון חדשים בארץ.
שיעורי התפוסה עלו בהתמדה
שיעור התפוסה בפתאל עלה בהתמדה מתחילת השנה בשלושת האזורים הגאוגרפיים השונים שבהם פעילה החברה: ישראל, אירופה ובריטניה ואירלנד. לפי נתוני אוקטובר, העדכניים ביותר שפרסמה הרשת אתמול, שיעור התפוסה במלונות שלה בישראל עומד על 58.1%, באירופה על 66.6% ובבריטניה ואירלנד על 73.8%. השפל באזורים אלה היה בחודשים ינואר־פברואר 2021.
באותה תקופה, עמדה התפוסה במלונות הרשת בישראל על 3.1%, בזמן שהוחל הסגר השלישי. באירופה ובבריטניה ואירלנד התפוסה עמדה באותה תקופה על 11.6% ו־16.4% בהתאמה. ישרוטל לא מפרסמת שיעורי תפוסה מדויקים, אך מציינת כי ההכנסות בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה עלו, הודות לתפוסה גבוהה.
הכנסות שתי הרשתות טיפסו בעשרות אחוזים. פתאל רשמה ברבעון השלישי עלייה של 78%, להכנסות של 1.21 מיליארד שקל ביחס לתקופה המקבילה. ישרוטל רשמה עלייה של 50% בהכנסות, שהסתכמו ב־570.7 מיליון שקל ברבעון השלישי. בשני המקרים העלייה בהכנסות נבעה, בין היתר, מההתאוששות בישראל שבה מאז פברואר 2021 לא היו סגרים. לגבי פתאל, העלייה נובעת גם מהתאוששות בכלכלה הבריטית, שנפתחה מאז חודש מאי השנה. פתאל ציינה כי שיעורי התפוסה בארץ באוגוסט היו גבוהים ועמדו על 70%, ובבריטניה על 74%.
למרות התפרצות האומיקרון, פתאל אחזקות עדיין מעלה את התחזיות שלה, תוך הסתייגות כי הן עלולות להשתנות לפי קצב התאוששות מגזר התיירות בעולם. פתאל מעריכה כי תסיים את שנת 2021 עם רווח תפעולי (EBITDAR) שינוע בין 1.1־1.25 מיליארד שקל ובהכנסות שינועו בין 3־3.5 מיליארד שקל. בחברה מציינים כי עד כה לא נרשמו שינויים משמעותיים בהזמנות לחדרי המלון, למרות הזן החדש של הנגיף.
המיקוד בישראל השתלם לישרוטל
המבט על גרף המניה של שתי חברות המלונות הגדולות בישראל מלמד שהמיקוד של ישרוטל בארץ השתלם לה. מתחילת השנה המניה של החברה כמעט הכפילה את עצמה ועלתה ב־97%, כך שהחברה נסחרת בשווי שיא של 6 מיליארד שקל. זאת, בעוד המניה של פתאל ירדה ב־6% מתחילת השנה, כך ששווי השוק של החברה עומד על 5 מיליארד שקל.
למעשה, כבר בפרוץ משבר הקורונה, במרץ־אפריל 2020, כשפתאל, שהיתה חברת המלונות הגדולה בישראל במונחי שווי שוק, צנחה משמעותית, ישרוטל עקפה אותה בשווי לזמן קצר. עד אוגוסט של אותה שנה השתיים שיחקו חתול ועכבר, ואז פתאל חזרה ופתחה פער, שנסגר שוב לאחרונה, בנובמבר, כשישרוטל עקפה את פתאל שוב בשווי שוק. עם זאת, ישרוטל, שכאמור נסחרת בשווי שיא, מעולם לא הגיעה לשווי השיא של פתאל, שנסחרה בלמעלה מ־8 מיליארד שקל טרום הקורונה.