התמונה הגדולההירידות הן תיקון, לא תחילתו של שוק דובי
התמונה הגדולה
הירידות הן תיקון, לא תחילתו של שוק דובי
ההיסטוריה מלמדת ששוק דובי לא מתחיל בירידות חדות, ושוק שורי כבר מעבר לפינה
"שווקים שוריים מתים בלחישה ולא ברעש גדול". את העובדה הזו לגבי השוק רבים נוטים לשכוח, אבל אכן, התנודתיות בשוק הישראלי והגלובלי בשלהי הקיץ הזה היא אירוע חולף. למרות החשש, אנחנו לא בתחילתו של שוק דובי חדש. התנודתיות בשוק אינה זרה לישראל. מאז אוקטובר האחרון, ישראל מתמודדת עם מלחמה שמטלטלת את מדד ת"א־35. כעת, על רקע הירידות שנרשמו בתחילת החודש, משקיעים דוביים אומרים שהפעם זה אחרת. אני טוען שלא.
טענות דומות נשמעות בשוק הגלובלי. מתחילת השנה ועד 16 ביולי, המניות זינקו. ב־14 ימי המסחר הבאים חזינו בירידות של 8.2% במונחים דולריים, מה שעורר חשש שאנו בפתחו של שוק דובי. התחזקות השקל אמנם מיתנה את הירידה, אך היא עדיין היתה כואבת.
אבל ההיסטוריה מוכיחה שנפילות מהירות מגובה רב כמעט אף לא מתחילות שוק דובי. שוק כזה מתחיל לאט. יוצא הדופן הוא השוק הדובי שהחל בהתרסקות באמצע 2020 בשל סגר הקורונה הראשון.
אני מכנה כבר עשורים את שוק המניות "המשפיל הגדול", כי הוא מנסה לעבוד עלינו לאורך זמן ובכמה שיותר כסף. ראשית, הוא מפתה משקיעים להיכנס אליו כשהמניות עולות, בהמשך גונב אותם באיטיות באמצעות ירידות קלות שמוצגות כהזדמנות קנייה, ואז הוא מכה בהם בתחתית. אבל "המשפיל הגדול" לא יכול להשיג את המטרות שלו על ידי הפחדת אנשים ליד הפסגה. לכן, בהכללה גסה, במהלך שני השלישים הראשונים של שוק דובי, מחיר המניות יורד רק בשליש מהירידה הכוללת שאותה רואים בסופו. השליש האחרון הוא זה שבו הירידה מתרחשת בקצב מהיר.
תיקונים בשוק גורמים לפחדים להתעורר במהרה, ואז הם נעלמים. התיקונים האלו משנים את הסנטימנט בשוק ומאפשרים לשוק שורי חדש להתחיל לאחר מכן, תוך שהשוק עולה בחזרה מעט יותר לאט למול הירידה שחווה בעת התיקון. אם נבחן את ההיסטוריה של המניות האמריקאיות, מאז 1925 מדד S&P 500 עבר 35 תיקונים של 10%-20%. כל תיקון כזה נמשך בממוצע 2.1 חודשים, והזמן החציוני שחלף עד שהשוק חזר לאותה נקודה שממנה החל לרדת היה 2.5 חודשים. התשואה החציונית חצי שנה לאחר השפל עמדה על 22.9%, שנה מהשפל היא עומדת על 29.6% ושנתיים מהשפל על 44%.
אז, כמו היום, המהלכים האלה הם גלובליים. הקורלציה בין השוק האמריקאי לישראלי גבוהה למדי, ובחמש השנים האחרונות עומדת על 0.49 (כש־1 מציין תנועה בזהות מוחלטת). לכן, סביר שאם השוק האמריקאי ייכנס למגמת עלייה, מדד הדגל הישראלי יושפע גם הוא לטובה.
אני לא מתעלם מהחשש שקשור לאיראן, שיכול להאריך את משך התנודתיות של ת"א־35, אם כי הדיון הנרחב בנושא מרמז שהשוק כבר מגלם במידה את החששות האלו. עם זאת, ברחבי העולם הפחד רב: הין היפני, המיתון בארה"ב, התנהלות איטית של בנקים מרכזיים, מערכת הבחירות בארה"ב. לא חסרות סיבות. אבל תתעלמו מכל זה, כי בעוד התנודתיות העולמית עשויה להימשך בטווח הזמן הקצר, השוק השורי הבא עתיד להתחיל בקרוב. למכור עכשיו ולהחמיץ אותו תהיה לספוג מהשוק עוד השפלה.
וכשהשוק השורי הזה ימות, הוא לא ימות בבת אחת, אלא בהידרדרות איטית, וימשוך את המשקיעים לעוד מלכודת של השפלה.
קן פישר הוא מייסד ויו"ר פישר השקעות - אחת מחברות ניהול הכספים העצמאיות הגדולות בעולם, שמנהלת מעל 236 מיליארד דולר עבור אינדיבידואלים, משפחות ומוסדות. לחברה יש כיום יותר מ־145 אלף לקוחות, כולל כמה מהמשקיעים הגדולים בעולם