סגור

נחשף בכלכליסט
שלמה ביטוח פרסמה התשקיף: תנפיק כ-25% מהמניות

לפי ההערכות בשוק, חברת הביטוח של משפחת שמלצר תונפק לפי שווי של כ-1.2 מיליארד שקל - השביעי בגובהו בתחום. על פי התשקיף, שלמה ביטוח תקצה עד 30% מהמניות המוצעות לציבור


משפחת שמלצר תנפיק בבורסת תל אביב מניות של חברת שלמה ביטוח, בשיעור המוערך ב-25%, כפי שנחשף ב"כלכליסט" - כך עולה מהתשקיף שפרסמה אמש החברה. שלמה ביטוח אמנם לא הציגה את השווי בו היא מתכוונת להנפיק, אך לפי ההערכות בשוק היא תונפק לפי שווי של כ-1.2 מיליארד שקל (אחרי הכסף).

השווי המוערך של חברת הביטוח, השייכת למשפחת שמלצר, בראשות עתליה, אלמנתו של שלמה שמלצר ובעלת השליטה (100%) בקבוצה, ובנה אסי שמלצר - הוא השביעי בגובהו בתחום. ולפניו שש חברות הביטוח הגדולות - הפניקס, שהגיעה אתמול לשווי של 8.37 מיליארד שקל; הראל עם שווי של 6.96 מיליארד שקל; מגדל הנסחרת בשווי של כ־4.66 מיליארד שקל; כלל עם 4.47 מיליארד שקל; מנורה עם 4.34 מיליארד שקל; וביטוח ישיר עם 1.7 מיליארד שקל.
שלמה ביטוח תהיה חברת הביטוח השלישית שמנפיקה השנה בבורסה, לאחר שחברת הביטוח ליברה הונפקה ביוני, וחברת ווישור הונפקה במרץ. שתי החברות האחרונות הן חברות ביטוח דיגיטליות, שהוקמו ב-2018, לעומת שלמה שהיא חברה "מסורתית" יותר, והוקמה על ידי שלמה שמלצר ב-2008.
על פי התשקיף, שלמה ביטוח תקצה עד 30% מהמניות המוצעות לציבור (כלומר עד 7.5% ממניות החברה).
ההנהלה, בהובלת המנכ"ל אורי אומיד, בחרה להנפיק את החברה בצורה של הנפקה לא אחידה. בשלב הראשון מקבלים את ההזמנות של המוסדיים ומחליטים למי למכור מניות ובאיזה מחיר; לאחר מכן מוכרים את המניות שנותרו במכרז למשקיעים הפרטיים. בעקבות כך נציגי שלמה ביטוח נפגשים וייפגשו בתקופה הקרובה עם הגופים המוסדיים כדי ליצור ודאות להזמנות ולרשום אותן בספר ההזמנות, לפני שמניות החברה יוצעו לציבור.
שלמה ביטוח עוסקת בעיקר בתחום הביטוח האלמנטרי, אשר כולל ביטוחי רכב (חובה ומקיף), דירה ועסקים. לפי דו"חות חברות הביטוח, חלקה של שלמה בענף האלמנטרי מגיע ל-7%. בענף ביטוחי הרכב היא מהווה 9.3% מהשוק תוך ניהול ושיווק פוליסות בהיקף של 1.275 מיליארד שקל מתוך 13.66 מיליארד שקל – מקום רביעי בענף. החברה מתכוונת לעשות שימוש בתמורת ההנפקה לשם מימון והרחבה של פעילותה העסקית השוטפת. בשלמה מבקשים להרחיב את היצע מוצרי הביטוח בתחום ביטוחי הבריאות והחיים – שוק בהיקף של 12 מיליארד שקל. בנוסף, החברה תבקש להגדיל את נוכחותה בענפי הביטוח האלמנטרי מחוץ לעולם הרכב – העיסוק העיקרי של החברה.
המדיניות העסקית של שלמה ביטוח מתבססת כאמור בעיקר על סוכני ביטוח, בניגוד למדיניות של שאר חברות הביטוח הגדולות שמבקשות להגדיל את שיעורי ההפצה על ידי שיווק דיגיטלי וישיר עוקף סוכנים. על פי נתוני החברה, בחמש השנים האחרונות, גדל מסלול ההפצה שלה על ידי סוכנים בממוצע של 11% לשנה. ב-2019 מכרה החברה פוליסות בהיקף של 1.19 מיליארד שקל, וב-2020 - בהיקף של 1.3 מיליארד שקל, עלייה של 9%. ברבעון הראשון של השנה מכרה החברה פוליסות בהיקף של 363.7 מיליון שקל. על פי מצגת החברה היקף הפוליסות צמח בחמש השנים האחרונות בממוצע של 20%.

1 צפייה בגלריה
אורי אומיד מנכ"ל שלמה ביטוח
אורי אומיד מנכ"ל שלמה ביטוח
אורי אומיד, מנכ"ל שלמה ביטוח
(צילום: שי שבי)

ההתבססות על סוכנים אינה מונעת מחברת הביטוח להפוך למכונת המזומנים של משפחת שמלצר. לפי התשקיף, מתחילת 2020 חילקה החברה לבעליה 50 מיליון שקל בדיבידנד. החלוקה נעשתה על רקע הרווחים הגבוהים של החברה ב-2020, אז הרווח הכולל של החברה הסתכם ב-70.1 מיליון שקל. בשנת 2019 החברה הרוויחה 120.6 מיליון שקל. ברבעון הראשון של השנה הנוכחית הרוויחה החברה 33.5 מיליון שקל. בעקבות הרווח ולאחר חלוקת הדיבידנד, ההון העצמי של שלמה ביטוח עלה ל-426 מיליון שקל בסוף 2020, מ-371 מיליון שקל, צמיחה של 15%, בסוף 2019.
נכון ל-2020, שלמה ביטוח היא חברת הביטוח עם התשואה להון השנייה בטיבה בענף הביטוח. ב-2020 התשואה להון של החברה עמדה על 17.6%. ביטוח ישיר, החברה עם שיעור התשואה להון הגבוה ביותר בענף, סיימה את השנה עם תשואה להון של 29.3%. נכון לסוף הרבעון הראשון, התשואה להון של שלמה ביטוח קפצה ל-31.4%, גבוהה מזו של ביטוח ישיר, שסיימה את הרבעון עם תשואה להון של 21.8%.
החתם המוביל את ההנפקה יהיה פועלים אי.בי.אי.