במט"ח ממתינים להכרעות, הדולר על 3.10 שקלים
במט"ח ממתינים להכרעות, הדולר על 3.10 שקלים
המטבע האמריקאי נסחר ביציבות - היורו נחלש ב-0.3%, נע סביב 3.49 שקלים; ביום רביעי - נתוני אינפלציה בישראל והחלטת ריבית דרמטית בארה"ב; פסגות: "הלחצים האינפלציוניים צפויים להמשיך ולהתעצם באופן שייאלץ את הפד להתחיל להעלות את הריבית כבר במחצית הראשונה של 2022"
שוק המטבעות פותח שבוע מסחר חדש - האינפלציה על הפרק, והחלטה דרמטית של הבנק המרכזי בארה"ב. הדולר נסחר ביציבות, סביב 3.10 שקלים. היורו נחלש ב-0.3% ל-3.49 שקלים
ביום רביעי יתפרסמו נתוני מדד המחירים בישראל - התחזיות עומדות על עלייה שנתית של 2.6%, לאחר נתון של 2.3% באוקטובר. ומעבר לים: בהמשך הערב ברביעי יפרסם הפד את החלטת הריבית האחרונה של שנת 2021 – הריבית עצמה תישאר ללא שינוי, ברמה האפסית, אך בסבירות גבוהה יודיע הבנק על האצת קצב צמצום הרכישות החודשיות שלו, זאת בתגובה לאינפלציה שרק ממשיכה לעלות. .
ביום שישי פורסם כי מדד המחירים בארה"ב עלה בנובמבר ב-6.8% בקצב שנתי, שיעור האינפלציה הגבוה מאז 1982. ביום שלישי יפורסמו נתוני מדד המחירים ליצרן בארה"ב, כאשר התחזית עומדות כרגע על קפיצה של 9.2% במדד.
במרץ 2020 החל הבנק בתוכנית התמריצים הענקית, שנועדה לתמוך בשוק האשראי. הפד רכש כל חודש נכסים בהיקף של 120 מיליארד דולר, מהם 80 מיליארד דולר אג"ח ממשלתיות ו-40 מיליארד דולר באג"ח מגובה משכנתאות.
ב-3 בנובמבר השנה הודיע הפד על צמצום התוכנית, בסכום של 15 מיליארד דולר לחודש - 10 מיליארד דולר באג"ח ו-5 מיליארד דולר באג"ח מגובה משכנתאות. בקצב הזה, תוכנית הרכישות צפויה להסתיים באמצע 2022. ואולם לנוכח העלייה החדה באינפלציה, הודיע היו"ר ג'רום פאוול בסוף נובמבר בעדות בקונגרס כי בכוונתו לתמוך בהאצת קצב הצמצום, ושהעניין ידון בישיבת הריבית הבאה של הפד.
"כפי שפאוול אמר בעדותו בקונגרס, הגיע הזמן להוציא לגמלאות את המילה "טרנזיטורי" מהאינפלציה ובצדק", אומר גיא בית אור, הכלכלן הראשי בפסגות. לדבריו, מדד חודש נובמבר בארה"ב (6.8%) מחזק את ההערכות כי ביום רביעי הפד יכריז על האצה ואף הכפלה של קצב צמצום ההרחבה הכמותית שצפויה ככל הנראה להסתיים כבר בחודש מרץ.
"מעבר לאינפלציה הגבוהה, הנתונים האחרונים משוק העבודה מאותתים על כך שהוא מאוד הדוק כאשר לאחר דוח התעסוקה, בשבוע שעבר התבשרנו כי המשרות הפנויות בארה"ב זינקו מעבר לצפי כך שהפער בין מספר המובטלים לבין המשרות הפנויות ממשיך לזנק, מה שמאותת על לחצי שכר שרק ילכו ויתעצמו. להערכתנו, הלחצים האינפלציוניים המחזוריים צפויים להמשיך ולהתעצם באופן שייאלץ את הפד להתחיל להעלות את הריבית כבר במחצית הראשונה של 2022.
עם זאת, שימו לב לתגובת שוקי האג"ח בתקופה האחרונה כאשר בעוד שאנו רואים עליית תשואות בחלקים הקצרים, החלקים הארוכים יציבים ואף יורדים. לראייתנו, מה ששוק האג"ח מספר לנו כאן הוא שהעלאות ריבית יהיו ככל הנראה מהירות יותר וחדות יותר, אך מהלך עליית הריבית יסתיים ככל הנראה מוקדם כאשר שוק האג"ח כבר מריח את ההאטה הכלכלית", אומר בית אור.
הכלכלן הראשי במיטב דש אלכס זבז'ינסקי טוען כי כשהאינפלציה בארה"ב הגיעה בעבר ל-6.8% - זו אף פעם לא נקודת הקצה של עליית המחירים. "מאז 1915 כשהאינפלציה בארה"ב הגיעה לרמה של 6.8% תוך כדי עלייה, היא אף פעם לא נעצרה שם והמשיכה לעלות בדרך כלל לרמות דו-ספרתיות.
עוד כמה דברים שאשפר ללמוד מתקופות האינפלציה שהיו מאז שנות 50 בעולם המערבי - במקרים שבהם האינפלציה עלתה מעל 4% נדרשו הבנקים המרכזיים לעליית ריבית בשיעור של כ-4% בממוצע כדי לבלום אותה. מעבר לכך, תהליכים אינפלציוניים היו בדרך כלל גלובליים. אינפלציה עלתה בו זמנית כמעט בכל המדינות המערביות. אינפלציה ירדה בדרך כלל רק כאשר הריבית הריאלית (ריבית בנק מרכזי בניכוי האינפלציה בפועל) הפכה לחיובית", אומר זבז'ינסיקי.