סגור

מצטרפת לסנקציות על רוסיה: הקרן הריבונית הגדולה בעולם

קרן העושר שבבעלות ממשלת נורבגיה תמכור אחזקותיה בנכסים רוסים; שווי נכסי הקרן עומד נכון לסוף השנה על 1.3 טריליון דולר; שווי הנכסים הרוסיים שבידיה עומד על 3 מיליארד דולר - 0.2% מהשווי הכולל של אחזקותיה; "המתקפה אתגרה את הביטחון באירופה באופן שלא ראינו ממלחה"ע ה-2"

ממשלת נורבגיה הודיעה שקרן העושר שבבעלותה (NBIM) תצא מהשקעותיה בחברות רוסיות בעקבות פלישת רוסיה לאוקראינה. "החלטנו להקפיא (השקעות חדשות שטרם יצאו אל הפועל) ולצאת מהשקעותינו (נכסים שכבר בידיה של הקרן) בנכסים רוסיים", כך אמר ראש ממשלת נורבגיה יונאס גאר סטורה אתמול.


ה-Norges Bank Investment Management היא קרן העושר הריבונית הגדולה בעולם, כך על פי מידע של חברת Global SWF. נכון לסוף 2021 היא החזיקה בתיק השקעות של יותר מ-9,000 מניות ששוויין הכולל 1.3 טריליון דולר, כולל ב-47 חברות רוסיות ואג"ח ממשלתיות, כך דיווחה רויטרס עקב דבריו של ראש הממשלה.

1 צפייה בגלריה
הפגנה בספרד נגד רוסיה ולדימיר פוטין בעקבות המלחמה באוקראינה
הפגנה בספרד נגד רוסיה ולדימיר פוטין בעקבות המלחמה באוקראינה
הפגנה בספרד נגד רוסיה בעקבות המלחמה באוקראינה
(EPA)

הקרן השקיעה בנכסים רוסים 27 מיליארד קרונות נורבגיות ששווין 3 מיליארד דולר – השווים ל-0.2% מהשווי הכולל של הקרן – נכון לסוף 2021.
"המתקפה של רוסיה אתגרה את הביטחון באירופה באופן שלא ראינו מאז מלחמת העולם השנייה", כך אמר סטורה אתמול, והביע את תמיכתו באוקראינה. "היא מאתגרת את הנורמות, הערכים, והעקרונות עליהם מושתתת החברה הדמוקרטית שלנו", הוסיף. הקרן תקפיא את השקעותיה החדשות בנכסים רוסים, ותממש נכסים רוסים שכבר בידיה. "ביחד עם משרד האוצר, נכין תכנית להסטת השקעותינו מהשוק הרוסי", כך מסרו בקרן.
מדינות מערביות וחברות מערביות מגבירות את הלחץ הכלכלי שהן מפעילות על רוסיה, כשהשיא הוא הוצאת בנקים רוסים ממערכת הבנקאות הבין לאומית SWIFT. בענקית האנרגיה הבריטית BP ציינו היום כי היא מוכרת 20% ממניות ענקית הנפט הרוסית רוזנפט, שבידיה. יו"ר BP, הלגה לונד, אמרה כי פלישת רוסיה לאוקראינה היא הדבר שהכריע לטובת ההחלטה סיים את השותפות בת שלושים השנה עם רוזנפט.
האחזקות הרוסיות יקרות הערך ביותר שנמצאו בידי הקרן הנורבגית נכון לסוף 2020 היו של הבנק בבעלות ממשלת רוסיה Sberbank, ואחריו אלה של חברות האנרגיה גזפרום ולוקאויל, כך על פי מידע מאתר רפיניטיב.
הקרן הנורבגית הוקמה לפני מעל 20 שנים במטרה לרכז את ההכנסות מקידוחי הנפט שהתגלו בשטחים שבשליטה נורבגית, ולכוון את הסכומים להשקעות שונות ומגוונות על פי שיקול דעת עצמאי של הקרן. בינואר 2016 ביצעה הממשלה הנורבגית את משיכת הכספים הראשונה מהקרן בניסיון לתמרץ את הכלכלה.