סגור
מימין אלפרד אקירוב חיים סאמט ו אייל לפידות
מימין: אלפרד אקירוב, חיים סאמט ואייל לפידות. שישה דירקטורים יעמדו לבחירה (צילומים: אוראל כהן, עמית שעל, פאביאן קולדורף)

בלעדי
אקירוב ולפידות מקדמים מועמדים להחלפתו של סאמט

על רקע הטענות לליקויים בממשל התאגידי, בעלי מניות פרטיים בכלל ביטוח החלו כבר לסמן יורשים אפשריים לתפקיד היו"ר. אלרוב נדל"ן תקדם את מועמדותו של יו"ר מגדל לשעבר אהרון פוגל, ואייל לפידות מציע את יו"ר הראל לשעבר מוקי אברמוביץ'

המכתב החריף ששלחה שלשום אלרוב נדל"ן שבשליטת אלפרד אקירוב (79%), אשר קורא ליו"ר כלל ביטוח חיים סאמט להשעות את עצמו, אינו נוגע רק לממשל התאגידי בחברה - שהוגדר על ידי הדח"צ הפורש סמי מועלם כ"אפל". ל"כלכליסט" נודע כי בעלי המניות הפרטיים בכלל ביטוח כבר מסמנים מועמדים משלהם לאסיפה הכללית של החברה. כך, אייל לפידות, לשעבר מנכ"ל הפניקס ושיכון ובינוי, העמיד את מוקי אברמוביץ', לשעבר מנכ"ל הראל ויו"ר איילון, ואילו אקירוב העמיד את דוד גרנות לבחירה מחודשת ואת יו"ר מגדל לשעבר אהרון פוגל.
המכתב של אקירוב מהווה למעשה את יריית הפתיחה הלא־רשמית בקרב להדחתו של סאמט מהדירקטוריון. כלל החזקות (החברה־האם של כלל ביטוח) נערכת לאסיפה הכללית השנתית שתתקיים במהלך החודשיים הקרובים. שישה דירקטורים, ובהם סאמט, יעמדו בה לבחירה, ול"כלכליסט" נודע כי לפחות חלק מבעלי המניות הפרטיים בחברה, לא כולל אקירוב, מעוניין בהדחתו של סאמט. יצוין כי סאמט הוצע לתפקיד הדירקטור בכלל ביטוח, לפי דיווח של החברה עצמה ב־28 באוקטובר 2020. כך שאלרוב צפויה לטעון כי הוא נציג שלה וזכותה לא להעמידו לבחירה מחודשת.
מלבד הדירקטורים הרגילים, כלל ביטוח צפויה להעמיד לבחירה גם כמה מועמדים לתפקיד הדח"צ במקומו של מועלם - שיכול היה להעמיד עצמו לבחירה אך ויתר ואמר כי אינו מעוניין להמשיך בחברה כזו.
דירקטוריון כלל ביטוח מונה כיום שבעה דירקטורים בלבד: סאמט, מלי מרגליות (שהתמודדה מולו על תפקיד היו"ר בהצבעה הקודמת של הדירקטוריון והפסידה), השופטת בדימוס ורדה אלשיך, מיה ליקוורניק, דוד גרנות (שנכנס לדירקטוריון באחרונה) ושני דח"צים: יאיר בר־טוב ושמואל שורץ. דח"צ נוסף, סמי מועלם, התפטר לפני כשבועיים, על רקע טענות למטבחון שהקים סאמט בדירקטוריון החברה, והטיח בשבוע שעבר בראיון ב"כלכליסט" האשמות קשות לגבי הממשל התאגידי בחברה. דירקטור רגיל נוסף, חיים מליניאק, נפטר לפני יותר מחודש בפתאומיות מדום לב.
זהות הדירקטוריון הבא של כלל היא מעניינת מאוד. עסקת רכישת MAX, השנויה במחלוקת מבחינת המחיר, והטענות הקשות של מועלם, הטילו צל כבד על הדירקטוריון הנוכחי. בחברה ריאלית, כמו שופרסל או פז, היינו רואים מן הסתם התארגנות של גופים מוסדיים המחזיקים במניות החברה. בשופרסל התארגנות כזו הביאה להחזרתו של המנכ"ל המודח איציק אברכהן לתפקיד היו"ר. ואולם, בחברה פיננסית הדברים מורכבים יותר. הפניקס והראל שמחזיקות בכלל ביטוח מניות בשיעור של 7.6% ו־7.1% בהתאמה, היו יכולות לארגן דירקטוריון חלופי, אבל רשות שוק ההון הבהירה בעבר כי אינה רואה בעין יפה העמדה של מועמדים לדירקטוריון כלל ביטוח בידי חברות ביטוח אחרות.
יש מן ההיגיון בהוראה כזו. מגדל ביטוח, הפניקס, הראל ומנורה מבטחים הן מתחרות של כלל ביטוח. המניות שלהן בכלל ביטוח מוחזקות בעיקר בידי העמיתים, ובכל אירוע של בחירה עלולה לצוץ השאלה מה האינטרס האמיתי של החברה המתחרה. עם זאת, ההוראה של הרשות למוסדיים לא להעמיד מועמדים לדירקטוריון אינה הוראה חדה אלא המלצה רכה.
מנגד, החברות חתומות על הסכמי ESG שמחייבים אותן להיות אקטיביות בחברות בעלות ממשל תאגידי בעייתי. אם כלל ביטוח אכן תוגדר ככזו, הרי שעל פניו יהיה על המוסדיים למכור את מניותיהם בחברה, מאחר שהם כבולים לכאורה ביכולת להשפיע על התנהלותה.
כך, המשחק נשאר בידי בעלי המניות הפרטיים בכלל ביטוח. אלרוב נדל"ן הציבורית מחזיקה ב־15% והיא מצויה במאבק נגד דירקטוריון והנהלת כלל ביטוח, על רקע עסקת MAX והעובדה שהדירקטוריון וההנהלה מנסים לשמר לכאורה את שלטון המנהלים בחברה. אקירוב העמיד את גרנות ופוגל לבחירה לפני כשלושה חודשים - ובעלי המניות של כלל בחרו להכניס רק את גרנות לדירקטוריון. באלרוב מאמינים כי הפעם יצליחו לשכנע את בעלי המניות לצדד במועמדותו של פוגל, שהוא איש ביטוח ותיק.
גם מועמדו של לפידות (4.2%) הוא איש ביטוח ותיק. אברמוביץ' (76) שימש עד השנה יו"ר איילון ובעבר מנכ"ל הראל, הכשרה ביטוח ובמשך תשע שנים כיהן כדירקטור בהפניקס. בבחירות הקודמות העמיד לפידות לבחירה את מליניאק, שנבחר כאמור כדירקטור ונפטר באחרונה, וכן את אמיר חייק - שלא נבחר ולאחר מכן עבר לשמש שגריר ישראל באיחוד האמירויות.
אם פוגל ייבחר, הוא המועמד של אקירוב לתפקיד יו"ר הדירקטוריון. גם אברמוביץ' הוא מועמד פוטנציאלי לתפקיד היו"ר, ובין השניים עשוי להתפתח קרב על התפקיד אם ייבחרו. מולם יתמודד באסיפה כאמור סאמט - שלא ייהנה ככל הנראה מהגב של לפידות, אקירוב, ואולי גם שי.
ככל הידוע, שלום שי וחברת הבנייה דונה הם בעל מניות פסיבי עם אחזקה של 5.02%, ולא דוחפים למינוי דירקטור מסוים. ההצבעה שלהם צפויה להיות מעניינת.
סאמט אינו היחיד שעשוי למצוא עצמו בחוץ בקדנציה הבאה. הקואליציה שמתגבשת סביב המועמדים החיצוניים עשויה להביא להדחה של דירקטורים נוספים, אם אכן תקבל תמיכה מספיק רחבה בהצבעה. אף שאינם מציעים מועמדים, הפניקס והראל הן בעלות זכות הצבעה וכך גם חברות ביטוח אחרות המחזיקות בפחות מ־5% ממניות כלל ביטוח.
הדחה של סאמט עשויה להיות סוג של בעיה עבור מנכ"ל כלל ביטוח יורם נוה, שהוביל את עסקת MAX ומזוהה עם המהלכים לשימור שלטון המנהלים בכלל ביטוח. ההצבעה על דירקטוריון כלל הופכת את האסיפה של החברה למעניינת ביותר מבין החברות הגדולות של הבורסה בתל אביב עד סוף השנה.