סגור

אנרג'יקס צמצמה את הגידור ותיהנה מחצי מיליארד שקל רווח

חברת האנרגיה הירוקה הודיעה שתצמצם בחצי, ל־40%, את היקף החשמל שהיא מוכרת במחיר קבוע בפולין, מה שיאפשר לה ליהנות מהנסיקה במחירי החשמל. אנרג'יקס צופה זינוק ב־EBITDA עד סוף 2024. המניה ניתרה ב־9.8%

חברת האנרגיה המתחדשת אנרג'יקס, שבשליטת אלוני חץ (53%) ובניהולו של אסא לוינגר, נהנית מהזינוק במחירי החשמל והאנרגיה בתקופה האחרונה ועדכנה כלפי מעלה את תחזית ההכנסות שלה ממכירת חשמל שמיוצר בחוות הרוח שהיא מפעילה בפולין. בעקבות זאת זינקה אתמול מניית החברה בבורסת ת"א ב־9.8%. אנרג'יקס מעריכה כי הן הכנסותיה והן ה־EBITDA (רווח לפני ריבית, מסים, פחת והפחתות) ממכירת חשמל בפולין יעלו עד תום 2024 בהיקף של 500-470 מיליון שקל, מעבר לתחזיות שפרסמה החברה במאי האחרון. אז צפתה אנרג'יקס הכנסות של 1.9-1.8 מיליארד שקל לתקופה האמורה, ו־EBITDA של 1.5-1.4 מיליארד שקל. לדברי החברה, עלייה בהכנסות המוערכות, בהיקף של 100-90 מיליון שקל, צפויה כבר במחצית השנייה של השנה הנוכחית.
לשם ההשוואה, כלל הכנסותיה של אנרג'יקס ממכירת חשמל ב־2021 היו 201 מיליון שקל וה־EBITDA עמד על 187 מיליון שקל. ההכנסות ממכירת חשמל בפולין הגיעו בשנה שעברה ל־67 מיליון שקל, לצד 56 מיליון שקל הכנסות מתעודות ירוקות (תמריץ כספי שמקבלים בפולין יצרני חשמל מאנרגיה מתחדשת). ה־EBITDA בפולין ב־2021 הגיע ל־104 מיליון שקל. אנרג'יקס נהנתה מהעלייה במחירי האנרגיה באירופה כבר ברבעון הראשון השנה, כשהכנסותיה ממכירת חשמל בפולין הגיעו ל־41 מיליון שקל לעומת 19 מיליון שקל ברבעון המקביל.
השיפור בתחזית מוצג על רקע עדכון ההסכמים בין אנרג'יקס לבין החברה הפולנית שרוכשת ממנה את החשמל מהחוות שהיא מפעילה שם. החברה הישראלית צמצמה את היקף החשמל שהיא מוכרת לפי מחיר קבוע מראש מ־80% מהתפוקה הכוללת ל־40%, ויתרת ה־60% תימכר במחירי השוק או בעסקאות קיבוע חדשות לפי מחירי שוק מעודכנים. עדכון ההסכמים הוא למשך שנתיים וחצי — ממחצית 2022 עד סוף 2024 — והוא מבוצע במסגרת אופציה שנקבעה בהסכם המקורי בין אנרג'יקס לבין החברה הפולנית הרוכשת.
לצד צמצום היקף החשמל שנמכר במחיר קבוע מראש בטווח הקצר, הסכימו הצדדים גם על קיבוע מחירים לטווח הארוך. כך נקבע כי 65% מהחשמל שמיוצר בחוות הרוח שמפעילה אנרג'יקס, Banie 1+2, בהספק כולל של 106 מגה־ואט יימכרו במשך 10 שנים החל מ־2025 ועד 2034 לפי מחיר מקובע מראש. לחברה הרוכשת יש אופציה עד סוף 2023 להגדיל את היקף החשמל שיימכר במחיר מקובע ב־25% נוספים, כך ש־90% מהחשמל מהחוות האלה יימכרו לפי המחיר המקובע. להערכת אנרג'יקס, הסכם זה צפוי להביא להכנסה שנתית של 100-90 מיליון שקל בכל אחת משנות ההסכם, לפני הכנסה מתעודות ירוקות, וזאת בהשוואה לכ־60 מיליון שקל ב־2021.
אנרג'יקס אינה חברת האנרגיה היחידה שנהנית מהעלייה במחירי האנרגיה, בזכות העובדה שהסכמי מכירת החשמל או האנרגיה שלה לא קובעו מראש — או שהתאפשר לה לשנות את מנגנון הקיבוע. בשבוע שעבר עדכנה חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט כי הכנסותיה בשנת פעילותו המסחרית הראשונה של פרויקט אנרגיית הרוח Gecama בספרד, שחובר בסוף החודש שעבר לרשת החשמל והחל תהליך להפעלתו המסחרית ולמכירת החשמל, צפויות להיות גבוהות פי 1.5 מצפי ההכנסות שהציגה החברה בסוף הרבעון הראשון של השנה, שעמד על 200-180 מיליון שקל.
גם או.פי.סי אנרגיה, שבשליטת עידן עופר, נהנתה ברבעון הראשון השנה משיפור בתוצאות של תחנת הכוח ואלי, שהיא מפעילה במדינת ניו יורק. מחיר החשמל הממוצע הרלבנטי לתחנה זינק ב־133% בין הרבעון הראשון של 2021 לרבעון הראשון ב־2022. או.פי.סי הצליחה ליהנות מהשיפור בהכנסות התחנה הזו הודות לעובדה שתוצריה נמכרו לפי מחירי השוק החופשי שזינקו כאמור, בניגוד למרבית תחנות הכוח שהחברה מפעילה בארה"ב, ולגביהן היא ביצעה גידור מראש על מחירי המכירה.