בדיקת כלכליסטקרנות הגידור סיפקו תעודת ביטוח מפני ההפיכה המשטרית
בדיקת כלכליסט
קרנות הגידור סיפקו תעודת ביטוח מפני ההפיכה המשטרית
קרנות הגידור שמשקיעות במניות ישראליות הניבו תשואה ממוצעת של 2.8% במחצית הראשונה של השנה, בעוד מדד ת"א־125 איבד 2.5%, בין היתר על רקע קידום ההפיכה המשטרית. צחי אברהם מקרן רידינג קפיטל: "השוק ממשיך לחשוש ואין פתרונות קלים"
המחצית הראשונה של שנת 2023 היתה סוערת במיוחד בשוק ההון הישראלי. הריבית שהחלה לעלות בשנה שעברה במטרה לרסן את האינפלציה הגבוהה המשיכה לטלטל את השווקים, ולקלחת הזו נוסף סיכון ייחודי לישראל — ההפיכה המשטרית של ממשלת נתניהו שהובילה לכך שבורסת תל אביב נותרה מאחור, חרף ראלי דרמטי בבורסות אחרות בעולם. וכך, בעוד מדד נאסד"ק המריא בקרוב ל־32% ומדד S&P 500 ניתר ב־14% במחצית הראשונה של השנה, מדד ת"א־125, המדד המייצג של אחוזת בית, דווקא ירד ב־2.5%.
מי שהצליחו להתמודד עם הסיטואציה הזו אלו מנהלי קרנות הגידור הישראליות. מבדיקת "כלכליסט" עולה כי רוב הקרנות הבולטות שהבנצ'מרק שלהן הוא ת"א־125 הצליחו להכות אותו ולספק תשואה חיובית למשקיעים, עם תשואות שמגיעות עד ל־11.7%. התשואה הממוצעת של כלל קרנות הגידור בארץ עמדה על 4.3% לפי חברת צור גלבוע. הממוצע הזה משקף את הביצועים של כלל הקרנות בתעשייה, שכוללת בתוכה קרנות רבות ושונות. התשואה הממוצעת של הקרנות שמתמחות בהשקעה במניות בישראל עמדה על 2.8%.
קרנות גידור הן מוצר השקעה שמיועד למשקיעים כשירים. כלומר, כאלו בעלי הון עצמי גבוה שעומדים בקריטריונים הקבועים בחוק, דוגמת הון נזיל של כ־8 מיליון שקל. חלק מהקרנות קובעות רף גבוה אף יותר. באופן עקרוני, לקרנות הגידור יש ארבעה מצבי הפעלה: כשהשוק עולה או יורד בצורה סולידית, הן אמורות להניב תשואה דומה לשוק. כשהשוק עולה בחדות, הן אמורות להניב תשואה נמוכה יותר - פועל יוצא של עלויות הגידור - וכשהשוק צונח, הן אמורות להשיא תשואה עודפת בזכות אותם מהלכי גידור מדוברים. אולם ישנן גם קרנות ששמות לעצמן למטרה להשיא תשואה עודפת על השוק בכל מצב עניינים. בהתאם, לא מדובר בכלי השקעה שאמור לספק לבדו תחליף למוצרי השקעה בשוק הסחיר, אלא בכלי שמגוון את תיק ההשקעות ומספק לו מעין תעודת ביטוח. קרנות גידור פועלות בדפוס פעולה שונה וכל קרן בעלת התמחות משלה. חלק מתמתחות בהשקעה במניות, חלק מתמחות באג"ח או סחורות, ואחרות מבצעות מהלכים מבוססי פוזיציות שורט.
וההפיכה המשטרית, שהשפיעה באופן משמעותי על השוק, אכן סיפקה למנהלי הקרנות אתגר. צחי אברהם, מנהל קרן רידינג קפיטל, כתב למשקיעים שלו כך: "השוק המקומי ממשיך לחשוש מהחלטות הממשלה ורשם במצטבר תשואה שלילית מתחילת השנה. הדבר בולט עוד יותר למול תשואה דו־ספרתית בשווקים מערביים רבים. אנחנו לחלוטין מבינים את החששות מההתנהלות הפוליטית ואין פה פתרונות קלים, אבל אנחנו מנסים לנצל לטובתנו חלק מההשפעות".
כשבוחנים את ביצועי הקרנות לפי קטגוריות, אז ניתן לראות שהקרן המצטיינת מבין אלו שיש להשוותן למדד ת"א־125 היא קרן אלפא לונג מניות של קרן הגידור אלפא, שהשיאה תשואה של 11.7%. אלפא היא אחת משלוש חברות קרנות הגידור הגדולות בישראל, לצד ספרה ונוקד, שקרן נוקד לונג שלה הניבה למשקיעים תשואה של 7.2% מתחילת השנה.
מקרב הקרנות שמדד ההשוואה שלהן הוא S&P 500, בלטה במיוחד קרן לגאסי וואליו, שזינקה ב־42% בינואר־־יוני. למעשה, זו התשואה הגבוהה ביותר מבין הקרנות שהתוצאות שלהן הגיעו לידי "כלכליסט". זוהי קרן לא גדולה, שמנהלת כ־50 מיליון שקל, ומתמקדת בהשקעה במספר לא רב של מניות לטווח ארוך. הקרן השנייה שבלטה בקטגוריה הזו היא קרן לוסיד אלטרנטיב, שמתמחה בהשקעה במניות טכנולוגיה של חברות בשווי של חצי מיליארד דולר עד 50 מיליארד דולר, וכן בביצוע שורטים, גם על ספאקים. הקרן, שבראשה עומדים שחר כהן ואריק בוידר, בעל בית ההשקעות אלטרנטיב, הניבה למשקיעים תשואה של 19.1%. הקרן הוקמה במאי 2022 ומשקיעים בה מוסדיים כמו הפניקס, מור גמל ופנסיה ומגדל. היא מנהלת נכסים בכ־50 מיליון דולר. "כדי להשקיע במניות טכנולוגיה צריך להיות טכנולוג", אמר כהן ל"כלכליסט". כהן סיפר שהחליט להקים את הקרן בשנה שעברה, לאחר שעבד בשותפות עם קרן הגידור של מור, גם כדי להמר נגד חברות טכנולוגיה: "ראיתי את הבועה שהתהוותה בסוף 2021, והנחתי שנראה אותה מתפוצצת". על הראלי בנאסד"ק אמר כי "נכון, מניות הביג־טק כבר עלו יפה, אבל במניות הבינוניות יש עוד הרבה בשר".
לא כל הקרנות הצליחו להניב תשואות נאות ולהכות את המדד. הקרן הגדולה ביותר של ספרה, ספרה מאסטרפאנד, שהבנצ'מרק שלה הוא מדד ת"א־125, פיגרה אחריו באופן משמעותי והניבה תשואה שלילית דולרית של 7.4% במחצית הראשונה של השנה. זאת לאחר שירדה 13.4% בשנת 2022. בשקלים התשואה היתה שלילית בשיעור של 8.4%.
לפי אחד הגורמים הבכירים בענף, לספרה היתה "בעיה אקוטית בקרן הזו בתחילת השנה. אחוז החשיפה ורמת הרגישות של הקרן למה שהתרחש באותם חודשים בישראל היו גבוהים משל המתחרים. לאורך אותם חודשים קיוו מנהלי הקרן שהעניינים בין האופוזיציה לקואליציה יסתדרו והשוק יתקן בהתאם. אבל ההנחה הזו התבררה כשגויה. ברבעון השני של השנה מנהלי הקרן כבר ביצעו חריש עמוק ושינו גם את התמהיל שלה, והצליחו להקטין נזקים. עכשיו הם נמצאים בדילמה. מצד אחד, אחרי הירידות בשוק יש נקודות כניסה נוחות למניות מסוימות, ורגיעה פוליטית תביא לעליית שווי משמעותית. אבל, מצד שני, זה עשוי לא להתרחש".
עם זאת, קרנות אחרות של ספרה הניבו תשואה חיובית ואף גבוהה למשקיעים. כך, קרן הלת'קר, שהיא השנייה בגודלה ומנהלת כ־2 מיליארד דולר, עלתה ב־7.5%; קרן הביוטק עלתה ב־18%; קרן גלובל אקוויטי, שמשקיעה במניות ברחבי העולם, זינקה ב־9.2%, אחרי שנה קשה ב־2022; וקרן ספרה טק, שמשקיעה בטכנולוגיה והוקמה השנה, זינקה ב־15.2%.