אצבע בעין של פוטין: סעודיה תקצץ מיליון חביות נפט ליום
אצבע בעין של פוטין: סעודיה תקצץ מיליון חביות נפט ליום
תקצץ את הייצור ל-9 מיליון חביות ליום החל מיולי, במטרה לייצב את מחיר הנפט על 81 דולר לחבית; סעודיה רוצה לאזן את התקציב שלה ולממן פרויקטים שאפתניים של יורש העצר; אך המהלך עשוי לפגוע ברוסיה שמעוניינת במחיר זול יותר כדי למכור כמה שיותר חביות ולממן את המלחמה באוקראינה
סעודיה תקצץ את ייצור הנפט במיליון חביות ביום, זאת בניסיון להעלות את המחירים. ההחלטה התפרסמה בסיום פגישה של קרטל יצרניות הנפט אופ"ק ושותפות נוספות, שהתקיימה אתמול (א') בווינה.
שר האנרגיה של סעודיה, הנסיך עבדול עזיז בן סלמן, המשמש כמנהיג דה פקטו של אופ"ק, החליט על המהלך במסגרת עסקה עם מספר מדינות חברות באפריקה, לפיה הם יצמצמו את הייצור שלהן רק החל מהשנה הבאה.
עוד הוחלט כי בדיקה חיצונית תקבע האם רוסיה – יצואנית הנפט השנייה בגודלה עולם - צריכה להוריד גם את רמות הייצור שלה. הפגישה בווינה התרחשה על רקע מתיחות גוברת בין סעודיה ורוסיה, שהן כאמור שתיים מיצרניות הנפט הגדולות בעולם. בוול סטריט ג'ורנל דיווחו כי המחלוקת העיקרית ביניהן נוגעת לקיצוצים עליהם כבר הוסכם בייצור. רוסיה ממשיכה להזרים כמויות גדולות של נפט זול יותר לשוק, ובכך מערערת על המאמצים של סעודיה להעלות את מחירי האנרגיה.
על אף ההתנגדות הסעודית, רוסיה ככל הנראה ממשיכה להזרים לשוק את הנפט הזול וזאת כדי למקסם את ההכנסה שלה וכדי לסייע לכלכלה המקרטעת שלה מאז הפלישה לאוקראינה. לפי הדיווחים, ההחלטות באופ"ק על הייצור מתקבלות כעת רק על ידי השר הסעודי ומבלי להתייעץ עם החברות האחרות בארגון.
לעומת זאת, איחוד האמירויות יוכלו להעלות את הייצור. לפיכך עבדול עזיז תיאר את המהלך כ"סוכריה סעודית" לשאר חברות הקבוצה. לדבריו, הירידה בייצור תקפה לחודש יולי, אך ניתן יהיה להאריך אותה. "מה שעשינו הוא הזיגוג שעל העוגה", הוסיף. "אנחנו נעשה כל מה שנחוץ כדי להביא ליציבות בשוק הזה".
ההחלטות התקבלו לאחר שב-10 החודשים האחרונים מחירי הנפט נסחרו במגמת ירידה, על אף מספר ניסיונות של היצרניות לצמצם את ההיצע. כך למשל, באפריל הפתיעו באופ"ק כשהכריזו על הפחתה בייצור. המחירים אמנם עלו לזמן קצר לרמה של 90 דולר לחבית, אך חזרו לירידות ובשבוע שעבר אף נפלו מתחת ל-70 דולר לחבית.
בשלב זה, המהלך כן הוביל לעליות במחיר, והנפט מסוג ברנט עלה הבוקר ב-1.1% ל-77 דולר לחבית, בעוד שהנפט האמריקאי מסוג WTI עלה ב-1.3% ל-72.66 דולר לחבית. עם זאת, לפי הערכות קרן המטבע הבינלאומית, בסעודיה זקוקים למחירי נפט של מעל ל-80 דולר לחבית כדי לאזן את התקציב ולממן חלק מהפרויקטים השאפתניים של יורש העצר, הנסיך מוחמד בן סלמן.
בעקבות ההחלטה יצטמצם הייצור הסעודי ל-9 מיליון חביות ביום ביולי, וזאת לאחר קיצוץ של 500 אלף חביות ביום עליו הכריזה הממלכה באפריל. האנליסט ג'ובאני סטאנובו מ-UBS אמר לפייננשל טיימס כי זו "הצהרה חזקה" מצד סעודיה, שכן כמות של 9 מיליון חביות ביום מייצגת רמת ייצור "מאד נמוכה" עבור סעודיה. הייצור המקסימאלי של המדינה קרוב ל-12 מיליון חביות ביום. "זוהי רמה נמוכה בהתחשב בכך שאנחנו לא במיתון עולמי", אמר.
לפגישה שהתקיימה אתמול בווינה לא הורשו להיכנס עיתונאים מארגונים גדולים כמו רויטרס ובלומברג. מזכ"ל אופ"ק האית'ם אל-גהאיס אמר כי אפשרו את כניסתם של עיתונאים אחרים מרחבי העולם, אך הדגיש כי הארגון ימשיך להחליט אילו עיתונאים להזמין. "זה הבית שלנו", אמר.
רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי, מזרחי טפחות: "הודעת סעודיה על כך שתפחית שוב את תפוקתה היומית ב-1 מיליון חביות ליום החל מהחודש הבא חשובה ורבת השפעות. מעבר למכסה המוצהרת, יש כאן איתות שלמפיקת הנפט הגדולה במדינות אופ"ק יש גבולות גזרה והיא לא תאפשר למחירים להמשיך לרדת - גם אם הירידה נובעת מקיטון של הביקוש לנוזל. סין טרם שבה לגמרי לאיתנה ומדינות המערב מתמודדות עם ריביות גבוהות והאטה כלכלית, כך שהביקוש לא צפוי להתאושש בקרוב. במצב דברים זה, מוכנה סעודיה לצמצם את הכמות הנסחרת בשוק ובלבד שהמחיר לחבית לא ימשיך לרדת.
"נזכיר כי כל עוד איראן נוקטת גישה לעומתית כלפי המערב, גם מכסת הנפט שלה חסרה לשוק הנפט וזה יוצר לחץ על המחירים כלפי מעלה. היום יש עיסוק בשאלה האם ארה"ב חותרת לעסקה נוספת עם איראן ולתוצאות תהיינה השלכות ניכרות על השוק מבחינת ההיצע והמחירים. אך מעבר לאמירה זו, יש כאן השלכות נוספות. הלא אם מחיר הנפט ישוב לעלות (כפי שראינו בעקבות תגובת המחיר להודעה הסעודית), מדובר בגורם אינפלציוני שיקשה על הריביות לרדת וכך ימשיך להעיב על הביקושים בעולם - כולל לנפט. סעודיה יודעת זאת ותצטרך להתנהל בזהירות בהמשך.
"כמו כן, ככל שהריבית בארה"ב תצטרך להיות גבוהה יותר, או ירידתה תתעכב, הדולר עשוי להתחזק, מה שיוליך לירידה במחיר הנומינלי של הנפט, הנקוב בדולרים. בנוסף, יש לשים לב שרוסיה, בת הברית של סעודיה בקבוצת OPEC+ וממפיקות הנפט הגדולות בעולם, לא התחייבה לעשות צעד דומה ושיקוליה מובנים. רק לאחרונה הצליח ייצוא הנפט לחזור לרמות מלפני המלחמה (בצל העיצומים). הירידה בהכנסות מאנרגיה תרמה לגירעון של 2.4 טריליון רובל, או 29 מיליארד דולר ברבעון הראשון של השנה. רוסיה מסתמכת על סקטור הנפט והגז כדי לממן כמעט מחצית מהתקציב שלה.
"גם איחוד האמירויות קיבלה היתר להגדיל את התפוקה בשנה הבאה ולכן הדעות בתוך הקבוצה חלוקות. כשמדובר בקרטל, לכל חברה יש עניין להגדיל את התפוקה אם בעקבות החלטה קבוצתית על צמצום התפוקה המחיר עולה. כל זה מוסיף אי וודאות לשוק הנפט ולא מיטיב עמו. בשורה התחתונה, הודעת סעודיה עשויה לתת בוסט לטווח קצר למחירים, אך כל עוד הביקוש לא מתאושש, לא נראה כי זה יתורגם לעלייה חדה ומתמשכת".