סגור
מימין פיני יעקובי ו אמיר יעקובי אחים והבעלים של חברת YSB
מימין: פיני יעקובי ואמיר יעקובי (צילום: עמית שעל)

פרשנות
האחים יעקובי רוצים לקבל מענק במנותק מהתוצאות הכספיות

החברה הציעה להוריד את תקרת התגמול התלויה בתוצאות הכספיות עבור בעלי השליטה, אך במקביל מבקשת לאפשר להם לקבל מענק של כחצי מיליון שקל שאינו קשור לתוצאות הכספיות; האחים מכהנים כיו"ר (פיני), וכמנכ"ל ודירקטור (אמיר), ואמם מכהנת יחד איתם בדירקטוריון

תוכנית התייעלות ותזרים שלילי מהפעילות השוטפת לא מונעים מהאחים יעקובי לשאוף למענק של חצי מיליון שקל. החברה הציעה להוריד את תקרת התגמול התלויה בתוצאות הכספיות עבור בעלי השליטה, אך במקביל מבקשת לאפשר להם לקבל מענק של כחצי מיליון שקל שאינו קשור לתוצאות הכספיות. השניים מכהנים כיו"ר וכמנכ"ל ודירקטור, ואמם מכהנת יחד איתם בדירקטוריון.
קבוצת יעקובי עוסקת בהקמה וביצוע פרויקטים, אחזקה ותפעול מערכות ומבנים ובהקמה ותפעול מתקן טיפול בפסולת. בשנת 2021 הפסידה 6.3 מיליון שקל, ובמחצית הראשונה של השנה הצליחה להגיע לרווח של 21 מיליון שקל. זאת הודות לרווח הון של 26.7 מיליון שקל שרשמה ממכירת אחזקותיה בחברה-הבת - תוצר של תוכנית התייעלות שאותה היא מיישמת, הכוללת צמצום כוח אדם ומימוש נכסים. רואי החשבון המבקרים שלה הוסיפו הערה בדו"חותיה הכספיים האחרונים בדבר התזרים השלילי מפעילותה השוטפת.
לאחר כל זאת מבקשים כעת בעלי השליטה האחים פיני (38%) ואמיר (26%) יעקובי לאשר לעצמם ולבני משפחה נוספים המועסקים בחברה מענקים.
אמיר הוא מנכ"ל הקבוצה אך גם חבר בדירקטוריון שאמור לפקח על פועלו כמנכ"ל, ופיני הוא יו"ר הדירקטוריון. אמם של השניים, רינה, חברה גם היא בדירקטוריון. בקבוצה מועסקים בני משפחה נוספים שלהם, תומר בנו של פיני, יוסי וצח בניו של אמיר, יניב פרנקל, גיסו של פיני, ושי יעקובי, אח של השניים.
באוקטובר האחרון אישר הדירקטוריון - שבו חברים מלבד פיני, אמיר ורינה, גם גדעון אלטמן, הדירקטורים החיצוניים רוני קליינפלד ויהונתן רגב והדירקטורית הבלתי תלויה אורית סתו - את עדכון תנאי הכהונה של בעלי השליטה ובני המשפחה. החברה הודיעה על כינוס אספת בעלי המניות לסוף החודש הנוכחי כדי לאשרם. היום הודיעה החברה על דחיית האספה לצורך מגעים עם הגופים המוסדיים. הגוף המוסדי העיקרי שמחזיק במניות יעקובי הוא אלטשולר שחם שמחזיק ב-8%.
לפי הצעת החברה, תנאי התגמולים הקבועים של פיני ואמיר ובני משפחתם, משמע דמי הניהול או השכר הקבוע, יישארו זהים לאלו שנקבעו בהסכמי ההעסקה הקודמים שלהם. במסגרת זאת פיני יהיה זכאי לדמי ניהול של 131 אלף שקל בחודש ובעלות של 168 אלף שקל, ואמיר לדמי ניהול חודשיים של 115 אלף שקל ובעלות של 152 אלף שקל. כל הסכומים בתוספת מע"מ, כשבנוסף תממן החברה עבורם את השימוש ברכבי יוקרה בשווי של 125 אלף שקל ו-158 אלף שקל בהתאמה בשנה.
השינוי בתנאי התגמולים נוגע לתנאיו של התגמול המשתנה. לפי תנאי ההעסקה הקודמים, הענקתו הותנתה בהגעתה של החברה לרווח לפני מס של 10 מיליון שקל, כשתקרת התגמול המשתנה של פיני ניצבה על 2.4 מיליון שקל ושל אמיר על 1.6 מיליון שקל. כעת מבקשת קבוצת יעקובי להנמיך את התקרה עבורם ל-1.8 מיליון שקל ול-1.2 מיליון בהתאמה.
לכאורה מדובר בהצעה כמעט אלטרואיסטית מצדם של בעלי השליטה, שמבקשים לצמצם את תגמוליהם. אך לצדה אישר הדירקטוריון סעיף חדש, המאפשר לו להעניק להם בונוס של עד שלוש משכורות חודשיות, בעלות של כחצי מיליון שקל עבור פיני ושל כ-460 אלף שקל עבור אמיר, ללא קשר לתוצאות הכספיות של החברה ובהתאם לעמידתם ביעדים אישיים מדידים שייקבעו על ידי ועדת הביקורת והדירקטוריון.
מכיוון שב-2021 רשמה יעקובי הפסד לפני מס, השניים בכל מקרה לא היו זכאים לתגמול המשתנה, בין אם תקרתו היתה 2.4 מיליון שקל או 1.2 מיליון שקל. וכעת, לפי ההצעה החדשה, הם מקבלים מעין ביטוח מפני ההשפעה של התוצאות הכספיות של החברה שבניהולם על תנאי התגמולים שלהם.
בהינתן הגעה לתקרת התגמול המקסימלית, עלות התגמולים השנתית עבור פיני יעקובי עשויה להגיע ל-3.9 מיליון שקל, מהם 1.6 מיליון שקל כדמי ניהול, 1.8 מיליון שקל כמענק וכ-550 אלף שקל כתגמולים אחרים. גם אם לא יהיה זכאי למענק לפי סף הרווח השנתי, עשויה עלות התגמולים של פיני להגיע ל-2.7 מיליון שקל, בהינתן המענק בן שלוש המשכורות. זאת חלף 2.1 מיליון שקל שקיבל ב-2021 בהתאם לתנאי התגמול הקודמים (שבתוקף עד לסוף החודש).
עלות התגמולים השנתית של אמיר יעקובי עשויה להגיע ל-3.1 מיליון שקל, מהם 1.4 מיליון שקל בדמי ניהול, 1.2 מיליון שקל מענק וכ-500 אלף שקל תגמולים אחרים. גם אם לא יהיה זכאי למענק לפי סף הרווח השנתי, עשויה עלות התגמולים של אמיר להגיע ל-2.4 מיליון שקל בהינתן המענק בן שלוש המשכורות. זאת בעוד ב-2021 קיבל 1.9 מיליון שקל.
קבוצת יעקובי נסחרת כיום לפי שווי של 99 מיליון שקל. מתחילת השנה ירדה מניית החברה ב-23% לעומת 20% שאיבד מדד ת"א נדל"ן ובינוי שבו היא נכללת. מהנפקתה בסוף 2017 צנח שווי המניה ב-80%, בעוד המדד עלה ב-68%.
מקבוצת יעקובי נמסר: "מדיניות התגמול שנקבעה במועד ההנפקה נשארת ברמה העקרונית על קנה. כמקובל, בכל חמש שנים מדיניות התגמול מתעדכנת ובמסגרתה נבחנת האפשרות מצד אחד להוסיף תגמול מוגבל לשלוש משכורות בגין עמידה ביעדים אישיים ריאליים שיקבעו מראש על ידי ועדת הביקורת, זאת לצד הורדת תקרת הבונוסים ב-25%ֶ. יצוין כי בפועל משנת 2018 עד היום לא חולקו בונוסים לבעלי השליטה".