האם אחרי מחיקה של 9 טריליון דולר מריחים את הסוף?
האם אחרי מחיקה של 9 טריליון דולר מריחים את הסוף?
לאחר שישה חודשים של מרחץ דמים בוול סטריט עולה השאלה: האם הפחד כבר מגולם במחירי המניות כעת? ההיסטוריה מלמדת כי אחרי חצי שנה של ירידה דו־ספרתית, מגיעה מחצית של עלייה דו־ספרתית
לא פחות מ־9 טריליון דולר נמחקו משווי 500 החברות הגדולות בארה"ב במחצית הראשונה של 2022, שתיזכר כאחת השנים הגרועות שידע שוק המניות האמריקאי. מדד S&P 500 איבד 21% בששת החודשים הראשונים של השנה - וסיים בכך את המחצית המאכזבת ביותר מאז 1970; מדד דאו ג'ונס, שניצל מעט בזכות מניות חברות האנרגיה שמרכיבות אותו, הסתפק בירידה של 15.3% - המחצית הגרועה עבורו מאז 1982; ואילו מדד נאסד"ק איבד 29.5% וסגר את המחצית הקשה בתולדותיו. הרבעון השני במניות הטכנולוגיה היה השלילי ביותר מאז 2008.
עיקר הירידות במדדים נרשמו ברבעון השני, ובתוכן יוני היה חודש קשה במיוחד. אם בתחילת השנה, מה שהניע את הירידות היה בעיקר מימוש רווחים ויציאת האוויר החם, הרי שברבעון השני חילחל לוול סטריט פחד אמיתי. ככל שנתוני האינפלציה הראו כי הפד עדיין לא השתלט על המכה - שמרבית המשקיעים שצעירים מגיל 50 כלל לא זוכרים את החיים בצדה - כך גבר הפחד והירידות נהפכו פונדמנטליות יותר. במקביל, תשואות האג"ח ל־10 שנים הוכפלו במהלך המחצית הראשונה מ־1.5% ל־3%, וכעת עם הצמדה הן כבר מהוות אלטרנטיבה אטרקטיבית מספיק למניות.
הניסיון מלמד כי כל עוד אין הפנמה של השינוי העמוק שחל בכלכלה העולמית ואין ביטוי להפנמה זו במחירי המניות, לא יכולה גם להיקבע התחתית שכולם כל כך מחכים לה. ביוני נעשה עוד צעד בכיוון הזה כשההבנה שעידן הריבית הנמוכה הסתיים, והמילה מיתון נכנסה ללקסיקון. מכיוון שכך, נראה שרק כעת אפשר לדבר על התקרבות לתחתית. שיחות עם שחקנים ותיקים ומתוחכמים בשוק ההון מעלות סימנים לכך שרבים מהם כבר מתחילים לקנות מניות מתוך הבנה כי הפחד המקסימלי כבר מגולם במחירים כעת. זה לא אומר שמעתה וול סטריט תשנה כיוון, בוודאי לא עד ספטמבר, שכן תקופת קיץ היא תקופה של דשדוש לרוב ולקראת סוף יולי תתחיל גם עונת הדו"חות הכספיים שלא צפויה להיות חיובית.
ואולם, ההיסטוריה והסטטיסטיקה מראות כי אחרי מחצית של ירידה דו־ספרתית, מגיעה מחצית של התאוששות עם עלייה דו־ספרתית. בשווקים גם כמעט לא זוכרים תקופות של ירידות רצופות לאורך יותר משלושה רבעונים, וכעת אנחנו כבר לאחר שניים וחצי רבעונים של ירידות. השנה כמובן כל ההנחות מתערערות בשל חוסר הוודאות שמוסיפה המלחמה באוקראינה וגלי קורונה חדשים שצצים גם כשכבר נדמה שהמחלה נכנסה לשגרה. ובכל זאת, ההבנה כי מיתון בארה"ב הוא כמעט בלתי נמנע כעת והשלמה עם המציאות הזאת, מאפשרות למשקיעים להסתכל קדימה, לימים שאחרי. הפסימיות שנדמה שבשבועות האחרונים הגיעה לשיא, היא עבור רבים "הצלצול הגואל" שאומר שאפשר להתחיל לאסוף סחורה, השאלה היא כעת בעיקר באילו סקטורים להתמקד.
לכאורה, מגזרי הטכנולוגיה והתקשורת ספגו את המכה הקשה מכולם עם נפילה של 27% ו־30% בהתאמה מתחילת השנה. את הירידות האלה הובילו כל המניות הפופולריות ביותר של השנים האחרונות, כשנטפליקס צנחה ב־71%, אפל וגוגל בכ־24% כל אחת, ופייסבוק (מטא) איבדה 52%. גם במניות הישראליות בוול סטריט, שרובן המכריע נמנות עם מגזר הטכנולוגיה נרשמו ירידות דו־ספרתיות עמוקות, שמביאות את החברות להיסחר במכפילים סבירים יותר ברמה היסטורית. מגזר נוסף שנפגע קשות עם נפילה של 32% הוא מגזר הצריכה המחזורית (בניגוד לבסיסית שם נכללות למשל רשתות של סופרמרקטים - ס"ש), שסבל גם מאינפלציה וגם מפגיעה בשרשראות אספקה ומלאים. מנגד, בלט בזינוק חד של 32% מגזר האנרגיה בעקבות הקפיצה במחירי הנפט.
האם ההזדמנות הגדולה היא כעת במניות הטכנולוגיה שחטפו מכה קשה או דווקא במניות האנרגיה לנוכח המשבר המתמשך במגזר כאשר ידו של פוטין על שאלטר הגז באירופה וגם על לא מעט נפט בעולם? זו שאלה שלא רבים יהיו מוכנים לספק לה תשובה בימים אלה. כל עוד המלחמה באוקראינה נמשכת, מחירי האנרגיה ישתוללו, וכל עוד האינפלציה משתוללת, יש פחות עניין להשקיע במגזרים כמו טכנולוגיה. בינתיים, ממש ביום האחרון של המחצית הראשונה, התקבל איתות קל לכך שייתכן שהאינפלציה מתחילה להאט, כשמדד ההוצאה הפרטית בארה"ב עלה ב־4.7% במאי - 0.2% פחות מבחודש הקודם ומעט מתחת לציפיות. בימים שבהם הפסימיות שולטת, מספיקה גם עשירית האחוז כדי לתת תקווה למשקיעים.