סגור
מנהלי קדמה גלעד שביט אורי עינן ו גלעד הלוי
מנהלי קדמה גלעד שביט אורי עינן וגלעד הלוי (צילום: אייל יצהר)

בלעדי
קדמה במגעים לרכישת 50% מפוליטיב לפי 270 מיליון שקל

קרן הפרייבט אקוויטי צפויה לרכוש 50% מיצרנית יריעות הניילון לחקלאות תמורת 125‑135 מיליון שקל. הרכישה מהווה המשך לאסטרטגיית קדמה לכניסה לתחום הניילון והפלסטיק. פוליטיב הורשעה בעבירות מס ובעליה, אבנר ואריה גולן, ריצו עבודות שירות

אקזיט מניילון: בדרך לאקזיט מניילון. ל"כלכליסט" נודע שקדמה קפיטל, אחת מקרנות הפרייבט אקוויטי הגדולות בישראל, מנהלת מגעים מתקדמים לרכישת 50% מחברת פוליטיב תמורת 135-125 מיליון שקל, המשקפים לחברה הנרכשת שווי של 270-250 מיליון שקל.
פוליטיב היא חברה תעשייתית, שעוסקת בייצור של יריעות ניילון לחקלאות ותעשייה. המתחרה הישירה והגדולה שלה היא חברת גניגר הבורסאית, שנסחרת לפי שווי שוק של כ־120 מיליון שקל ונמצאת בשליטת קיבוץ גניגר. עם זאת, פוליטיב היא חברה מתקדמת ויעילה יותר, ונחשבת למובילת הענף בארץ מבחינה טכנולוגית. היקף המכירות השנתי של פוליטיב עומד על יותר מ־500 מיליון שקל והרווח התפעולי-תזרימי (EBITDA) שלה עומד על כ־50 מיליון שקל. אולם על כתפיה גם רובץ חוב של כ־100 מיליון שקל. לשם השוואה, ההכנסות של גניגר ב־2021 עמדו על 620 מיליון שקל וה־EBITDA שלה על 70 מיליון שקל.
צמיחה אורגנית ורכישת חברות קטנות: את המגעים מנהלת קדמה מול הבעלים, האחים אבנר ואריה גולן, שגם ייסדו את החברה. השניין מתגוררים במושב נווה ימין שבשרון, ולאורך השנים הם הרחיבו את פעילות החברה באמצעות צמיחה אורגנית ובאמצעות רכישות של חברות קטנות יותר. ככל שהעסקה מול קדמה תושלם, צמד האחים יקבל אופציה למכור את יתרת המניות שלו יחד עם קדמה במקרה של מכירה עתידית.
כיום, המפעל המרכזי של פוליטיב ממוקם בקיבוץ עינת ובו החברה מייצרת מגוון רחב של יריעות חכמות לחקלאות ולתעשייה. התוצרת של פוליטיב היא יריעות רב-שכבתיות, שנחשבות למתקדמות במיוחד בשל רמת הדיוק הגבוהה שלהן. ייצור היריעות נעשה בצורה ממוחשבת ומבוקר אוטומטית, מה שמפחית את היקף הטעויות שמאפיין תעשיות מסוג זה. כמו כן, לפוליטיב מפעל נוסף בבקעת הירדן, שהוא למעשה המפעל של חברת מטאור, שאותה רכשה ב־2015. במפעל זה מייצרת פוליטיב רשתות הגנה נגד חרקים שמיועדות לשימוש חקלאי.
בנוסף, ב־2013 רכשה פוליטיב מפעל ליצור יריעות פלסטיק במקסיקו, ושנה לאחר מכן הוא החל לעבוד בתפוקה מלאה ומייצר 17 אלף טונות. המפעל משמש למכירות ללקוחות במקסיקו ודרום אמריקה. פוליטיב מייצאת את התוצרת המקומית שלה גם למדינות אירופה. בסה"כ היא מוכרת ל־50 מדינות ברחבי העולם, בהן ארה"ב, ספרד, איטליה, אוסטרליה, הולנד והודו. השיווק של התוצרת נעשה באופן ישיר בידי החברה.
בשבועות האחרונים ניסתה פוליטיב לרכוש את חברת פלסטניר מקיבוץ ניר אליהו, והגישה הצעה במסגרת הקפאת ההליכים של פלסטניר. נאמנת החברה מטעם בית המשפט עו"ד אלונה בומגרטן תמכה בהצעת רכישה נגדית, של אהרון פרום, שהציע 19.2 מיליון שקל. פרום מחזיק ב־50% מפלסטניר. בנק מזרחי טפחות, שהוא הנושה המרכזי של פלסטניר, יחד עם בנק מרכנתיל (החברה חייבת לשני הבנקים 25 מיליון שקל), טען כי מדובר בתספורת של 11 מיליון שקל לחוב המשותף ותמך דווקא בהצעה של פוליטיב, אבל נחל מפלה כשהשופטת עירית נוטוביץ' ויינברג קיבלה את העמדה של בומגרטן, שנתמכה בעמדת הכנ"ר, והחברה תימכר לפרום. הפסיקה ניתנה אתמול.
ב־2015 הורשעו האחים גולן במסגרת עסקת טיעון מול רשות המסים בהכנת והצגת חשבון מכר לא אמיתי והטעיית פקיד מכס. רשות המסים טענה כי פוליטיב ניצלה הטבות מס שניתנו לחברות במסגרת הסכם סחר משולש בין ישראל, ארה"ב ומצרים. רשות המסים טענה כי ההטבות ניתנו לחברות מצריות, ומכרה להן מתוצריה כדי שהן ימכרו אותן בשמה לארה"ב ומכסיקו, וכך ביצעה מעקף. במסגרת עסקת הטיעון פוליטיב נקנסה ב־400 אלף שקל. שני האחים גולן נקנסו אישית ב־170 אלף שקל כל אחד וריצו שישה חודשי עבודות שירות.
המשך ישיר לרכישת זריחה חלאבין: רכישת המניות בפוליטיב, ככל שתצא לפועל, היא למעשה המשך האסטרטגיה של קדמה, להיכנס בצורה אינטנסיבית לתחום מוצרי הניילון והפלסטיק. ביוני האחרון רכשה קדמה 100% ממניות חברת זריחה חלאבין, שהיא חברה משפחית שפועלת בתחום הזרקות הפלסטיק. את הרכישה ביצעה קדמה לפי שווי חברה של 200 מיליון שקל. זריחה פועלת בשני אתרים מרכזיים, באיזור התעשייה של מעלות תרשיחא ובאיזור התעשייה ברקן ומעסיקה 300 עובדים. החברה מחזיקה גם באתר ייצור בסין, בו היא מעסיקה 30 עובדים.
באמצעות זריחה רכשה קדמה 50% ממניות פלס-פיט לפי שווי של 164 מיליון שקל. פלס־פיט, הפועלת באזור התעשייה בר־לב ממזרח לעכו, מפתחת, מייצרת ומשווקת מחברים לצנרת מים וסיבים אופטיים לתעשייה, לחקלאות, לתקשורת ולתשתיות, ומעסיקה כ־120 עובדים. מכירות החברה מוערכות בכ־100 מיליון שקל בשנה וה־EBITDA ב־30-20 מיליון שקל. כ־20% מהמכירות הן בישראל והיתר בחו"ל — בעיקר בארה"ב.
קרן קדמה קפיטל מנוהלת על ידי אורי עינן, גלעד הלוי וגלעד שביט. היא הוקמה ב־2006 וגייסה מאז שלוש קרנות בהיקף של למעלה ממיליארד שקל. הקרן לרוב רוכשת שליטה או שליטה משותפת בחברות שבהן היא משקיעה, שבלא מעט מקרים הן חברות משפחתיות. הקרן משקיעה בחברות מתחומי השירותים, התעשיה, המסחר, חקלאות תעשייתית, טכנולוגיות מידע וטכנולוגיות מתקדמות, לוגיסטיקה וקמעונאות. החברות בהן השקיעה הקרן מעסיקות כ־20 אלף עובדים ומחזור ההכנסות המצרפי שלהן עולה על 6 מיליארד שקל בשנה. בין ההשקעות הבולטות של קדמה ניתן למנות את יקבי כרמל, חברת כוח האדם דנאל, ברנד תעשיות, קווטליסט (שנמכרה לקרן מרליו), רשת אייס (שהונפקה בבורסה), אוטו דיפו, מגדלת הפטריות מרינה (שנמכרה לקרן הפרייבט אקוויטי סקיי), גיל קאר וקבוצת ש.א.ל.
לפני שנה רכשה קדמה קפיטל 55% מחברת סי-דאטה, יבואנית גדולה של מוצרי מחשוב וציוד היקפי. בפברואר האחרון רכשה קדמה, באמצעות אייס, את קבוצת ביתילי תמורת 100 מיליון שקל. באפריל האחרון מיזגה קדמה את יקבי כרמל עם כלל משקאות הציבורית, שהיא בעלת מניות מיעוט ביפאורה, לפי שווי של 840 מיליון שקל.