סגור

המנהל הממונה: "קרנות בסלייס מסתירות מידע"

הקרנות של כרמל ארגמן, שגייסו 370 מיליון שקל מהעמיתים של סלייס, הודיעו כי יוכלו לתת מידע מפורט על כספי המשקיעים רק בעוד שלושה או ארבעה חודשים. המשמעות: כספי המשקיעים יוקפאו לעוד חודשים רבים

אפי סנדרוב מתקרב למקור הכסף של סלייס אך נראה שהחוסכים מתרחקים. המנהל המיוחד של קופות הגמל של סלייס אפי סנדרוב הגיש לבית משפט המחוזי בתל אביב בקשה למתן צווים נגד חברת כרמל ארגמן השקעות מאחר שזו, לטענת המנהל, גייסה 100 מיליון דולר (370 מיליון שקל) ממשקיעי סלייס. מדובר עד כה בהיקף הכספים הגבוה ביותר שצוין על ידי סנדרוב שגויס על ידי גוף יחיד ופוזר לאחר מכן למספר קרנות השקעה.
כרמל ארגמן שבבעלות אבי לוין משווקת קרנות השקעה שנוסדו בדלוואר ארה"ב. לוין הוא רוכש טרי של כרמל ארגמן שעד לספטמבר 2023 היתה בבעלותו של גיא שנצר. שנצר החזיק בעבר גם בסוכנות הביטוח קורקט ביטוח ופיננסים מבית שמש. על פי חומר פרסומי של קורקט שנצר הוא בעלים של קרנות גידור, המתמחות בשוק ההון ובנדל"ן מניב בעולם, ובעבר שימש כמפקח בחברות הביטוח הראל ומנורה.
על פי סנדרוב, מנהלי ארגמן ממשיכים להתחמק ממתן מידע בסיסי ורלבנטי הנוגע לזכויות העמיתים בחברה. בנוסף, לדבריו, הקרנות הזרות עורכות רק עתה דו"חות מוסדרים של ההשקעות שאותן ביצעו למען חוסכי סלייס. זאת, בעוד הונם של החוסכים בסלייס, שמוערך ביותר מ־4 מיליארד שקל מוקפא עד לחודש מאי בלבד. משמעות ההצהרה של כרמל ארגמן היא שכל משקיעי סלייס לא יוכלו למשוך את הונם מקופות הגמל בחברה עוד חודשים רבים. לדברי סנדרוב הוא אינו מאמין לטענות אלו, ולסברתו לקרנות יש אינטרס להסתיר מידע הנוגע לזכויות העמיתים שהעבירו לקרן עשרות מיליוני שקלים.
מעבר לכך, הקרנות וכרמל ארגמן טענו בבית המשפט כי הן אינן חייבות לגלות את הדו"חות הכספיים שלהן מאחר והן מאוגדות תחת החוק האמריקאי. הקרנות מיוצגות על ידי עו"ד מוטי גרוס שאמר ל"כלכליסט" כי כרמל ארגמן השקעות העבירה "אקסל עם 3,580 שורות שכוללות את העמיתים ומספרי תעודות הזהות שלהם וההשקעות שלהם בקרנות ששווקו על ידי החברה, אולם כדי לבצע שערוך של שווי ההשקעה הן צריכות זמן היערכות של בין 90 יום לבין 120 יום".
כלומר על פי גרוס, קרנות הגידור בחו"ל שאליהן הועבר הכסף שמרו על סדר, אך מי שכשל ניהולית היא סלייס. בקרנות ששווקו על ידי כרמל ארגמן הושקעו 270 מיליון שקל של עמיתי הגמל של סלייס. לטענת סנדרוב, על רקע ממצאי הרשות והנסיבות שבהן מונה לתפקידו הוא "אינו יכול להסתפק בטבלאות אקסל או ב"אישורים" בחתימת הקרן עצמה, והוא רואה עצמו מחויב לבסס את שערוכי הנכסים על יסוד מסמכים שעברו סקירה או בקרה של גופים חיצוניים הפועלים לפי כללים מקובלים".
שש הקרנות שמנוהלות על ידי כרמל ארגמן ואליהן הועברו על פי ההערכות של סנדרוב 100 מיליון דולר הןSPARC CAPITAL, SUPER VISION, GLG Investment, PSAGOT Capital, TPO Finance ו־IBD. אולם מתכתובות המיילים בין שנדרוב לכרמל ארגמן עולה כי בניהולה של כרמל ארגמן יש קרן נוספת - קרן שיינה (SHAYNA) - שגם אליה הגיעו כספי העמיתים בקרנות סלייס, אם כי בהיקפים נמוכים יותר מאלו שזרמו לקרנות החו"ל ששווקו על ידי כרמל ארגמן.
רוב ההון שזרם אל קופות הגמל בניהול עצמי נעשה ב־2023, אז ביצעה שיינה שתי השקעות בשוק ההון. השקעה ראשונה היתה באמצעות הנפקה פרטית שביצעה החברה הציבורית נקסטפרם טכנולוגיות. הקרן רכשה מניות ב־3 מיליון שקל וכרמל ארגמן הפכה בעלת עניין (10.7%) בנקסטפרם ששוויה 18 מיליון שקל. נקסטפרם אף הבהירה למשקיעים כי ההחזקה של כרמל נעשית באמצעות השותפות המוגבלת שיינה שהתאגדה באיי קיימן.
השקעה נוספת שביצעה שיינה תחת שנצר היא הלוואה של 7 מיליון שקל, ללא הגבלת זמן, שהעניקה לחברת הסייבר האב סקיוריטי ביוני ויולי 2023 בריבית של 8%. האב סקיוריטי הונפקה בנאסד"ק לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר, אולם המחיר נסמך על שווי שנקבע על ידי קרנות השקעה שלא השתתפו בהנפקה. בהתאם, בחודשים שלאחר ההנפקה מניית החברה נחתכה בעשרות אחוזים והיום שוויה עומד על 13 מיליון דולר בלבד. על פי חוזה ההלוואה שנחתם בין שיינה לבין האב סקיוריטי, ההלוואה המירה למניות החברה בהנחה של 40%.
סלייס החלה לפעול תחת המותג הזה ב־2020. החברה מציעה לציבור פלטפורמה דיגיטלית לניהול חסכונות — בהם קופות גמל בניהול אישי שבאמצעותן החוסך מחליט בעצמו כיצד ובאילו מכשירים יושקע הכסף שלו, וזאת בשונה מקופות גמל סטנדרטיות שבהן מנהל ההשקעות של הקופה מנהל את הכסף באופן ישיר והוא שקובע את מדיניות ההשקעה. ישנן מגבלות שונות שחלות על קופות הגמל בניהול אישי, דוגמת ההשקעה במוצרים סחירים בלבד בתיק שעומד על עד 1.35 מיליון שקל.
בשל תלונות רבות שהגיעו לרשות שוק ההון, היא מינתה את סנדרוב, מנכ"ל קרנות הפנסיה הוותיקות עמיתים, כמנהל מיוחד, ובכך נטלה בפועל את השליטה בסלייס מידי משפחת גולדברג. מעבר להעברת הון לקרנות חוץ, המנהל המורשה בודק חשד ש־80 מיליון שקל מכספי החוסכים שימשו כדי להיענות לבקשות פדיונות של חוסכים אחרים, דבר שאסור על פי רשות שוק ההון.
לא היה ניתן להשיג את תגובתו של שנצר.