סגור
מיכל כהן הממונה על התחרות
מיכל כהן, הממונה על התחרות (צילום: אביגיל פפרנו-באר)

רשות התחרות בוחנת את עסקת קרנות הנאמנות של הפניקס ופסגות

במסגרת העסקה רכשה חברה נכדה של הפניקס מפסגות קרנות נאמנות שמנהלות 17.1 מיליארד שקל; התערבות רשות התחרות מגיעה לאחר שהעסקה כבר בוצעה בחלקה; פסגות: "אין ודאות שהעסקה תושלם"

רשות התחרות החליטה לבחון את עסקת קרנות הנאמנות של הפניקס ופסגות. במסגרת העסקה, קסם קרנות נאמנות, חברה נכדה של הפניקס, רוכשת מפסגות קרנות נאמנות שמנהלות הון בהיקף של 17.1 מיליארד שקל - תמורת 260 מיליון שקל.
על פי פסגות, בחינת העסקה מביאה לידי אי ודאות את השלמתה.
התערבותה של רשות התחרות, בהובלת מיכל כהן, התקבלה בהפתעה על ידי המשקיעים. זאת מאחר שההתערבות מתרחשת למעשה לאחר שהעסקה כבר בוצעה בחלקה, וכמה קרנות עברו לניהול קסם בסוף פברואר; ולאחר שהפניקס ופסגות קיבלו את אישור רשות התחרות למכירת פעילות ניהול התיקים ב-9 במרץ.
בתחילת פברואר פרסמה פסגות את הרשימה המלאה של קרנות הנאמנות שיתמזגו לקרנות של החברה־הבת של הפניקס בית השקעות (השם החדש של אקסלנס) והחברה־הנכדה של הפניקס ביטוח. הרשימה כוללת 105 קרנות, שמנהלות נכסים בהיקף של 16.9 מיליארד שקל. רובן הפניקס בית השקעות, שבראשו עומד אבנר חדד, רוכש בעיקר קרנות מחקות, העוקבות אחרי מדדי מניות ואג"ח, שמתאפיינות בדמי ניהול נמוכים ובהתאם גם ברווחיות נמוכה יחסית.
רכישת קרנות מחקות אחרי מדדים תהפוך את הפניקס בית השקעות לבעל נתח של 36% מענף קרנות המדדים עם ניהול של 55 מיליארד שקל מתוך שוק מדדים של יותר מ-150 מיליארד שקל.
לפי בדיקת "כלכליסט", ההכנסות השנתיות הצפויות לקסם מדמי הניהול של הקרנות המתמזגות עמודות על 73 מיליון שקל. מדובר בסכום נמוך מההערכות שליוו את חתימת העסקה, שחזו כי קסם תיהנה מתוספת הכנסה של עד 120 מיליון שקל. ההכנסות הנוכחיות של קסם מקרנות הסל שלה, שמנהלות נכסים בכ־49.8 מיליארד שקל, מוערכות בכ־150 מיליון שקל בשנה. כלומר, המיזוג יגדיל את ההכנסות של קסם מקרנות סל בכ־50% להיקף של כ־210 מיליון שקל. לפי הערכות, תוספת הכנסות זו תהפוך אותה לחברה עם היקף ההכנסות הגדול ביותר בענף הקרנות המחקות.