העסק הגדול של בעלי סלייס - ש"מחזיק את הבורסה בביצים"
העסק הגדול של בעלי סלייס - ש"מחזיק את הבורסה בביצים"
משפחת גולדברג מחזיקה במחצית מ-FMR - חברת תוכנה שמספקת לבנקים ובתי ההשקעות מערכות מסחר אוטומטיות; בכתבה במוסף "כלכליסט" ב־2011, הגדירו רבים בשוק ההון את החברה כמי שמתנהלת באופן מונופוליסטי
משפחת גולדברג, הבעלים של סלייס, היא אמנם לא שם מוכר בכל בית, אבל היא אחת המשפחות החזקות בשוק ההון הישראלי, וזאת בזכות ההחזקה שלה ב־FMR - חברת תוכנה שמספקת שירותים טכנולוגיים לרוב השחקנים הפיננסיים בישראל שהם גם חברי בורסה. כלומר, כאלו שקיבלו אישר לסחור בניירות ערך. משפחת גולדברג מחזיקה ב־FMR יחד עם משפחת טוקטלי, בחלוקה שווה, אולם משפחת גולדברג היא שמנהלת את החברה.
FMR מספקת לבנקים ובתי ההשקעות מערכות מסחר אוטומטיות ושירותי בק־אופיס, וכן מערכות מסחר לסוחרים עצמאיים. בק־אופיס הוא שם כולל ליחידות התפעול, המשמשות עמוד השדרה של כל חברה. בגופים פיננסיים מערכת לניהול בק־אופיס ממונה בין היתר על ניהול סיכוני מסחר, סליקת פעולות, הנפקת דו"חות רבעוניים ללקוח ובעיקר רישום הפעולות באופן אוטומטי בספרי החברה.
לפי האתר של FMR, החברה עובדת עם בנק הפועלים, מזרחי טפחות, בנק ירושלים, מיטב טרייד, בית ההשקעות IBI, ובית ההשקות מור. עוד לפי החברה, 30% מנפח המסחר היומי בבורסה שבתל אביב, מבוצע דרך מערכות המסחר של FMR. בנוסף, 750 אלף חשבונות עמיתים בקופות גמל מנוהלות באמצעות המערכות של החברה.
בכתבת פרופיל על החברה שפורסמה במוסף "כלכליסט" ב־2011, הגדירו רבים בשוק ההון את החברה כמי שמתנהלת באופן מונופוליסטי ומחזיקה "את כל חברי הבורסה חזק בביצים". אמנם באותה העת החברה חלשה על 50% מנפח המסחר, אולם גם כיום היא השחקן הגדול בתחום התפעול.
FMR הוקמה בשנת 1974 על ידי שמעון גולדברג (78), שבמסגרת לימודי התואר השני שלו במינהל עסקים באוניברסיטת ת"א התמחה במימון, ופיתח מודל לזיהוי פערי מחיר (ארביטראז') באיגרות חוב עם מועדי פירעון שונים. עם סיום לימודיו, חבר לאבינועם טוקטלי, מבעלי חברת הביטוח אריה, והשניים הקימו יחד, בשותפות שווה, חברה שתעניק שירותים לבנקים המעוניינים במודל, כדי להשקיע באג"ח הנסחרות מתחת לערכן. זו FMR. ב־1975 עזב גולדברג את הניהול הפעיל בחברה, אך נשאר בעל מניות, ועבר להקים את מערכת ניהול המלאי של התעשייה האווירית. ב־1978 הוא חזר ל־FMR והתחיל לפתח שירותים מחשוב לחברי הבורסה.
הסביבה הפיננסית של ישראל בשנות השמונים ותחילת שנות התשעים הייתה שונה משמעותית משל היום. המסחר לא התנהל בצורה אלקטרונית אלא ידנית, ובהתאם לכך היו היקפי המסחר נמוכים משמעותית. לכן, הצמיחה המשמעותית של FMR הגיעה בסוף שנות התשעים, כשהבורסה הפכה לזירה אלקטרונית, שהצמיחה את היקפי המסחר. ב־1996 רכשה FMR חברה קטנה בשם "סערת תוכנה", שהקים יוצא ממר"ם בשם אמנון ריפטין. ריפטין פיתח את הטכנולוגיה של FMR כך שתתאים לסביבה האלקטרונית החדשה. באותן שנים נחשבה FMR לגוף טכנולוגי מוביל, ואספה, עד תום העשור, את כל חברי הבורסה, ללא יוצא מהכלל. במקביל נרשמה צמיחה בהיקפי המסחר, והם שהפכו את FMR לגוף רב העוצמה שהיא היום.
שמעון גולדברג הוא גם הבעלים של חברת תלתנית — זכיינית ישראלית של יצרנית היאכטות הצרפתית Jeanneau, והוא שותף גם בחברה איטלקית שבונה ומשווקות ספינות.