בלעדיסיידוף נוקט יוזמה: ימנה את עצמו ליו"ר שיכון ובינוי ויקדם שותפות עם קיסטון
בלעדי
סיידוף נוקט יוזמה: ימנה את עצמו ליו"ר שיכון ובינוי ויקדם שותפות עם קיסטון
לפי מהלך שנמצא בשלבים ראשונים של בחינה, קרן קיסטון אמורה להזרים 100 מיליון דולר לשיכון ובינוי שישמשו לפירעון אג"ח במרץ 2025, ותקבל 10% מהחברה. בשלב השני יחולקו מניות שיכון אנרגיה כדיבידנד בעין וקיסטון תוכל להשתלט עליה
נתי סיידוף מנסה לעצור את ההידרדרות במניית שיכון ובינוי באמצעות מהלך עסקי שאותו הוא יוזם. במסגרת המהלך תזרים קרן תשתיות, קרוב לוודאי קיסטון, כ־100 מיליון דולר לחברה, ובסופו של מהלך מורכב תקבל את השליטה בשיכון ובינוי אנרגיה. בשלב ראשון, שצפוי לקרות עוד השבוע, סיידוף ימנה את עצמו לדירקטור בחברה ומיד אח"כ יתמנה ליו"ר. שיכון ובינוי מתפקדת ללא יו"ר מאז עזיבתו של דורון ארבלי את החברה ומינויו ליו"ר חברת החשמל בפברואר האחרון.
סיידוף אמר בראיון בכלכליסט ביום חמישי כי בכוונתו להגביר מעורבות בחברה שלדבריו מנוהלת עם בעל שליטה שלא באמת שולט, ונראה כי זהו הצעד הראשון שלו בכיוון. שיכון ובינוי מנוהלת בידי תמיר כהן שעד היום היה האיש החזק בחברה. בשלב השני מכוון סיידוף לבצע הזרמת הון לחברה. לכלכליסט נודע כי הוא מנהל מגעים ראשוניים מול קרן התשתיות קיסטון של גיל דויטש ורוני בירם, ובניהולו של נבות בר, למהלך מורכב שבו תזרים קיסטון הון של 400-300 מיליון שקל ובסיומו תהפוך לשותפה לשליטה ואולי בעלת השליטה לבדה בחברה־הבת שיכון ובינוי אנרגיה, ההון מיועד לתשלום האג"ח במרץ 2025. גיוס חוב נוסף יגדיל את המינוף והלחץ על המניה ובחברה מעדיפים גיוס הון.
שיכון ובינוי נסחרת בשווי של 3.7 מיליארד שקל בלבד, אחרי שב־2021, תחת ניהולו של אייל לפידות, כבר נסחרה בשווי של כ־10 מיליארד שקל. שורת החלטות, ובראשן רכישת קרקעות בשדה דב ב־2 מיליארד שקל, הגדילו את המינוף של החברה ל־12 מיליארד שקל הביאו לאובדן אמון המשקיעים.
המהלך של סיידוף מול קיסטון נמצא בשלבים ראשוניים ואין וודאות שיגיע לכלל עסקה. שיכון ובינוי תצא לגיוס הון של 400-350 מיליון שקל, שככל הנראה יבוצע כולו בידי קיסטון שתקבל כ־10% ממניות החברה. בשלב שני תחלק שיכון ובינוי את המניות של שיכון ובינוי אנרגיה כדיבידנד בעין לבעלי המניות של שיכון ובינוי. סיידוף, שידולל בגיוס ההון מ־41% מהחברה ל־37% ממניות שיכון ובינוי יחזיק בכ־26.3% ממניות שיכון אנרגיה בסיום המהלך, וינהל מו"מ מול קיסטון לרכישתן בשווי שיקבע ביניהם. שיכון ובינוי אנרגיה נסחרת כיום בשווי 2.25 מיליארד שקל.
המטרה של קיסטון במהלך היא להשתלט על שתי תחנות הכוח שמהוות את מרבית הפעילות של שיכון ובינוי אנרגיה — חגית ורמת־חובב. ב־2020 וב־2021 רכשו שיכון ובינוי ואדלטק של אורי אדלסבורג את שתי תחנות הכוח מחברת החשמל ב־1.6 מיליארד שקל ו־4.2 מיליארד שקל וצירפו לעסקה את קיסטון ומנורה. קיסטון מחזיקה ב־16% ממניות כל תחנה, ושיכון ובינוי ב־50% כך שבשרשור תהפוך קיסטון לבעלת המניות הגדולה בשתי התחנות.
קיסטון מרוכזת באתגרים גדולים של מימוש האופציה לרכישת 40% נוספים מאגד, ותידרש לגייס הון או חוב לביצוע העסקה מול שיכון ובינוי. קיסטון היא קרן ריט בתשתיות, ובניגוד לקרנות ריט אחרות, היא לא הסכימה להוריד בינתיים את דמי הניהול שלה שנגזרים מהיקף הנכסים. הקרן נסחרת בשווי מיליארד שקל, רחוק משווי נכסיה. אתגר בפני עצמו יהיה עבורה לגייס את ההון לעסקה, וייתכן שתגייס שותף לעסקה.
בשיכון ובינוי ובקרן קיסטון סירבו להתייחס לנושא.