הסכמה ב-G7: תקרת מחיר של 60 דולר לחבית נפט רוסי
הסכמה ב-G7: תקרת מחיר של 60 דולר לחבית נפט רוסי
שבע המדינות המתועשות ואוסטרליה הסכימו על התקרה שתיכנס לתוקף ביום שני 5 בדצמבר, לאחר שהושגה הסכמה באיחוד האירופי. המטרה: להפחית את הכנסות רוסיה ממכירת נפט, שמסייעות לה לממן את מלחמתה באוקראינה, וכן למנוע נסיקה של מחיר הנפט בעולם, העומד כיום על 80 דולר לחבית
קבוצת שבע המדינות המתועשות (הכוללת את ארצות הברית, קנדה, צרפת, גרמניה, איטליה, בריטניה ויפן) ואוסטרליה הודיעו אתמול (שישי) שהסכימו על מגבלת מחיר של 60 דולר לחבית נפט רוסי, לאחר שחברות האיחוד האירופי התגברו על ההתנגדות של פולין, והצליחו לגבש הסכם. האיחוד הסכים על המחיר לאחר שפולין הוסיפה את תמיכתה, וסללה את הדרך לאישור רשמי במהלך סוף השבוע.
ה-G7 ואוסטרליה אמרו בהצהרה משותפת שמגבלת המחיר תיכנס לתוקף ב-5 בדצמבר או מעט לאחר מכן. "קואליציית מגבלת המחיר שוקלת גם פעולות נוספות כדי להבטיח את יעילות מגבלת המחיר", לשון ההודעה. תקרת המחיר, שהיתה רעיון של ה-G7, אמורה להפחית את הכנסתה של רוסיה ממכירת נפט, ובמקביל למנוע נסיקה של מחירי הנפט בעולם, לאחר שהאמברגו האירופי על נפט גולמי רוסי ייכנס לתוקף ב-5 בדצמבר.
ורשה התנגדה לתקרת המחיר, ובדקה אפשרות למנגנון שהיה שומר את המחיר מתחת למחיר השוק. היא לחצה על מדינות האיחוד להוריד את התקרה ככל שניתן כדי למזער את רווחיה של מוסקבה, ולהגביל את יכולתה לממן את מלחמתה באוקראינה. השגריר הפולני לאיחוד, אנדז'יי סדוס, אמר אתמול שפולין מגבה את ההסכם של האיחוד, שכולל מנגנון ששומר על מחיר הנפט נמוך בלפחות 5% ממחיר השוק.
פקידים אמריקאים אמרו שההסכם חסר תקדים, ומראה את הנחישות של הקואליציה בהתנגדותה למלחמתה של רוסיה. דובר של צ'כיה, שמחזיקה כיום בתפקיד נשיאת האיחוד ומפקחת על המשא ומתן בין מדינות הגוש, אמרה שהשיקה נוהל כתוב עבור כל 27 מדינות האיחוד, שייתן אור ירוק רשמי להסכם בעקבות אישורה של פולין.
מחיר נפט מסוג WTI עומד כיום על 80 דולר לחבית, ומחיר נפט מסוג ברנט עומד על כ-85 דולר לחבית.