או.פי.סי ונוי נגד חברת החשמל ודליה: יערערו את יציבות משק האנרגיה
או.פי.סי ונוי נגד חברת החשמל ודליה: יערערו את יציבות משק האנרגיה
הקבוצה שהגיעה למקום השני במכרז לרכישת תחנת הכוח אשכול פירסמה מסמך טענות נגד חברת החשמל והזוכה במכרז, דליה אנרגיה; בקרן נוי ואו.פי.סי טוענים שברגע שדליה נסוגה מהצעתה המקורית וביקשה הנחה - נדרשה חברת החשמל להעביר את הזכייה לקבוצה השנייה; "פנינו למשק אנרגיה לא יציב שעובד עבור מימון חובותיו באמצעות תעריפים מופקעים"
"המחיר שמציעה דליה אנרגיה הוא מחיר שמכניס את משק החשמל לסחרחרה חמורה", כך טוענת קבוצת או.פי.סי וקרן נוי בעמדה פומבית שפירסמה היום (ב') נגד מכירת תחנת אשכול לדליה אנרגיה.
הטענה המרכזית של הקבוצה, שהצעתה לרכישת תחנת אשכול הגיעה למקום השני, היא כי החוב העצום שתיקח דליה למימון העסקה יביא למחירים מופקעים לצרכן ויערער את יציבות משק האנרגיה.
דליה הציעה 12.375 מיליארד שקל עבור התחנה שמוכרת חברת החשמל במכרז, וההצעה של קרן נוי ואו.פי.סי הייתה במחיר של 7.088 מיליארד שקל. כפי שנחשף בכלכליסט, חברת החשמל החלה במגעים מול דליה לסגירת עסקה בה תקבל דליה הקלות על המחיר המקורי. זאת בשל הבנה שלא ניתן לוותר על היתרון של מיליארדי שקלים שיש להצעתה של דליה, גם לאחר הקלות.
או.פי.סי, שבשליטת עידן עופר ומנוהלת בידי גיורא אלמוגי, ונוי שמנוהלת בידי פיני כהן, רן שלח וגיל-עד בושביץ, טוענות שהמכרז איננו רק על כסף אלא יקבע את דמותו של משק האנרגיה של ישראל. "האם פנינו למשק תחרותי, חזק ומשוכלל שעובד לטובת הצרכן, או שפנינו למשק אנרגיה לא יציב, שעובד עבור מימון חובותיו באמצעות תעריפי גבייה מופקעים".
הקבוצה מציגה חמישה "דגלים אדומים" שהונפו לדבריהם עם הזכייה: חוסר הרצון של הגופים הפיננסים לממן אותה; החשש של בעלי המניות של משק אנרגיה, בעלת השליטה בדליה, מהעסקה, שהוביל לצניחה במניה; הפרישה של תעבורה, השותפה של דליה למכרז; העובדה שהמודל של דליה מתבסס על מחירי חשמל גבוהים, בניגוד למטרת הרפורמה במשק החשמל לייצר שוק תחרותי, ונקודה נוספת בעובדה שאפילו דליה עצמה מודה שאינה יכולה לעמוד בתנאי ההצעה.
בקרן נוי ואו.פי.סי טוענים שאם העסקה תצא לפועל, הצרכן הישראלי יממן את דליה במשך שנים רבות. הן תוקפות את כוונת חברת החשמל להגיע להסכמות עם דליה וטוענות שבדרך זו המכרזים הבאים "יהפכו לבזאר טורקי" ויפגעו פגיעה אנושה בטוהר המידות של גופים מינהליים.
נוי ואו.פי.סי טוענות כי ברגע שדליה נסוגה מהצעתה המקורית, נדרשת חברת החשמל להעביר את הזכייה לקבוצה השנייה - נוי ואו.פי.סי. בקבוצה לא מציעים להעלות את מחיר ההצעה שלה, וציינו שהוא גבוה במיליארד שקל מהערכות חברת החשמל עצמה.
בנוסף, יוצאות או.פי.סי ונוי נגד הקריאות לביטול המרכז ויציאה למכרז חדש, בטענה ש"מדובר בניסיון חסר אחריות לנרמל את הסיטואציה הבעייתית באמצעות ערבוב הקלפים מחדש. ביטול המכרז הוא צעד בלתי סביר בעליל, במיוחד אחרי שחברת החשמל בחרה בנו ככשיר שני". בקבוצה הוסיפו כי "הביטול יאלץ את כולנו להתבוסס בבוץ של הליכים משפטיים שיובל לאנדרלמוסיה מוחלטת ולעיכוב הרפורמה במשק והקמת תחנות חדשות".