סגור

הדולר קופץ מעל ל-3.46 שקלים; "הראלי של המטבע מתרחב"

המטבע האמריקאי מזנק השנה ביותר מ-11% לעומת מקבילו הישראלי; היורו מטפס מעל ל-3.65 שקלים; בנק לומברד אודייר: "הראלי של הדולר מתרחב - שילוב בין החרפה בעימות בין רוסיה ואוקראינה יחד עם הורדת תחזיות הצמיחה של סין"

הדולר ממשיך להתחזק לעומת השקל - מטפס היום מעל ל-3.46 שקלים וכבר רושם זינוק של יותר מ-11% מתחילת השנה מול מקבילו הישראלי. היורו מתחזק אף הוא לעומת השקל ונסחר תמורת יותר מ-3.65 שקלים. בשוק העולמי הדולר רושם יציבות מול סל 6 המטבעות העיקריים.


רונן מנחם, כלכלן ראשי בבנק מזרחי טפחות: "השקל פוחת 10.5% כנגד הדולר עד כה מתחילת השנה. חלק ניכר מכך קשור בתיסוף הדולר בעולם. כך, כנגד האירו תוסף הדולר 7.6% בתקופה זו. תיסוף הדולר נובע מהיותו מטבע חוף מבטחים לנוכח: מלחמת אוקראינה והשלכותיה, האטת כלכלת סין (בין השאר עקב מדיניות סובלנות אפס לקורונה) והחשש מהאטה של הכלכלה הגלובלית בהמשך השנה (כפי שעולה מהתחזיות של הבנק העולמי וקרן המטבע מסיבה זו נחלשים מטבעות של שווקים מתעוררים, שניזוקים יותר מהידרדרות הסנטימנט הכלכלי, לטובת חלופות בטוחות יותר והדולר בראשן.
2 צפייה בגלריה
כסף שטרות מזומן דולרים
כסף שטרות מזומן דולרים
השקל נחלש לעומת הדולר והיורו
(צילום: pixabay)

"כמו כן, לנוכח מסלול העלאות הריבית החד והמהיר בהרבה שה-Fed מתכונן להוציא לפועל (בדגש על שלוש החודשים הקרובים), עולה הדולר כנגד מטבעות שהריביות עליהן נמוכות יותר. לדוגמא, כנגד היין היפני, המציע ריבית של מינוס 0.1 אחוז, עלה הדולר 13.3% מתחילת השנה. היות וריבית בנק ישראל נמוכה יותר מריבית ה-Fed והפער ביניהן צפוי אף להתרחב בחודשים הבאים, הדבר תומך בפיחות של השקל כנגד הדולר.
"האינפלציה בארה"ב גבוהה פי 2.5 לערך מאשר בישראל ונחישות ה-Fed להורידה תתמוך בשטר הירוק גם בהמשך. לכך יש להוסיף עוד מספר גורמים, הפועלים כיום נגד השקל: ירידת שוקי המניות בחו"ל, ובמיוחד בארה"ב, מאלצת גופים מוסדיים להמיר ₪ לדולרים ולבלום ירידת יתר של החשיפה למט"ח. הכנסת החלה את מושב הקיץ, לקואליציה אין רוב וסימני השאלה לגבי הישרדותה, וכפועל יוצא החשש מהרעה בסביבה הפיסקאלית, מהווים גורם רציני הפועל לרעת השקל. בהקשר זה נזכיר כי עד לאחרונה פעלה הסביבה הפיסקאלית לטובת השקל, עם רוח גבית מכיוון אישור התקציב הרב-שנתי, אך כעת משתנה כיוון הרוח. ההרעה הביטחונית באזור. ה"שכונה" הבעייתית שהמשק נמצא בה היוותה תמיד גורם שסיכל דירוגי חוב גבוהים יותר למשק וכפועל יוצר שוחקת את שער השקל.
"שלושת הגורמים האחרונים עשויים להיות זמניים באופיים וכיוון השפעתם על השקל יכול להתהפך במהירות. מנגד, דיפרנציאל הריביות המתרחב לטובת הדולר פרמננטי יותר וככלל יוסיף לפעול להיחלשות השקל. עם זאת, יש לזכור: סביר כי חלק ניכר מהגורמים שציינו כבר מגולם בפיחות השקל עד כה (שכאמור חד יותר מפיחות האירו כנגד הדולר). לטובת השקל פועלת בעוצמה הירידה החדה מאוד בגירעון הממשלתי (שלפי דיווחים ירד כבר לפחות מאחוז תוצר). נתוני הצמיחה של המשק עדיין חזקים ולעת עתה לא ניכרת פגיעה של ממש מכיוון מלחמת אוקראינה. בשלב מסוים, סביר שהיתרונות הללו יפעלו למיתון פיחות השקל".
לדברי כלכלני הבנק השוויצרי המתמחה בבנקאות פרטית, לומברד אודייר: "הראלי של הדולר מתרחב. מה שהתחיל ברבעון הראשון כפיצול של הדולר שזכה לתמיכה חיובית מייבוא סחורות לצד ריכוך המגמה כתוצאה מייצוא סחורות הופך כעת להתחזקות אחודה יותר. הסיבות לכך הן שילוב בין החרפה בעימות בין רוסיה ואוקראינה יחד עם הורדת תחזיות הצמיחה של סין".
בהתייחס להשפעות העימות באוקראינה מציינים בלומברד אודייר: "תרחיש הבסיס שלנו לעימות הוא שמדובר בעימות מתמשך. בתרחיש כזה אנו צופים שהיורו מול הדולר יעמוד על יחס של 1.06. עם זאת, האירועים האחרונים מראים כי הסיכונים להחרפת המצב והפרעה בזרימת הגז גדלו. התפתחות כזו יכולה להיות שלילית אף יותר ליורו מול הדולר ולהביאו לרמות של 1.02. אך הסיכון עדיין הוא בהתחזקות נוספת של הדולר. מעבר לכך, ייתכן תרחיש של ירידה לשיעור של 0.98, בעקבות קליברציה מחודשת של הציפיות ממרווחי התשואות בארה"ב והידוק המדיניות המוניטרית ע"י הפד.
בסקירתו השבועית מציין סטפן מונייה, מנהל ההשקעות הראשי של הבנק כי בתרחיש של אסקלציה גלובלית היפוך השווי עלול להיות חריף יותר ולהגיע ל-0.95 דולר ליורו.

2 צפייה בגלריה
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין
(צילום: רויטרס, שאטרסטוק)

בהתייחס להשפעות הצמיחה בסין אומרים בבנק: "מהצד של סין, אנו רואים סגרים מחדשים בסין יחד עם סימני התגברות של ההפרעה בשרשרת האספקה, מה שפוגע בתחזית הצמיחה הגלובלית. למרות שהרנמינבי היה יציב ברבעון הראשון אנו רואים כי מאז סיום הרבעון היחס בין הדולר לבינו הולך ועולה. אנו מעריכים בשלב זה את הטווח לרנמינבי מול הדולר על 6.70-6.90 אך אנו עשויים לבצע הורדה נוספת אם יהיו סימנים קונקרטיים לכך שמאזן הסחר החזק מאוד של סין יושפע".
בלומברד אודייר מוסיפים כי "ההתפתחויות שמנינו אינן מהוות רק סיכון לצמיחה אלא גם מעלות את הסיכון לאינפלציה היות והן משפיעות על שרשרת האספקה. הבנקים המרכזיים הראו כי הם שמים את הדגש על סיכוני האינפלציה יותר מאשר על סיכוני הפגיעה בצמיחה וצפויים להישאר ניציים. למרות הראלי החזק של הדולר, הסנטימנט סביבו אינו מסמן את הפיק. כשהנזילות הגלובלית יורדת בקצב מהיר יותר, הדולר צפוי להמשיך ולזכות בתמיכה יציבה".
מונייה מציין "שבתרחיש הבסיס של קונפליקט ארוך המטבעות המועדפים יותר הם דולר אמריקאי וקנדי לצד מטבעות מאמריקה הלטינית בעוד המטבעות המועדפים פחות הם היורו הליט"ש והיין היפני, אותם מטבעות נמצאים בהמלצה שלילית גם במקרה של החרפת העימות. בתרחיש של החרפת העימות הדולר והפרנק השוויצרי הם מהטבעות המועדפים".
עוד אומר מונייה: "לאחרונה מימשנו חלק מאחזקותינו בדולר, לאחר מהלך של עלייה של 5% מאז חודש אפריל וכרגע הוא נמצא באלוקציה עודפת של 3% בפורטפוליו שלנו על פני היורו, הפרנק השוויצרי והליט"ש."
עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים: "האינפלציה העולמית והתגובה האגרסיבית של הבנק המרכזי האמריקאי ממריצות את רוב הבנקים המרכזיים להעלות את הריבית דבר שמביא לחששות מהאטה בצמיחה ולעלייה בתנודתיות.
"התחזקות הדולר בעולם לא פסחה על ישראל ובעקבות זאת עדכנו בשבוע שעבר גם אנחנו את תחזיות האינפלציה כלפי מעלה. בראשון הקרוב יתפרסם מדד המחירים לאפריל ואנו צופים עלייה של כ-0.8 אחוז בשל העלייה במחיר הדלק (לפני הפחתת הבלו), המזון והנופש. האינפלציה (במבט לאחור) כבר תגיע ל-4 אחוזים והגורמים הללו תומכים בהעלאת ריבית של רבע נקודת אחוז ע"י בנק ישראל בעוד כשבועיים. עם זאת, הגירעון הממשלתי הנמוך שעל פי העיתונות ירד באפריל ל-0.6 אחוז מהתוצר ב-12 החודשים האחרונים (הנמוך ביותר מאז 2008) יאפשר לממשלה למתן את עליית המחירים. לכן ייתכן והפחתת הבלו על הדלק שמתוכננת להסתיים ביולי תידחה או שנראה צעדים נוספים למיתון עליית המחירים. השווקים בישראל מתמחרים עלייה (כמעט) עקבית של רבע נקודת אחוז בריבית בכל ההחלטות השנה, ואנו סבורים שלנוכח קצב העלייה הצפוי בארה"ב תחזית זו סבירה. חשוב לציין שלהערכתנו, בטווח הארוך, בשוך התנודתיות הגורמים המבניים ישובו לחזק את השקל".