אלביט מערכות הגדילה את צבר ההזמנות אבל הרווח הנקי ירד
אלביט מערכות הגדילה את צבר ההזמנות אבל הרווח הנקי ירד
יצרנית המערכות לתעשייה הביטחונית סיכמה את 2022 עם צמיחה של 3.7% בלבד במכירות ל-5.5 מיליארד דולר, למרות שהמלחמה באוקראינה מקפיצה את הביקושים בענף; מאז סוף השנה עלה צבר ההזמנות של החברה ב-10% לשיא של 15.1 מיליארד דולר
אלביט מערכות חתמה את 2022 עם צמיחה של 3.7% בלבד במכירות, שהסתכמו ב-5.5 מיליארד דולר. זאת למרות שברקע המלחמה באוקראינה מזניקה את הביקושים למערכות נשק ואמצעי לחימה. הרווח הנקי נחלש ב-26% ל-268.9 מיליון דולר, והושפע בין היתר מתגמולי עובדים בעשרות מיליוני דולרים, כדי לרסן בריחת מוחות ולשמר טאלנטים.
העלייה הקלה בהכנסות החברה נבעה משורה של עסקאות למכירת מערכות מוטסות ללקוחות בעולם, כמו גם מצמיחה במכירות של מוצרים המותאמים ללחימה בזירה הימית, שחלק גדול מהן מובילה חברת הבת שלה בארה"ב, ספרטון.
מאז סוף השנה שעברה צבר ההזמנות של החברה הביטחונית שבשליטת איש העסקים מיקי פדרמן עלה ב-10% לשיא של 15.1 מיליארד דולר.
מקור 75% מצבר ההזמנות הוא בלקוחות מחו"ל וכ-60% ממנו מיועד לביצוע במהלך 2023 ו-2024.
נשיא ומנכ"ל אלביט, בצלאל (בוצי) מכליס אמר היום כי תוצאותיה העסקיות של החברה משקפות את השיבושים הגלובליים בשרשראות האספקה ואת העלייה שחלה אשתקד בהוצאות העסקה של עובדים. הוא הצביע על צבר ההזמנות שהכפיל את עצמו מאז 2018 לעומת עלייה איטית יותר במכירות ואמר לכלכליסט כי "ההבנה הזאת מחייבת אותנו לטרנספורמציה שתאפשר לאלביט לספק את כל הצבר העתידי שלה. הפוזיציה שלנו בשוק מדהימה, הן מבחינת צבר המוצרים והן מבחינת הצרכים של הלקוחות".
בין צעדי הטרנספורמציה שעליהם מדבר מכליס נמצאת השקעה בתשתיות ייצור בכל אתרי הפעילות של אלביט ברחבי הארץ ובחו"ל, תוך הרחבת יכולות הייצור בהם. בתוך כך, ב-2024 תשלים אלביט את הקמת הקרייה החדשה שלה ברמת בקע שבנגב, כך שב-2025 היא תפעל בהיקף פעילות מלא.
לצד אלה מקדמת אלביט הקמת מפעלים חדש לייצור מל"טים (מטוסים ללא טייס) במודיעין. לפי מכליס, המהלכים שאלביט מובילה אמורים להגדיל את קצב המכירות שלה ל-7-6 מיליארד דולר בשנה, עם רווח תפעולי של יותר מ-10% עד 2026-2025.
לדבריו, "אפקט אירופה" מתבטא היטב במכירות של החברה בעסקאות למכירת תותחים, רקטות מדויקות, מל"טים, מערכות לוחמה אלקטרונית, אמצעי שיבוש ונטרול של רחפני תקיפה ואיסוף מודיעין ועוד. "הביקושים באירופה גבוהים מאד וגם הביקושים מצד ארה"ב, שמסייעת בצורה נרחבת לאוקראינה. הביקושים גבוהים ומיועדים בין השאר לשמר מלאי תחמושת כשברקע יש עלייה גדולה בתקציבי הביטחון בעולם. המתיחות הנמשכת בים סין, מייצרת גם היא ביקושים גבוהים למוצרינו", אמר.
במהלך השנים הקרובות אלביט, כמו גם המתחרות הישראליות המרכזיות שלה, התעשייה האווירית ורפאל, מתכוונת להגביר את מאמצי הכניסה והשיווק שלה לשוק ביפן, שהולך ונעשה לאחד השווקים הביטחוניים המעניינים בעולם בעקבות השקעה של יותר מ-300 מיליארד דולר בחמש השנים הקרובות על רכיבי ביטחון ומערכות לחימה.
עם פרסום הדוחות לשנת 2022 במסגרת כנס משקיעים שמקיימת היום אלביט, אמר מכליס כי "שואלים אותי בעולם לגבי המתרחש אצלנו ויש לא מעט עניין בכך, אבל מהצד השני המצב הפוליטי לא משפיע על פעילות החברה. ברוב המקומות בעולם אנחנו 'לוקאליים' ועם יכולות ייצור מקומיות, תוך התבססות על האקו-סיסטם המקומי. בנקודת הזמן הזאת המצב לא משפיע עלינו ואני מקווה שעל רקע הצהרת ראש הממשלה על הפסקת החקיקה גם נראה ירידה במתח".