מאנדיי הישראלית על הנפילה במניה בנאסד"ק: "אין לנו שליטה על הציפיות בשוק"
מאנדיי הישראלית על הנפילה במניה בנאסד"ק: "אין לנו שליטה על הציפיות בשוק"
כשהשוק בשיא ומאנדיי עצמה נסחרת באחד ממכפילי הרווח הגבוהים בתעשיית התוכנה, אין להתפלא שהמשקיעים תזזיתיים; ערן זינמן, מייסד ומנכ"ל משותף: "מבחינת הביצועים הכל קורה לפי התוכניות שלנו, אבל אולי השוק ציפה שנכה את התחזיות יותר"
מה שהיה אמור להיות דיווח על רבעון הנצחון של מאנדיי, בו היא הגיעה רשמית לקצב הכנסות שנתי של מיליארד דולר, הפך לאחד הימים הקשים שידעה מניית החברה.
הצניחה החלה מיד עם פרסום הדוחות הכספיים לרבעון השלישי עוד לפני פתיחת המסחר בוול סטריט והעמיקה לאורך השעות עם צלילה של 20% במהלך הערב.
הדוחות דווקא עמדו היטב בתחזיות ולא היו שונים מהותית מהרבעון הקודם שאחריו החלה מניית חברת התוכנה הישראלית זינוק של 30% שהביאו אותה לשווי של 16 מיליארד דולר ביום שישי. אתמול כבר חזרה מאנדיי לשווי של 13 מיליארד דולר, שהוא עדיין כפול מהשווי בו הונפקה ב-2021.
"אין לנו שליטה על הציפיות בשוק, הן מאוד עלו בחודשים האחרונים וגם אז לא הבנו את פשר העלייה החדה", ניסה להסביר את התנהגות המניה ערן זינמן, מייסד ומנכ"ל משותף של מאנדיי. "מבחינת הביצועים הכל קורה לפי התוכניות שלנו, אבל אולי השוק ציפה שנכה את התחזיות יותר", הוסיף.
סביר להניח שההסבר של זינמן הוא הנכון, בעיקר לנוכח תגובות דומות לדוחות טובים בסך הכל כמו למשל במקרה של צ'ק פוינט או טבע שהתממשו אחרי פרסום דוחות טובים.
כאשר השווקים משייטים ברמות שיא היסטוריות, ומאנדיי עצמה נסחרת באחד ממכפילי הרווח הגבוהים בתעשיית התוכנה, אין להתפלא מכך שהמשקיעים משדרים עצבנות או תזזיתיות.
חלק מהעניין במקרה של מאנדיי היה בחוסר תקשור מקדים להפרשה של 24 מיליון דולר לטובת הקרן הפילנתרופית של מאנדיי. הקרן הוקמה אמנם לפני שנים רבות ככזו שממומנת באמצעות מניות מאנדיי שהחברה מעבירה על בסיס קבוע, אך זו הפעם הראשונה מאז ההנפקה שהחברה ביצעה המרה ומימוש של 68 אלף מניות שנצברו בקרן.
בפעם האחרונה היא הפרישה לקרן 7 מיליון דולר כחלק מההנפקה הציבורית בוול סטריט. הפרשה זו שנרשמה בדוחות רווח והפסד בסעיף "הנהלה וכלליות" הקפיצה אותו פי שניים והחזירה את החברה להפסד תפעולי אחרי שברבעון הקודם היא כבר עברה לרווח תפעולי משמעותי.
במאנדיי מסבירים כי עד עכשיו לא היה צורך במימוש והפרשה מכיוון שהקרן מומנה מהסכום שניתן לה בהנפקה.
בקרן יש שתי פעילויות מרכזיות: הראשונה היא סיוע והטמעה של תוכנות ניהול הפרוייקטים של מאנדיי באיזור אסון כגון שטפונות ורעידות אדמה. במסגרת זו גם סייעה מאנדיי לאתר ולחלץ תושבים של עוטף עזה לאחר התקפת ה-7.10 כאשר התוכנה שלה משמשת כמעין מערכת הפעלה כללית לתכלול פעילות המתנדבים.
הפעילות השניה של הקרן היא בתי ספר טכנולוגיים שאמורים לחבר את ילדי הפריפריה להייטק בישראל וגם בחו"ל.
אלא שהמניה המשיכה להתרסק גם לאחר שהמשקיעים קיבלו הסבר אודות ההפרשה וההערכה היא שמדובר היה בציפיות מוגזמות מחד ותחזית מעט חלשה לרבעון הרביעי שסיפקה מאנדיי.
היא צופה כעת כי ברבעון הנוכחי תרשום הכנסות של 260-262 מיליון דולר, מה שישקף קצב צמיחה של 28% "בלבד". זאת לאחר שברבעון השלישי מאנדיי צמחה ב-33% והגיעה להכנסות של 251 מיליון דולר.
ההפסד התפעולי המפתיע כאמור היה 27.4 מיליון דולר לעומת הפסד של 2.5 מיליון דולר ברבעון המקביל. עם זאת, בניכוי סעיפים חד פעמיים וחשבונאיים מאנדיי רשמה רווח תפעולי של 32 מיליון דולר ושמרה על שולי רווחיות גולמית של 90% ושיעור רווח תפעולי של 13% בדומה לרבעונים הקודמים.
הרווח הנקי הסתכם ב-45 מיליון דולר לעומת רווח נקי של 33 מיליון דולר בתקופה המקבילה. גם תזרים המזומנים החופשי שמר על הקצב הקיים והסתכם ב-82.4 מיליון דולר.
מאנדיי העלתה גם את התחזית השנתית, אך בשוק ציפו כנראה ליותר מתוספת של כמה מיליוני דולרים. החברה צופה כעת הכנסות שנתיות של 964-966 מיליון דולר ב-2024 ותזרים המזומנים החופשי אמור להגיע ל-290 מיליון דולר.
בתזרים המזומנים החופשי שצופה מאנדיי לרבעון הרביעי ישנה האטה מסויימת ל-63-66 מיליון דולר, אך מדובר בהשפעה עונתית של תשלום בונוסים לאנשי מכירות.
לסימני אי הבהירות שעלו מהדוחות של מאנדיי, הצטרפה גם הודעה מפתיעה על פרישתו של יוני אושרוב, שכיהן כסמנכ"ל ההכנסות של החברה. במקביל היא הודיעה על הצטרפתו של עדי דר בתפקיד מנהל התפעולי הראשי שלא היה קיים עד כה.
"יוני הצטרף לפני שבע שנים כשהמכירות היו 10 מיליון דולר והקפיץ אותן למיליארד דולר", הסביר זינמן והוסיף כי "הוא הרגיש מיצוי ואנחנו מחפשים מישהו במקומו. החיפוש נעשה בחו"ל, זו תהיה מעכשיו פונקציה גלובלית והרעיון הוא גם להמשיך את ההתרחבות של מאנדיי בארגונים גדולים יותר".
לדבריו, דר, שהקים וניהל את חברת הסייבר סייברביט שהייתה חלק מאלביט מערכות וגם ניהל את אל-אופ, מביא עימו ניסיון נרחב הן בתפעול והן במכירות.
בניגוד לעבר, הפעם השוק בחר להתעלם מהנתונים החיוביים שמאפיינים את תמהיל הלקוחות של מאנדיי עם שיעור שימור לקוחות של 111% ועלייה מתמשכת בפעילות הלקוחות הגדולים. מספר הלקוחות שלמשלמים למאנדיי יותר מ-100 אלף דולר בשנה זינק ב-44% והלקוח השני בגודלו, חברת טכנולוגיה גלובלית, יותר מהכפילה את מספר המשתמשים בפתרונות של מאנדיי מ-25 אלף ל-60 אלף בתוך שנה.