בלעדיהקרב על מי עדן: ליפא וסטולרו מובילים על קבוצת יפאורה
בלעדי
הקרב על מי עדן: ליפא וסטולרו מובילים על קבוצת יפאורה
ככל הידוע, ההצעה של קבוצת יפאורה גבוהה יותר, אך היא צפויה להיתקל בקושי מצד רשות התחרות. הקבוצה של ליפא וסטולרו תיתן לטמפו אופציה לרכוש עד 100% במקרה של זכייה. הזוכה תשלם 200 מיליון שקל על מי עדן ועוד 200 מיליון שקל חוב
המכרז למכירת חברת מי עדן מתקרב לקו הסיום, ושתי השחקניות האחרונות במרוץ הן קבוצה של אביחי סטולרו ותמיס הבורסאית וקבוצה של רין ביחד עם יפאורה. ככל הידוע, ההצעה של יפאורה ורין גבוהה יותר, אבל הקרן הזרה Primo Water, שמוכרת את החברה, נוטה להעדיף את תמיס וסטולרו, שהסיכוי שלהם לקבל את אישור רשות התחרות גבוה יותר כי אין להם פעילות בתחום המזון.
ככל הידוע, הזוכים צפויים לשלם 200 מיליון שקל עבור מי עדן וייקחו על עצמם חוב שלה בסכום דומה, כך שסכום העסקה יעמוד על כ־400 מיליון שקל ברוטו.
פרימו ווטר, שרכשה את מי עדן לפני שמונה שנים, שאפה למכור את החברה בכ־550 מיליון שקל. אך היא הסכימה להתפשר מאחר שמדובר בסכום זניח יחסית לפעילותה הגלובלית, וכן בשל האתגר של הרוכש לקבל את אישור רשות התחרות. פרימו ווטר פועלת בשלושה מגזרים: שיווק מים מינרליים בשוק הקמעונאי, הפצת כדי מים ישירות לצרכנים ולבתי עסק, ושיווק מותג הקפה לוואצה (Lavazza).
תמיס נמצאת בשליטת ארז גולדשמיט, רפי ליפא וגל עמית, בעלי חברת החיתום אוריון, שגולדשמיט הוא גם המנכ"ל שלה. ניר יחזקאלי הוא מנכ"ל תמיס. השלושה מחזיקים בשותפות 67% ממניות תמיס, שפועלת בתחום הנדל"ן בישראל ובחו"ל. גולדשמיט מחזיק ב־40% מזכויות ההצבעה, וגל וליפא 30% מזכויות ההצבעה כל אחד.
הקבוצה המשותפת של רין נמצאת בבעלות דורון שטיגר (75%) ויפאורה של שלמה רודב ורוני גת. אולם נראה כי רק אם תתעורר בעיה עם הקבוצה של תמיס, תעבור פרימו ווטר למו"מ מולם.
תמיס פעילה בתחום הנדל"ן וסטולרו בתחום הביטחוני על מגזריו השונים, שילוח, ותשתיות לאחר שרכש את השליטה בברן הבורסאית לפני כחודשיים. בקבוצה של תמיס וסטולרו מעורבת גם חברת המשקאות טמפו, היריבה של יפאורה, ש"חטפה" לה את הסכם ההפצה של מי עדן במהלך השנה. טמפו קיבלה אופציה מתמיס וסטולרו לרכוש בשלב ראשון במקרה של זכייה 25% ממניות מי עדן, בכפוף לאישור רשות התחרות.
נראה כי פרימו ווטר נוטה להעדיף את תמיס וסטולרו מאחר שהקבוצה של רין כוללת את יפאורה, שמהווה 25% מהקבוצה, והיא עשויה להיתקל בקושי מצד רשות התחרות. מנגד, בקבוצה היריבה לטמפו יש רק אופציה לרכישת 25% מהחברה ביום הראשון ומלוא המניות בשלב מאוחר יותר בכפוף לאישור רשות התחרות.
רשות התחרות היא שחקן מרכזי בעסקה. ראשית, חוק המזון אוסר על חברה גדולה עם מחזור של מעל 307 מיליון שקל לרכוש חברה עם מחזור של יותר מ־30 מיליון שקל, חוק שאמור לפוג בסוף השנה אבל רוב הסיכויים שיוארך, ביוזמת משרד הכלכלה. שנית, על הרשות להחליט שהרוכשת לא גדלה לממדים שעלולים לפגוע בתחרות בענף.
ככל הידוע בכוונת תמיס, אם וכאשר תוכרז כזוכה, לגייס אג"ח בשוק ההון כדי לממן את מרבית הרכישה. היא תידרש לשלם 100 מיליון שקל, כמו סטולרו, ואם טמפו תממש את האופציה יירד הסכום של כל אחד מהם ל־75 מיליון שקל, וטמפו 50 מיליון. לא צפוי להתקבל מימון בנקאי לעסקה.
שחקנית שלישית שהיתה עד השבוע במשחק היא חברת סוגת. בנק רוטשילד, המנהל את המכרז, הודיע לסוגת כי החליט שלא להתקדם עם החברה. גם הסיכוי של סוגת, שבבעלות קרן פורטיסימו, לקבל אישור רשות התחרות נמוך במיוחד, שכן היא ניגשה בעצמה לעסקה, ומחזור המכירות שלה גבוה מ־300 מיליון שקל. עוד קודם פרשה קרן איפקס מהתחרות.
תמיס היא חברת נדל"ן שנסחרת בשווי של 67 מיליון שקל. בעלי השליטה רכשו אותה כשלד ממשפחת ביטון, שהחזיקה בה כשנקראה ב.יאיר.
על פי הערכות, הכנסות מי עדן עומדות על כ־530 מיליון שקל בשנה, והרווח התפעולי־תזרימי (EBITDA) של החברה מסתכם בכ־65 מיליון שקל. הצפי הוא שהמספר יעלה בכ־10 מיליון שקל בשל תוכנית ההתייעלות שהחברה מיישמת בימים אלו. כמו כן בפני הרוכשים הפוטנציאליים נטען כי מי עדן עומדת להיכנס לתחום הסודה באמצעות מותג חדש, מי עדן סודה, שישווק בעיקר למסעדות.
לפי נתוני סטורנקסט, מי עדן היא השחקנית הגדולה בשוק המים המינרליים המבורקד, כלומר המים שנמכרים ברשתות השיווק, עם מכירות של כ־222 מיליון שקל בשנת 2023 ונתח שוק של כ־38%.
פרימו ווטר מעמידה את מי עדן למכירה משום שביוני חתמה על עסקת מיזוג עם תאגיד מים אחר, בלוטריטון (BlueTriton), שהיה בעבר בבעלות נסטלה, ובמסגרת העסקה הוחלט למקד את פעילות החברה הממוזגת בשוק האמריקאי. בשל כך פרימו ווטר נדרשת למכור את פעילותה בישראל, בריטניה ופורטוגל.
המספרים של מי עדן
- 530 מיליון שקל - ההכנסות השנתיות המוערכות
- 65 מיליון דולר - הרווח התפעולי־תזרימי השנתי המוערך
- 38% - נתח השוק של מי עדן במים מינרליים לפי סטורנקסט