ההסכם נחתם: קרפור מגייסת 165 מיליון שקל מסימון פינטו, אלקטרה והפניקס
ההסכם נחתם: קרפור מגייסת 165 מיליון שקל מסימון פינטו, אלקטרה והפניקס
המשקיע הצרפתי חתם ביום חמישי על מזכר כוונות להשקעה של 80 מיליון שקל ברשת. אלקטרה והפניקס ישקיעו עוד 85 מיליון שקל ובנוסף אלקטרה תמיר הלוואה של 50 מיליון שקל למניות קרפור. נחום ביתן, שנלחם משפטית, לא ישתתף בגיוס וידולל ל־22%
קרפור ישראל הבטיחה גיוס פרטי של כ־210 מיליון שקל מבעלי המניות שלה, ללא נחום ביתן, בעל המניות הגדול שידולל לכ־22% בלבד ממניות החברה. שווי החברה (יינות ביתן לשעבר) לאחר הכסף יהיה כ־510 מיליון שקל.
ביום חמישי האחרון נחתם במשרדי אלקו, החברה־האם של אלקטרה מוצרי צריכה (אמ"צ), מזכר כוונות עם סימון פינטו, מנכ"ל בנסארד אינטרנשיונל (Bansard International) הצרפתית ומבעלי המניות שלה, להשקעה של 80 מיליון שקל (20 מיליון יורו) בקרפור.
85-80 מיליון שקל נוספים יושקעו על ידי אמ"צ שבשליטת האחים זלקינד, שהיא והפניקס שולטות (50.05% ביחד) בקרפור. אמ"צ גייסה בתחילת החודש 68 מיליון שקל בהנפקת מניות המיועדים להשקעה בקרפור.
עוד נודע כי אמ"צ תמיר הלוואה של כ־50 מיליון שקל שהעניקה לקרפור למניות החברה, כך שההשקעה הכוללת תשקף שווי של 300 מיליון שקל בלבד לקרפור. אלקטרה תעלה בעקבות העסקה להחזקה של 45% בקרפור, הפניקס תרד ל־13%, פינטו, שיקבל נציג בדירקטוריון, יחזיק בכ־15%, ואילו הבנקים הנושים של ביתן, הפועלים ומזרחי טפחות, שמחזיקים כיום ב־9% מהמניות, יירדו לכ־5% בלבד.
ל"כלכליסט" נודע כי הבנקים מתנגדים לדילול המדובר ועשויים לפעול נגדו. גם ביתן, שמסרב להשתתף בגיוס ההון, מתנגד לדילול ובתביעה שהגיש החודש לבית המשפט הוא מבקש לחייב את אלקטרה צריכה למלא את הסכם האופציה מולו, וטען כי בהסכם השותפות ביניהם נקבע כי הוא לא ידולל במקרה של גיוס הון לחברה.
העימות המשפטי בין אלקטרה צריכה לביתן נולד אחרי שקרפור לא מימשה את האופציה שנחתמה ב־2021 לרכישת מניות ביתן בחברה עד סוף ספטמבר, לפי שווי של 940 מיליון שקל, וכי אם לא תממש את האופציה, עליה לפעול להנפקת קרפור או רישומה למסחר בתל אביב עד סוף 2023. ב־27 בספטמבר הודיעה אמ"צ כי לא תממש את האופציה, זאת אחרי שניהלה מו"מ עם ביתן על הפחתת מחיר המימוש של האופציה ל־300 מיליון שקל, אך ביתן סירב.
הנפקה של קרפור תחת אמ"צ היא בעייתית מבחינת חוק הריכוזיות, ותיצור פירמידה של שלוש קומות בקבוצת אלקו, ולכן נקבע כי קרפור תחולק כדיבידנד בעין לבעלי מניות אמ"צ אבל גם מהלך זה לא נעשה. המלחמה בעזה שפרצה באוקטובר חיסלה סופית את הסיכויים למהלך כלשהו בעניין.
לחלופין ביתן מציע שבית המשפט ייתן צו עשה שיחייב את אלקטרה צריכה וקרפור ישראל להנפיק את מניות קרפור ישראל בתוך שלושה חודשים, או להורות לאלקטרה צריכה וקרפור ישראל לרשום את מניותיה של קרפור ישראל למסחר בבורסה ולחלק את מניותיה כדיבידנד לבעלי המניות, וזאת כדי להנזיל את ההחזקה שלו. בתביעה דרש ביתן גם צו הצהרתי שקובע שאלקטרה צריכה אינה רשאית לבצע כל פעולה שתדלל את החזקותיו בקרפור ישראל, ולבטל החלטה מאוקטובר בדירקטוריון קרפור לבצע את הגיוס המדובר באופן שידלל את החזקתו בקרפור.
פינטו מקיים קשרים עסקיים בצרפת מול רשת קרפור במסגרת עסקי לוגיסטיקה והוא צפוי לפתוח פעילות לוגיסטיקה גם בארץ. בנסארד אינטרנשיונל, החברה שבשליטתו, מחזיקה ב־150 משרדים ב־60 מדינות. מחזור ההכנסות שלה היה 2.5 מיליארד דולר ב־2022 והיא מעסיקה 3,000 עובדים ובעלת כ־5,000 לקוחות.
בשבוע שעבר הוציאה קרפור ישראל למכירה את הרשת החרדית שוק מהדרין שכוללת 20 סניפים תמורת 200-150 מיליון שקל. המכירות של החנויות עומדות על מעל 200 מיליון שקל בשנה.