סגור

בלעדי
גרסת משפחת זועבי: "כחלון ידע על הבעיות, השחיתות ביונט מגיעה מהסניף המרכזי"

רשות ני"ע זימנה השבוע לחקירה את מנהל סניף נצרת של יונט קרדיט. לדבריו, בניגוד לטענת החברה לאי־סדרים בסניפו, אלה התרחשו בסניף המרכזי בחולון. המנהל ואביו טוענים כי פגשו את היו"ר משה כחלון, עוד לפני התפטרותו, וסיפרו לו על חשדם

רשות ניירות ערך ממשיכה לחקור כיצד נעלמו 10.6 מיליון השקל מחשבונה של יונט קרדיט. בשבועות האחרונים זימנה הרשות שורת בכירים בחברה הציבורית, מהיו"ר לשעבר משה כחלון, דרך בעלי מניות השליטה צחי אזר, המנכ"ל שהורחק מהחברה ואחזקותיו במניותיה (12.5%) הוקפאו, שי פנסו ושלמה אייזיק, ואף את סוכן מכירות האשראי איציק אביתר וקצין הציות יואב צבר.
ל"כלכליסט" נודע כי ביום שני השבוע עצרה הרשות לחקירה את עבד אלקאדר זועבי, מנהל סניף נצרת של יונט שבו נעלמו הצ'קים — לאחר שהופקדו בסניף, כפי שדיווחה יונט למשקיעים בחודש יוני האחרון. זועבי מנהל את הסניף הנצרתי מאז 2020. בתום החקירה זועבי הובא לבית משפט ושוחרר בתנאים מגבילים ובערבות אישית וצד ג' מצטברת של מיליון שקל תוך הפקדת דרכונו.
ל"כלכליסט" נודע כי זועבי אמר בחקירתו ברשות כי אמנם ניהל את סניף הצ'יינג' של יונט, אך היה תחת פיקוחם של עובדי יונט והכחיש את טענות יונט כי הצ'קים נעלמו בסניף שלו. זועבי סיפק גרסה משלו ברשות לגבי היעלמות הצ'קים, כאשר להשקפתו מדובר בעבודה פנימית (inside job) של עובדי יונט מהסניף הראשי שביצעו הפקדת צ'קים דרך המחשבים לסניף הנצרתי ולאחר מכן משכו אותם בחזרה ללא רישום.

זועבי אף טען כי "תפס" בשעת מעשה את החברה מבצעת הפקדת צ'ק לתוך החשבונות שמנוהלים בסניפו, ללא קבלה פיזית של הצ'ק. לאחר ששאל מה פשר המעשה, הרגיעו אותו והסבירו אלו כי הצ'ק יימשך חזרה וישויך לחשבון בסניף הראשי של החברה שבחולון. זועבי אמר בחקירה, כי לדעתו כל הצ'קים שדווחו כנעלמים בחברה ורשומים בסניפו, נעלמו כך לכאורה. זועבי אף הציע לרשות לערוך עימות עם הלקוחות ששמם רשום על הצ'קים שנעלמו כדי להוכיח שאלו לא הופקדו בסניף נצרת.
ב־11 ביולי פשטה רשות ניירות ערך על משרדי יונט קרדיט ועצרה לחקירה את בכירי החברה. ואת איציק אביתר, שהיה האחראי על שיווק האשראי בסניף נצרת עד 2020. כמה ימים לאחר מכן, כאמור, זומן גם כחלון לחקירה. זועבי מאשים בנוסף את בכירי ועובדי יונט בשיבוש חקירה לכאורה. לדבריו, נציגי יונט הגיעו לסניף נצרת לפני שלושה חודשים והחרימו את המחשבים וכן מסמכים של האשראי. זאת, לדעתו, כדי להתכונן לחקירה ומבלי שיתאפשר לו להתנגד.
"בדיעבד, כשאנחנו קושרים בין מעשה אחד לשני, אנחנו מבינים שהם (נציגי החברה — א"ע) ידעו שתהיה חקירה ורצו שרק להם תהיה גישה למסמכים ומחשבים. על החקירה עצמה שנפתחה ברשות ני"ע נודע לנו רק מתוך פרסומים בתקשורת". אמר ל"כלכליסט" מקורב למשפחה.
עוד נודע ל"כלכליסט" כי מעבר לחקירתו של עבד אלקאדר זועבי, הרשות זימנה לחקירה גם את אביו סאמר זועבי וקרובת משפחה נוספת שעבדה בסניף בנצרת. סאמר זועבי עבד עם יונט כיועץ לענף האשראי במגזר הערבי, עוד טרם פתיחת הסניף הנצרתי של יונט, ואף שימש בה כדירקטור לתקופה קצרה. יונט העסיקה את סאמר זועבי, בין היתר, גם לנוכח רצונה של יונט לפתוח סניף של החברה באיחוד האמירויות. בתום החקירה שוחררו סאמר זועבי וקרובת המשפחה ללא תנאים מגבילים.
בנוסף, מגרסתו של עבד אלקאדר זועבי עולה האפשרות שכחלון היה מודע לכאורה לאי־סדרים ביונט, זאת עוד קודם להתפטרותו מהדירקטוריון בחודש יוני. לפי מקורב למשפחה, לנוכח החשדות לגבי הפעילות העקיפה של יונט בסניף נצרת והחשש מפני ביצוע מעין עסקה סיבובית של הסניף המרכזי, פנו האב ובנו אל משה כחלון, יו"ר החברה באותה העת, ואמרו לו כי הם חוששים שהסניף המרכזי של יונט שממוקם בחולון מבצע עסקאות כזב ומנסה להפיל אותן על סניף נצרת. מדובר בגרסה שונה מזו שסיפק כחלון לחוקרי הרשות בעת חקירתו במשרדיה בחודש שעבר, שבה טען כי מעולם לא ידע על אי־סדרים בסניפי החברה.
2 צפייה בגלריה
עו"ד ג'וליאן חדאד מייצג את עבד אלקאדר זועבי מנהל סניף נצרת של יונט
עו"ד ג'וליאן חדאד מייצג את עבד אלקאדר זועבי מנהל סניף נצרת של יונט
עו"ד ג'וליאן חדאד שמייצג את מנהל סניף נצרת
(צילום: ניר קידר)
מעבר להיעלמות צ'קים של יותר מ־10 מיליון שקל, טוענת חברת יונט נגד משפחת זועבי על כך שלא השיבה הלוואה של 37 מיליון שקל שניתנה לה לכאורה. הטענות נגד המשפחה מגיעות מכיוונם של אזר, פנסו ואייזיק, הבעלים של יונט הפרטית - חברה שהפסיקה את פעילות האשראי שלה אשתקד, והיום מטרתה העיקרית היא אחזקה ב־28.7% ממניות יונט הציבורית.
על פי בעלי השליטה בחברה הציבורית והפרטית, אזר, פנסו ואייזיק, טרם הפסקת פעילותה סיפקה החברה הפרטית אשראי של 37 מיליון שקל למשפחת זועבי אולם, לטענת משפחת זועבי, האשראי מעולם לא הגיע ובכלל לא היה מדובר באשראי, אלא בחוב שצברה יונט הפרטית לאחר שסיפקה אשראי שלא הצליחה לגבות. המשפחה התעניינה לרכוש את אותו החוב בזול ולנסות לגבות אותו בעצמה, אולם לבסוף החליטה לבטל את העסקה ללא התחייבות נוספת מצדה. "התנהלות החברה הציבורית הדליקה לנו נורה אדומה ולכן בחרנו לבטל את מתווה רכישת ההלוואה. נציגי יונט אף הבטיחו חלק ממניות החברה הציבורית אבל סירבנו, החלטנו נכון", טען מקורב למשפחת זועבי.
לאחר ביטול העסקה ניסתה יונט, כפי שפרסם "כלכליסט", לגלגל את החובות האבודים אל חברת איזי ליס וקרן שוסטר — במחיר של 24.5 מיליון שקל. כלומר, הנהלת החברה התכוונה לוותר על 10 מיליון שקל מסכום ההלוואה, שיוכרזו כחוב אבוד. איזי ליס וקרן שוסטר היו אמורות לקבל מיונט הלוואה עד שנת 2026 כדי שיוכלו לקחת על עצמם את החוב, אולם גם תוכנית זו של יונט נפלה לנוכח אי הסכמות בתוך חברת האשראי החוץ־בנקאי.
עו"ד ג׳וליאן חדאד שמייצג את עבד אלקאדר זועבי, מנהל סניף יונט נצרת ״צ'יינג הגליל״, מסר בתגובה: "מרשי אדם נורמטיבי ואיש עסקים מצליח, נעדר כל עבר פלילי. אין לו כל קשר לחשדות נשוא חקירה זו, ושחרורו היום בתנאים מינימליים של ערבות צד ג׳ בלבד, בניגוד למעורבים אחרים, אומר דרשני".
משה כחלון סירב להגיב לדברים.
מיונט קרדיט נמסר כי הנושא מצוי תחת חקירה ולכן נמנע מהחברה להגיב לגופם של דברים. עוד נמסר כי החברה פועלת בימים אלה לביצוע גבייה משפטית בקרב אוחזי ההמחאות המדוברות.