סגור

מרוסיה ועד הונגריה: לא רק באנגליה מעלים ריבית

מספר רב של מדינות מתפתחות העלו את הריבית השבוע במאמץ לבלום את האינפלציה. רשימה חלקית: רוסיה, שהעלתה את הריבית ב-4.25% מאז מרץ, מקסיקו, צ'ילה, קוסטה ריקה, פקיסטן, הונגריה וארמניה. הבנקים המרכזיים נוקטים בצעדים מהירים ואגרסיביים ומניחים בצד לעת עתה את האיום על הצמיחה הנשקף מהאומיקרון. ברקע: הודעת הבנק המרכזי של אנגליה השבוע על העלאת ריבית, והכרזת הפד על כוונתו להעלות את הריבית 3 פעמים ב-2022

לא רק באנגליה: מספר רב של בנקים מרכזיים ברחבי העולם - בעיקר במדינות מתפתחות - מעלים את הריבית בשבועות האחרונים במאמץ לבלום את האינפלציה, ומניחים בצד לפחות לעת עתה את האיום על הצמיחה הכלכלית הנשקף מהתפשטות האומיקרון. כך מדווח ה"וול סטריט ג'ורנל".
העלאת ריבית שעליה הודיע היום (ו') הבנק המרכזי של רוסיה הייתה השביעית שלו השנה והביאה את סך העלאות הריבית מצד הבנק הרוסי ל-4.25% מאז חודש מרץ. זו תזכורת לצעדים המהירים והאגרסיביים שננקטו על ידי מדינות עניות רבות כדי להיאבק בהתייקרויות. אותן מדינות נקטו בצעדים שרק עכשיו נשקלים במדינות עשירות גדולות.
1 צפייה בגלריה
ג'רום ג'יי פאוול יו"ר הפד
ג'רום ג'יי פאוול יו"ר הפד
יו"ר הפד ג'רום פאוול
(צילום: AP)
"אומיקרון מציג אי ודאות משמעותית נוספת על הצמיחה הגלובלית", אמרה פרייה בימיש, כלכלנית ב-TS Lombard. "אנו חושבים שההשפעה האינפלציונית בשלב הזה צפויה להיות הרבה פחות משמעותית מאשר בגלי הקורונה הקודמים. נכון לעכשיו, נראה שהבנקים המרכזיים לא מייחסים משקל רב לאיום על הצמיחה".
הצעדים שנקטו השבוע בנקים מרכזיים ברחבי העולם הדגישו הבדלים גדולים באיום הנתפס שהאינפלציה מציבה מול הצורך לתמוך בהתאוששות כלכלית שברירית. מספר בנקים מרכזיים במזרח אירופה ובאמריקה הלטינית העלו את ריבית המפתח שלהם, אך מקביליהם בדרום מזרח אסיה העדיפו להשאיר את הריבית ללא שינוי.
זה עשוי להשתנות ב-2022, מכיוון שלכלכלות מתפתחות בדרך כלל קשה להימנע ממעקב אחר הבנק הפדרלי, שאותת כי ככל הנראה יעלה את הריבית שלו שלוש פעמים בשנה הבאה. בנקים מרכזיים שמשאירים את שיעורי הריבית שלהם ללא שינוי כאשר הפד מחמיר את מדיניותו, מסתכנים בנפילות גדולות במטבעות שלהם.
לפני ההחלטה של ​​רוסיה, הוכרזו השבוע העלאות ריבית על ידי מקסיקו, צ'ילה, קוסטה ריקה, פקיסטן, הונגריה וארמניה. רבים מאלה ציינו שעליות ריבית נוספות יגיעו בשנה הבאה. הבנק המרכזי הרוסי אמר כי הוא מודאג שעליות מחירים המונעות מהסערה בשווקי האנרגיה והמזון העולמיים, כמו גם חסימות בשרשרת האספקה, עלולות להוביל לסבב שני של עליות מחירים.
לחששות אלה שותפים בנקים מרכזיים במדינות עשירות, והיו בחזית כאשר הבנק המרכזי של אנגליה העלה את ריבית המפתח שלו ביום חמישי, והפך לבנק המרכזי הגדול הראשון שעושה זאת מאז המגיפה, וכאשר הפד הניח את התשתית לסדרה של העלאות ריבית החל מהאביב הבא.