סגור

פאוול מפיל את השקל - הדולר קופץ ב-2%, נסחר מעל 3.32 שקלים

נאומו הניצי של יו"ר הפד שם חותמת על הפער בין העלאות הריבית החדות הצפויות בארצות הברית מול אלה בשוק המקומי; פסגות: "הצורך בישראל לפעול בנחישות עם העלאות ריבית חדות חלש יותר מהמצב בכלכלה האמריקאית"

נפילה חופשית בשקל לאחר נאומו הניצי של יו"ר הפד ג'רום פאוול בסוף השבוע - נאום ששם את החותמת על הפער בין העלאות הריבית החדות הצפויות בארצות הברית מול אלה המתונות יותר שנראה כנראה בישראל. בהתאם לכך הדולר הדולר קופץ ב-2% ונסחר מעל 3.32 שקלים והתמונה כמעט זהה ביורו, מטפס בכ-2% לסביבת 3.32 שקלים; בשוק העולמי עולה היורו ב-0.2% ל-0.998 דולר.
בתוך פחות מ־9 דקות הצליח פאוול לפזר את כל הערפל לגבי המשך הדרך. מי שהתלבט אם היו"ר הולך להיות יותר ניצי או פחות קיבל תשובה חד־משמעית. הנאום כמובן אכזב מאוד את המשקיעים, שקיוו לעצירה של העלאות ריבית בחודשים הקרובים והורדה חזרה לרמות נמוכות יותר במהלך 2023.
"קל להבין מדוע הפד מנסה לעצב את הציפיות באופן כזה. האינפלציה בארצות הברית היא תוצאה של אבטלה נמוכה וביקושים חזקים", מציין אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי בפסגות. "לוקח לא מעט זמן עד שהעלאות הריבית גורמות להשפעה ברורה על האינפלציה, ולכן גם בתרחיש האופטימי ביותר קשה לראות כיצד הפד שוקל בכלל הפחתות ריבית לפני סוף השנה הבאה. בישראל לעומת זאת הסיטואציה שעומדת בפני בנק ישראל נוחה יותר. האינפלציה בישראל נמוכה ביחס לעולם ולכן גם הצורך לפעול בנחישות עם העלאות ריבית חדות חלש יותר".
גם אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי במיטב, מדגיש את הפער בריבית הצפויה בישראל לזו בארצות הברית. "המשך עליית הריבית בישראל, שצפויה להגיע לפחות לרמה של כ-3%, תוביל לעליית תשואות נוספת באיגרות החוב. מנגד, הניסיון ההיסטורי, הכוונות המוצהרות של דוברי הפד והנתונים הכלכליים שנותנים אור ירוק להמשך עליית ריבית משקפים שבתרחיש סביר הריבית בארצות הברית תצטרך להגיע לפחות לרמות של 4%", אומר זבז'ינסקי.
לדברי רונן מנחם, הכלכלן הראשי במזרחי טפחות, "פאוול משתמש בטרמינולוגיה המקובלת של נגידים בדבר הקרבה בטווח הקצר לטובת תועלת רבה יותר בטווח הארוך. כלומר, הצעדים שננקטו ויינקטו קשים, אך אם לא יינקטו כעת יהיה צורך בהמשך בצעדים קשים הרבה יותר.
"בעקבות הדברים עלה מעט הסיכוי שהריבית תעלה ב-75 נ"ב ולא ב-50 נ"ב בחודש הבא, אך להערכתי עוד יהיו שינויים ומדד אוגוסט, שיפורסם לפני החלטת הריבית הבאה (שתכלול גם תחזית כלכלית מעודכנת), יכול להשפיע על ההחלטה לא פחות, אם לא יותר, מדברי פאוול בסוף השבוע".