מנכ"ל אנלייט גלעד יעבץ: "החקיקה של ממשל ביידן מאיצה את תוכניותינו בארה"ב"
מנכ"ל אנלייט גלעד יעבץ: "החקיקה של ממשל ביידן מאיצה את תוכניותינו בארה"ב"
חברת האנרגיה המתחדשת הציגה ברבעון השני עלייה של 20% בהכנסות ושל 39% ב־FFO. הממשלי בארה"ב צפוי להשקיע 5 טריליון דולר במשבר האקלים — מהלך שישפיע על חברת קלינרה האמריקאית שאנלייט רכשה
הכנסות חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט עלו בשיעור דו־ספרתי ברבעון השני, והרווח התזרימי התפעולי (FFO) זינק ב־39%. זאת לאחר שהחברה המשיכה בתוכניות ההתרחבות שלה. ברמת הגולן מושלם בימים אלה פרויקט תחנות הרוח שהקימה אנלייט בעמק הבכא, והוא צפוי להפיק עם השלמתו 109 מגה־ואט.
אנלייט רשמה ברבעון השני הכנסות (נון־גאאפ) של 112 מיליון שקל, עלייה של 20% לעומת הרבעון המקביל, וה־FFO טיפס ל־64 מיליון שקל. ה־EBITDA הסתכם בכ־76 מיליון שקל, עלייה של כ־3% ביחס לתקופה מקבילה. ה-EBITDA, בנטרול הוצאה חד־פעמית של 11 מיליון שקל בשל רכישת חברת קלנרה (Clenera) בארה"ב, הסתכם ב־87 מיליון שקל — עלייה של כ־18% לעומת הרבעון השני ב־2020.
הוצאות המימון של החברה קטנו בכ־65%, ועמדו בסיכום הרבעון השני על 4.1 מיליון שקל לעומת 11.9 מיליון שקל ברבעון המקביל. הירידה החדה בנתון זה תרמה לזינוק בשורת הרווח הנקי, שקפץ ב־150% והסתכם ב־15 מיליון שקל.
תוכנית הפיתוח הכוללת של אנלייט כוללת הקמת מתקנים שייצרו כ־17 ג'יגה־ואט חשמל, ובנוסף עוד 7.4 ג'יגה־ואט לאגירת חשמל. המתקנים שכבר פועלים בשטח מניבים הספק של 498 מגה־ואט, ומדובר בעלייה של 29% לעומת התקופה המקבילה. הפורטפליו הבשל, שכולל את המתקנים המניבים ואת אלה שבהקמה ולקראת הקמה, הוא בהספק של כ־2.2 ג'יגה־ואט וכחצי ג'יגה־ואט שעה של אגירה. מדובר בעלייה של 57% לעומת התקופה המקבילה. לאנלייט יש תוכניות עתידיות לפרויקטים בהספק כולל של כ־14.8 ג'יגה־ואט וכ־6.9 ג'יגה־ואט אגירה.
"יש לנו ראות טובה מאוד לרבעונים הקרובים", אמר ל"כלכליסט" מנכ"ל אנלייט גלעד יעבץ, "גם כתוצאה מהפרויקטים שבהקמה, וחלקם בהקמה מתקדמת, שמאפשרים לנו להניח בצורה טובה את המשך הצמיחה. אנחנו מרוצים מאוד מקצב התממשות העסקה בארה"ב (לרכישת קלנרה) וההתקדמות ביעדי החברה.
"נחתמו הסכמי ייצור חשמל (PPA) בהיקף של 557 מגה־ואט, והסכמים להקמת 600 מגה־ואט לשעה לאגירה, וזה מצטרף להסכמים קודמים של החברה האמריקנית, שבסל הכל יש לה כבר 6 פרויקטים בהיקף של 850 מגה־ואט ל־20 שנה. ברבעון הראשון של 2022 נתחיל בהקמת שני המתקנים הראשונים עם קלנרה בארה"ב בהיקף של 180 מגה־ואט, ובהמשך השנה התממשות של מתקנים נוספים".
לגבי השפעת ממשל ביידן על ענף האנרגיה המתחדשת אמר יעבץ כי "אנו רואים האצה משמעותית. הממשל מנסה למצב את ארה"ב מחדש כמובילה במאבק במשבר האקלים, וזה מתורגם גם לחקיקה בשטח. יש כבר חבילת תמריצים של 110 מיליארד דולר, שמכוונת לתשתיות חשמל. בממשל עובדים קשה לאשר חבילה של 5 טריליון דולר לנושא משבר האקלים, שכוללת גם פרויקטים של אגירה והתייעלות אנרגית, ולא רק ייצור אנרגיה מתחדשת. זה מייצר תחושה טובה בשוק האמריקאי בקרב החברות שקלנרה עובדת מולן".
באשר להפעלת טורבינות הרוח בעמק הבכא הוסיף יעבץ כי "אנו כבר ממש בשלב הסופי, ועסוקים בבדיקות עם חברת החשמל. הצפי הוא להפעלת המערכת השנה. פרויקט נוסף שהוא חלומי מבחינתנו הוא 'רוח בראשית' בהיקף של 159 מגה־ואט. זה הפרויקט הגדול בישראל בכל הסגמנטים של ענף המתחדשת. חלק מהטורבינות כבר באתר, ואנחנו מעריכים שהוא יתחיל לפעול מסחרית ב־2023."
לאנלייט יש כיום 13 פרויקטים ב־5 מדינות, בהספק של 1.68 ג'יגה־ואט, הצפויים להתחיל הפעלה מסחרית בשנתיים וחצי הקרובות ולהגדיל את הכנסותיה בכ־850 מיליון שקל. אנלייט מעריכה כי עד 2023 הפורטפוליו הבשל ייצר לה קצב הכנסות שנתי של 1.25 מיליארד שקל. מניית החברה ירדה אתמול ב־0.7% לשווי שוק של 6.44 מיליארד שקל.