סגור
יו"ר הפדרל ריזרב ג'רום פאוול
יו"ר הפדרל ריזרב ג'רום פאוול (צילום: EPA)

שהפד ישבור את הראש: שוק התעסוקה בארצות הברית ממשיך להתקרר, אך לא לפי התחזיות

למשק האמריקאי נוספו 223 אלף משרות חדשות בחודש שעבר, ירידה מ-263 אלף - כשהצפי היה לתוספת של 200 אלף; שיעור האבטלה ירד במפתיע ל-3.5% מ-3.7%; עם זאת, נרשמה האטה בקצב גידול השכר הממוצע שמצביע על התקררות אפשרית במחירים; האם הפד ימשיך במדיניות הריבית הגבוהה כדי לקרר את שוק העבודה שמהווה גורם מרכזי לאינפלציה?

שוק התעסוקה האמריקאי מתקרר גם בחודש דצמבר, אך הצפי היה להאטה גדולה יותר: סך הכל נוספו 223 אלף משרות חדשות למשק האמריקאי בחודש שעבר, ירידה מתוספת של 263 אלף בנובמבר. הצפי היה לתוספת קטנה יותר של 200 אלף משרות.
עם זאת, שיעור האבטלה ירד במפתיע ל-3.5% מ-3.7% בנובמבר, כשהתחזיות היו לשיעור של 3.7%.
האטה נרשמה בשכר הממוצע החודשי, שטיפס בדצמבר ב-0.3% לעומת עלייה של 0.4% בנובמבר. הצפי היה לעלייה דומה בנובמבר. בחישוב שנתי גם כן נרשמה האטה - עלייה של 4.6% בשכר הממוצע בדצמבר (לעומת דצמבר 2021), אחרי עלייה שנתית של 5% בנובמבר. התחזיות היו לעלייה דומה בנובמבר.
רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי בבנק מזרחי טפחות: "מהנתונים התקבלה תמונה מעורבת. מחד תוספת גבוהה יותר של מקומות עבודה אינה משרתת את השוק, התר אחר סימני האטה שיקלו על הבנק הפדרלי למתן עוד את העלאות הריבית. כך גם לגבי הירידה המפתיעה של שיעור האבטלה לרמה המשקפת למעשה תעסוקה מלאה.
"מאידך נתונים רבים אחרים פועלים בכיוון ההפוך, כולל תיקון כלפי מטה של נתוני התעסוקה מהחודש הקודם ויותר מכך – האטה של ממש בשיעורי עליית השכר. השכר לשעת עבודה עלה פחות מההערכות ששררו בשוק, ונתוניו לחודש הקודם תוקנו כלפי מטה. כפועל יוצא עליית השכר נמוכה מקצב האינפלציה, מה שאכן יכול להוליך בהמשך להיחלשות של הצריכה הפרטית ולהתמתנות נוספת של לחצי המחירים.
"לכן, אף שהנתון על תוספת מקומות העבודה הפתיע כלפי מעלה, מכלול הנתונים תומך בהתמתנות נוספת של העלאות הריבית, ולכן בשורה התחתונה עשוי לעודד את שוקי המניות ובמידת מה גם את שוק האג"ח. לסיום, שוק העבודה יגיב אחרון להאטה, ובטח למיתון בכלכלת ארצות הברית, ככל שיתרחש, אך מאחר שחלק מהנתונים שפורסמו כבר הצביעו על רגיעה – הם חיוביים מבחינת הפד והשווקים".
אתמול פורסם כי בשוק הפרטי דווקא נרשמה עלייה בדצמבר, מעל התחזיות: מדד התעסוקה של ADP הציג עלייה של 235 אלף במספר המועסקים בארצות הברית בדצמבר, זאת לאחר עלייה של 127 אלף בנובמבר, ואל מול צפי לעלייה של 150 אלף מועסקים.
הבנק המרכזי בארצות הברית שם דגש מיוחד על שוק העבודה כגורם מרכזי לאינפלציה. בפד טוענים כי שוק עבודה חזק עם עלייה בשכר מוביל לעליות מחירים במשק. כשהמעסיק משלם לעובדים שכר גבוה יותר, הוא מגלגל את ההוצאות הללו לצרכן, ועל כן הפד שם לעצמו למטרה לפגוע בתעסוקה כדי לקרר את האינפלציה. היעד של הפד הוא לתוספת חודשית של 100 אלף משרות.
על כן הפד מעוניין להמשיך במדיניות הריבית הגבוהה גם ב-2023, כך לפחות עולה מהפרוטוקולים מהפגישה האחרונה של בכירי הבנק, שפורסמו שלשום. "שיעורי הריבית יישארו גבוהים עד שתושג התקדמות נוספת במאבק באינפלציה", אמרו בהחלטת הריבית האחרונה בדצמבר. היעד של הפד הוא לאינפלציה סביב 2%.
האינפלציה בארצות הברית מתקררת בהדרגה, לאחר שעמדה בנובמבר על עלייה שנתית של 7.1% (לעומת נובמבר 2021). התחזיות במשק היו להאטה באינפלציה עם עלייה שנתית של 7.3% במדד המחירים לצרכן בנובמבר. באוקטובר עלה המדד ב-7.7% בחישוב שנתי (ביחס לאוקטובר 2021), וב-0.4% בחישוב חודשי.
בחישוב חודשי עלה המדד ב-0.1%, והצפי עמד על עלייה של 0.3%, בהמשך לעלייה חודשית של 0.4% באוקטובר. מדד הליבה (ללא מוצרי מזון ואנרגיה) רשם האטה גם כן - בחישוב שנתי נרשמה עלייה של 6%, לעומת צפי לעלייה של 6.1%, וירידה מעלייה שנתית של 6.3% באוקטובר.
הבנק המרכזי האמריקאי העלה באמצע דצמבר את הריבית ב-0.5%, בהתאם לרוב הציפיות בשוק - והיא עומדת עתה על הטווח של 4.25%-4.5%, הרמה הגבוהה ביותר מאז 2007, ערב המשבר הפיננסי הגדול. להחלטה קדמו ארבע העלאות ריבית של 0.75% ועוד שתיים של 0.25% ו-0.5%. במרץ 2021 (לפני 10 חודשים) עוד היתה הריבית ברמה אפסית.