בנק לאומי יגייס 2 מיליארד שקל בהנפקת מניות
בנק לאומי יגייס 2 מיליארד שקל בהנפקת מניות
הגיוס שיצא לדרך בימים הקרובים ישפר את יחס הלימות ההון של הבנק, שנחלש בשנה האחרונה בעקבות הצמיחה בתיק האשראי לנדל"ן; דיסקונט גייס בחודש מרץ 1.4 מיליארד שקל, גם הוא בהנפקת מניות
בנק לאומי הפתיע הערב את שוק ההון כשהודיע שייצא להנפקת מניות גדולה בהיקף של 2 מיליארד שקל. ההנפקה תתבצע בימים הקרובים ותכוון למשקיעים זרים וישראלים. בכך הוא מצטרף לבנק דיסקונט, שגייס במרץ 1.4 מיליארד שקל, גם הוא בהנפקת מניות.
עיתוי ההנפקה אינו אידאלי. השווקים לא נמצאים בסנטימנט חיובי בשל העלאות הריבית והאינפלציה, ואכן מניית בנק לאומי איבדה 8% משווייה בשלושת החודשים האחרונים. אלא שהירידות בשווקים הם גם הטריגר לגיוס. עליית תשואות האג"ח והנפילות בשוק המניות פוגעות בהון של הבנקים, היות שתיק הנוסטרו שלהם נפגע מכך.
במקביל לכך בנק לאומי גם צמח בחדות בתיק האשראי שלו בשנתיים האחרונות. אפילו ברבעון הראשון של השנה, בעוד רוב הבנקים האטו את קצב הצמיחה בתיק, שמר לאומי על קצב עלייה גבוה באשראי של 7.6%, לאחר שב-2021 גדל תיק האשראי ב-16.1%. יחד עם הפועלים העניקו הבנקים אשראי בהיקפים עצומים בעיקר לחברות נדל"ן.
השחיקה בהון מחד והעלייה בתיק האשראי מאידך שוחקת את יחס הלימות ההון של הבנק (היחס בין ההון העצמי לנכסי הסיכון של הבנק ובראשם האשראי). במקביל לצמיחה החדה באשראי המשיך לאומי לחלק דיבידנד, וברבעון הראשון של השנה החלוקה עמדה על 20% מהרווח. זאת בשעה שבנק הפועלים ומזרחי טפחות החליטו לא לחלק לאור המצב בשווקים.
נראה כי בלאומי הרגישו נוח לרדת ביחס הלימות ההון לרמה של 10.78% בסוף הרבעון הראשון לעומת יחס של 11.5% בסוף שנת 2021, וזאת מתוך ידיעה שברבעון השני יציגו שיפור ממיזוג לאומי ארצות הברית, שמניב לבנק רווחי הון. אלא שאז הגיעה המפולת בשווקים, שהתגברה בחודשים מאי ויוני, והעיקה על ההון העצמי של הבנק. זהו גם הרקע להחלטה הלא טריוויאלית לצאת להנפקת המניות.
בהודעת הבנק, שבניהולו של חנן פרידמן, נמסר כי ההנפקה היא "לצורך המשך אסטרטגיית הצמיחה באשראי ומתן מענה להזדמנויות הקיימות בשוק". בנימוקים להנפקה נמסר עוד כי "הגדלת ההון תתמוך בהמשך הרחבת תיק האשראי של לאומי, בדגש על התחומים מסחרי, משכנתאות ועסקי".
בסביבת לאומי מדגישים כי לבנק אין בעיית הון, וכי ההנפקה מהווה למעשה גישור בין הירידה בשווי האג"ח שמחזיק הבנק, המשפיעה באופן מידי ושלילי על ההון העצמי, ובין השפעה חיובית של מגמת עליית התשואות באג"ח - בצמצום התחייבות לפנסיה של לאומי. אלא שהשפעה חיובית זו מתפרסת על פני שמונה רבעונים, ולכן עולה הצורך בגיוס ההון - כדי לגשר על פער הזמן שבין ההשפעה החיובית לזו השלילית של מגמת עליית התשואות בשוק האג"ח.
סוגיית ההון מעסיקה מזה כמה חודשים את הבנקים. הבנקים צמחו בחדות באשראי בשנת 2021, בשל הריבאונד שאיפיין את הכלכלה הישראלית, ושהביא לביקושים גבוהים לאשראי. לאומי היה מהבנקים שבלטו בצמיחה באשראי בשנה זו. במקביל, בחודשים האחרונים החלה מגמת עליית תשואות בשוק האג"ח, שבהמשך גם הפכה למפולת בשוקי המניות, ושחקה את תיק הנוסטרו של הבנקים.
כך מצאו עצמם חלק מהבנקים עם יחס הלימות הון שנשחק, ושהולך ומתקרב לרף המינימום שנקבע לכל בנק. זו היתה הסיבה של דיסקונט לצאת כאמור להנפקת המניות הגדולה שלו במרץ. בנק הפועלים הודיע באותו חודש שהוא עוצר את חלוקת הדיבידנד, ומיתן משמעותית את הצמיחה באשראי, בעיקר בענף הנדל"ן, ואילו מזרחי טפחות החליט שלא לחלק דיבידנד בגין דוחות הרבעון הראשון שפורסמו במאי. רק בנק לאומי הפתיע, כשהוסיף ברבעון הראשון גם לצמוח בחדות באשראי וגם לחלק דיבידנד (אף שבשיעור נמוך לעומת השגרה). נראה אם כן שהמשך המפולת בשווקים הכריעה גם את לאומי, וגרמה לו לצאת לפעולה של גיוס הון גדול.