סגור
מימין עמית גל מ"מ הממונה על תרשות ו אפי סנדרוב המנהל המיוחד של סלייס
מימין: יו"ר רשות שוק ההון עמית גל והמנהל המיוחד של סלייס, אפי סנדרוב (צילומים: מארק קניימן לע"מ, דרור יסתכהל)

בלעדי
בגלל דיווחים שגויים: לקוחות בהיקף 57 מיליון שקל חשבו שהצליחו לברוח מסלייס – והתבדו

נתונים של חברת הגמל הקורסת, שחזרו להופיע באתר גמל נט, מראים שסלייס דיווחה לרשות שוק ההון שביצעה ניודים של לקוחות שביקשו להעביר את הכספים שלהם ולעזוב אותה, אך בפועל לא ביצעה את הניודים

דיווחים שגויים של חברת סלייס הקורסת הובילו לקוחות לחשוב בטעות שהצליחו להציל את כספם לפני שהחברה קרסה.
נתוני קופות הגמל של סלייס חזרו בימים האחרונים להופיע בגמל נט - אתר המידע של קופות הגמל בניהול רשות שוק ההון.
הנתונים של סלייס מופיעים בחלקם, וכוללים רק את הנתונים הכספיים של קופות הגמל הירוקות. קופות ירוקות הן קופות שהונם משויך ללקוחות באופן נהיר וכספם הושקע בהשקעות לגיטימיות. היקפן, על פי גמל נט, הוא 1.26 מיליארד שקל.
הקופות שאינן נמצאות באתר הרשות הן הקופות האדומות. קופות אלו הן קופות ה-IRA (בניהול אישי) שדרכן הוזרמו כספי חוסכים לקרנות חוץ, לרוב ללא ידיעתם. על פי הפרוטוקולים של בית המשפט המחוזי בתל אביב נציגי קרנות אלו אינם משתפים פעולה עם אפי סנדרוב, המנהל המורשה של סלייס. סנדרוב העריך כי ההשקעות בקרנות חוץ אלו מסתכמות ב-800 מיליון שקל ובשבוע שעבר דרש כי הקרנות ישיבו את כל ההון חזרה לישראל.
כל כספי הגמל בסלייס מוקפאים כרגע, באחד מהמשברים הקשים ביותר שידע ענף החיסכון הישראלי לטווח ארוך מאז הקמתו.
חברת הגמל סלייס קרסה בתחילת השנה, לאחר שנמצאו בה ליקויים ניהוליים רבים לאורך 2023. החברה הייתה בבעלות משפחת גולדברג (51%) וטוקטלי (49%), והניהול נעשה תחת האב שמעון גולדברג והבנים שי ואסף, שגם שימש כמנכ"ל.
החזרת הנתונים של סלייס לגמל נט על ידי רשות שוק ההון חשפה כשל נוסף שנעשה בחברת סלייס לאורך החודשים האחרונים לניהולה, טרם הועברה למנהל המורשה בינואר השנה.
היקף קופות הגמל בניהול אישי (הקופות האדומות) כאמור אינו מופיע באתר הרשות, אולם בעמודת הניודים פנימה, כלומר הכסף החדש שהוזרם לקופה, נוספו 57 מיליון שקל להיקפן. זהו נתון מתמיה - הקופות הרי מוקפאות כך שלא ניתן להפקיד כסף לתוכן או מחוצה אליהן.
בירור שעשה כלכליסט העלה כי מקור אותם 57 מיליון שקל הוא בדיווחים שגויים שבצעה סלייס לרשות שוק ההון. הכספים הללו דווחו על ידי ההנהלה הקודמת של סלייס כהון שנויד מחוץ לחברה לקופות גמל מתחרות – אולם הפעולה לא בוצעה בפועל.
כלומר, בקשות של חוסכים לעזוב את החברה דווחו לרשות שוק ההון ככאלו שבוצעו – אך ההון נותר בחברה. מאז חודש אפריל לקוחות של סלייס בהיקף של 57 מיליון שקל חשבו שהצליחו לנייד את כספם מחוץ לקופות ה-IRA של סלייס – וגילו אמת מרה אחרת.
לאחר גילוי הכספים, רשות שוק ההון טעתה בעצמה כאשר סיווגה את 57 מיליון שקל תחת כספים שנוידו לתוך הקופות (כלומר כספים שהגיעו מקופות גמל אחרות) ולא הון שבעצם מעולם לא עזב את הקופות. בעקבות פניית כלכליסט, הטעות אמורה להימחק.
בשבועות האחרונים מתקיימים דיונים בבית המשפט המחוזי בתל אביב בנוגע לגורל כספם של עשרת אלפי החוסכים בסלייס. קורבנות אלו פותו להשקיע ללא ידיעתם בעשרות קרנות חוץ לעיתים תמורת הלוואה שקיבלו בתנאים אטרקטיביים ולעיתים בעקבות פעילות ממוקדת של סוכני ביטוח.
הדרך להשבת 800 מיליון שקל ששייכים לאותם חוסכים ארוכה וכרגע נראה שלמערכת המשפט אין תשובות כיצד ניתן להשיב את הכסף מאחר שהכלים של רשות שוק ההון, הרגולטור המקומי בענף הגמל, לאלץ קרנות שהתאגדו בארה"ב לסור למרותו הם מוגבלים.