סגור
מלון לאונרדו פלאזה ירושלים רשת פתאל
מלון לאונרדו פלאזה ירושלים (צילום: עמית שאבי)

פתאל בעסקה של חצי מיליארד שקל: תהפוך לבעלים יחיד ב-11 מלונות בישראל

פתאל משתלטת על פרותאל: חברת המלונות של דוד פתאל רוכשת את חלקה של משפחת אמויאל (א.מ.א מלונות) במלונות שרכשו במשותף מחברת אזורים ב-2009, באמצעות חברת פרותאל שהקימו יחד; מרבית התמורה תועבר במזומן, כשבנוסף תעביר פתאל לאמויאל את זכויותיה בהרודס אילת

לאחר שותפות של 15 שנים, פתאל תהפוך לבעלים יחיד בחברת המלונות המשותפת שלה ושל משפחת אמויאל, בעסקה בשווי של חצי מיליארד שקל.
פתאל, רשת המלונות שבשליטת דוד פתאל (52.4%) רוכשת את חלקה (50%) של חברת א.מ.א מלונות בחברה המשותפת לשתיים, פרותאל תיירות, שמחזיקה ב-11 בתי מלון בישראל.
בעליה הרשומים של א.מ.א מלונות הם בני משפחת אמויאל שבראשה איש העסקים היהודי צרפתי פרוספר אמויאל שמוכר כפעיל בעסקי המלונאות בצרפת. בעקבות המהלך תהפוך פתאל למחזיקה היחידה בפרותאל, כך שלראשונה תוצאותיה הכספיות יאוחדו עם אלו של פתאל, החל מדוחות הרבעון השלישי של השנה - הרבעון הנוכחי.
תמורת העסקה היא כ-520 מיליון שקל. מרבית התמורה תועבר במזומן, ובמקביל תעביר פתאל לא.מ.א את זכויותיה של פרותאל (50%) במכלול מלונות הרודס באילת (הרודס פאלאס אילת, הרודס ויטאליס אילת והרודס בוטיק אילת), שבהם 440 חדרים ושווים מוערך ב-600 מיליון שקל. בעקבות המהלך, משפחת אמויאל, בעלת השליטה בא.מ.א מלונות, תהפוך לבעלת שליטה מלאה בהרודס אילת. המלונות שאותם פתאל כבר מנהלת כיום יושכרו לה ל-20 שנים נוספות.
פרותאל, שהעסקה משקפת לה שווי של 1.04 מיליארד שקל, מחזיקה (לאחר העברת הרודס אילת) ב-11 בתי מלון שבהם כ-2,300 חדרים, ושאותם פתאל שוכרת החל מ-2017. בהם מלונות הרודס בתל אביב ובים המלח, ולאונרדו סיטי טאוור שסמוך למתחם הבורסה ברמת גן ולאונרדו פלאזה בי-ם. הכנסותיה ב-2023 היו 179 מיליון שקל והרווח הנקי היה 57 מיליון שקל. שווי נכסיה הסתכם ב-1.9 מיליארד שקל והונה העצמי כמיליארד שקל.
את פתאל ייצגו בעסקה עורכי הדין כפיר ידגר, יפתח פרבר ותאיר מויאל ממשרד גורניצקי ושות'.
פרותאל הוקמה ב-2009 כשותפות בין פתאל ובין אמויאל, במסגרת העסקה בה היא רכשה אז את חברת אזורים תיירות, חברה בת של חברת הנדל"ן אזורים, שהחזיקה ב-12 בתי מלון בישראל. תמורת העסקה אז הייתה 270 מיליון שקל בנוסף לנטילת התחייבויות בשווי של 700 מיליון שקל, ששיקפה לה אז שווי של קרוב למיליארד שקל.
בנוסף לשותפות עם פתאל, נודעה משפחת אמויאל גם כמי שרכשה ב-2014 את השטח שעליו ממוקם מלון רויאל ביץ בתל אביב מאלקטרה נדל"ן ומחברת אורנים של היזם מנחם אורן, בעסקה בשווי של כ-400 מיליון שקל.
לאורך השנים התגלעו חיכוכים בין משפחת אמויאל ופתאל בנוגע לניהול השותפות בפרותאל. בנובמבר 2015 אף הגיש אמויאל בקשה לבית המשפט המחוזי בתל אביב לפירוקה, בטענה כי ישנו "משבר אמון חריף ומתמשך בין השותפים". זאת, על רקע טענות של אמויאל בנוגע להסכמי הניהול במלונות שנוהלו על ידי פתאל, ובהקשר לרכישת מלונות חדשים.
מחלוקת הנוגעת לרכישת מלון מרידיאן באילת אף הגיעה להכרעת בית המשפט, ולבסוף זה נמכר ב-2018 לרשת אסטרל. בסופו של עניין פתרו הצדדים את המחלוקות והשותפות המשיכה בפעילותה עד כה.