סגור
משרדי סופטבנק טוקיו SoftBank
משרדי סופטבנק בטוקיו (צילום: AFP)

"רצינו להראות שאנו עמידים פיננסית": סופטבנק מנמקת את מכירת מניות עליבאבא

ענקית האחזקות היפנית הודיעה בשבוע שעבר כי היא מוכרת את האופציות שיש לה בעליבאבא - המשמעות בפועל היא ירידה מאחזקה של 23.7% ל-14.6%; סמנכ"ל הכספים של סופטבנק, שהציגה הפסד רבעוני ענק של 23 מיליארד דולר, הסביר למשקיעים: "זה קריטי שאנחנו כחברת השקעות נפגין חוזק הפיננסי איתן ויציב"

סופטבנק מכרה חלק גדולה מהאחזקה שלה בעליבאבא כדי "להראות באופן מיידי" למשקיעים שמצבה הפיננסי יציב, זאת לאחר שדיווחה ברבעון האחרון על הפסד שיא בגובה 23 מיליארד דולר, כך לדבריו של סמנכ"ל הכספים הראשי של הקונגלומרט הטכנולוגי.
בריאיון לפייננשל טיימס, הודה הסמנכ"ל יושימיטסו גוטו שלאחר שנים שבהן הפחיתו את האחזקה במידתיות, ההכרזה של סופטבנק משבוע שעבר על מכירת חלק גדול מהמניות הייתה בהחלט מפתיעה ופתאומית.
גוטו דחה את החששות בשוק שהמשך ההפסדים הכבדים של סופטבנק יפגעו ביחסים שלה עם המלווים, אף שהודה שמכירת מניות עליבאבא נועדה להרגיע את המשקיעים. סופטבנק היא אחת מהחברות הממונפות ביותר ביפן. "בזמנים כאלה, זה קריטי שאנחנו כחברת השקעות נפגין באופן מיידי שהחוזק הפיננסי שלנו הוא איתן ויציב", אמר.
מכירת האחזקה בעליבאבא, שלטענת המשקיעים לא לוותה בהסבר מספק מצד סופטבנק, העלתה את התהייה האם היה זה מהלך שנועד לפתור משבר פיננסי מתקרב.
יומיים בלבד לאחר שדיווחה על הביצועים הרבעוניים הגרועים ביותר שלה, חשפה סופטבנק כי תוכל לדווח על רווח של 4.6 טריליון ין (33.6 מיליארד דולר) על ידי מכירת מניות בעליבאבא, הפחתה משמעותית של ההשקעה, עליה בנה המייסד מאסיושי סון את המוניטין שלו כאחד המשקיעים הגדולים בסקטור הטכנולוגיה העולמי.
גוטו אמר בריאיון כי המהלך נועד להדהד מכירות קודמות של אחזקות נחשבות של סופטבנק, שהחלו שהתרחשו לאחר שמגפת הקורונה הובילה לצניחה במחיר המניה שלה במרץ 2020, וכללו מכירת האחזקות בחטיבת המובייל המקומית ובחברת טי–מובייל האמריקאית. "בדיוק כפי שעשינו לפני שנתיים וחצי, רצינו להראות לעולם שאנחנו יכולים לעשות משהו כזה כי אנחנו עמידים מבחינה פיננסית. זו הייתה המטרה לנו", אמר.
המכירה אמנם נועדה לענות על הצורך לחזק את המאזן של החברה, אך ההחלטה להפחית בחדות את האחזקה בעליבאבא מלווה בסיכון הפוליטי שייתפסו כמי שנוטשים השקעה סינית בתקופה רגישה. בסין הגבירו בשנים האחרונות את הרגולציה כלפי חברות הטכנולוגיה והיחסים הדיפלומטיים בין בייג'ינג וטוקיו מתוחים.
ב-2020, מכירת הנכסים של סופטבנק בשווי 41 מיליארד דולר עזרה לממן את תוכנית הרכישה העצמית שהוציאה לפועל, הגדולה ביותר בהיסטוריה של יפן, ולצמצם את נטל החובות העצום של החברה - צעדים שסייעו לשפר את אמון המשקיעים. המהלך הנוכחי למכירת האחזקה של עליבאבא, העלה את מחיר המניה של הקבוצה ב-10%, אך בו זמנית בלבל את המשקיעים. "סופטבנק מפחיתה את החשיפה שלה לנכס הגדול ביותר שלה כשמניות עליבאבא נמוכות ב-71% מהשיא שלהן. זהו מסר שונה לגמרי מהמסר המאד חיובי שהתרגלנו לשמוע לארך השנים", הגיב קירק בודרי, אנליסט בחברת המחקר רדקס ריסרץ'.
המכירה במקרה הזו מתבצעת באמצעות חוזים עתידיים ששולמו מראש, סוג של נגזרים, המועדף על סופטבנק כדרך מהירה לגיוס כסף. עד לאחרונה, החברה הדגישה בפני המשקיעים שהחוזים לא יובילו למכירה מכיוון שהיא עדיין מחזיקה באופציה לרכוש בחזרה את המניות בהמשך. אך ההחלטה לסיים את העסקאות מוקדם על ידי ביטול האופציה לרכישה חוזרת של המניות, פירושה שהאחזקה של סופטבנק בעליבאבא תופחת מ-23.7% בסוף יוני ל-14.6% כשהחוזה יושלם בספטמבר.
חלק מהמשקיעים והאנליסטים חששו שלאחר שני רבעונים רצופים של הפסדים כבדים, סופטבנק הסתכנה בהפרה של ההתחייבויות הפיננסיות מול המלווים. לפי תנאי ההתחייבויות, אסור לחברה לדווח על הפסדים במשך שנתיים רצופות. בשנה הפיננסית האחרונה שהסתיימה במרץ 2022 דיווחה סופטבנק על הפסד של 1.7 טריליון ין.
"להחלטה שלנו אין שום קשר להתחייבות הפיננסית. ישנן אינספור דרכים עבורנו לטפל בבעיות עם ההתחייבות", אמר גוטו. לדבריו, הסיבה העיקרית לסיום המוקדם של החוזים עם עליבאבא הייתה להסיר כל חשש שהקבוצה עלולה להזדקק להון נוסף בעתיד לרכישה חוזרת של המניות. "רצינו להעביר מסר ברור בנוגע למאזן שלנו", הדגיש.