בלעדי שפיר הנדסה על סף רכישת רשת הדיור המוגן עד 120
בלעדי
שפיר הנדסה על סף רכישת רשת הדיור המוגן עד 120
חברת התשתיות והמגורים שבשליטת האחים שפירא במגעים מתקדמים לרכישת הרשת מהפניקס לפי שווי של 1.4-1.2 מיליארד שקל. העסקה תבוצע בשני שלבים: בשלב הראשון תירכש השליטה ברשת ובשלב השני יתרת המניות, בהתאם לאבני דרך שייקבעו
שפיר הנדסה על סף רכישת רשת הדיור המוגן עד 120. ל"כלכליסט" נודע כי שפיר, שבשליטת האחים שפירא, במגעים מתקדמים מול חברת הפניקס, בעלת עד 120, לעסקה בשני שלבים. השלב הראשון הוא רכישת השליטה ברשת. בשלב השני תירכש יתרת המניות, לפי אבני דרך שייקבעו בהסכם. שווי החברה עומד על 1.4-1.2 מיליארד שקל, וקשה לכמת אותו במדויק, לאור תנאי ההסכם המורכבים.
עד לאחרונה התמקדה שפיר בתחום התשתיות והמגורים. היא אחת החברות הגדולות בארץ בתחום ונסחרת בשווי של כ־9 מיליארד שקל בבורסה. בחודשים האחרונים החלה החברה להיכנס לתחומים משיקים לפעילות המסורתית שלה, בעיקר בתחום התשתיות.
הפניקס, שנמצאת בשליטת הקרנות סנטרברידג' וגלטין, העמידה את רשת עד 120 למכירה בינואר האחרון. "כלכליסט" חשף את ההחלטה להעמיד את הרשת על המדף. ל"כלכליסט" נודע כי כמה חברות נדל"ן התעניינו ברכישה. הרצינית שבהן היתה אמות של נתן חץ. אמות התמודדה עד לשלבים הסופיים של המכרז שקיימה לאומי פרטנרס למכירת החברה, אבל בסופו של דבר ההצעה שלה לא התקדמה כמו זו של שפיר. גם מליסרון, חברת הקניונים שבשליטת ליאורה עופר, התעניינה ברכישת הרשת.
קבוצת עזריאלי התעניינה גם היא במכרז, אבל נסוגה בשלב מוקדם. לעזריאלי פעילות של דיור מוגן שהקימה בעצמה, וכוללת ארבעה בתי דיור מוגן במסגרת רשת פאלאס, כשהרעיון היה למזג בין הרשתות.
שווי הרשת בספרי הפניקס: 800 מיליון שקל
רשת עד 120 היא אחת מחברות הדיור המוגן המובילות בתחום בישראל, ורשומה בספרי הפניקס לפי שווי של כ־800 מיליון שקל. הרשת נרכשה בכספי הנוסטרו של החברה, ונמצאת תחת חשבון הנוסטרו של הפניקס. המכירה הצפויה תניב להפניקס רווח נאה של מאות מיליוני שקלים. בתחילת משבר הקורונה נפגעו רשתות הדיור המוגן כשדיירים בבתי הדיור המוגן חלו בקורונה ועזבו, אך מאז הרשתות התאוששו.
הרשת מפעילה כיום שלושה בתי דיור מוגן, הגדול בהם בהוד השרון, ושני האחרים בראשון לציון ורמת החייל. הנדל"ן של בתים אלה מצוי בבעלות הרשת וכולל זכויות בנייה נוספות כגון הרחבה של שתי קומות נוספות בבית האבות שברמת החייל. בית נוסף מוקם במודיעין ועוד אחד, שבשלבי תכנון, אמור לקום בקריית מוצקין. בנוסף, לחברה כ־658 יחידות דיור ועם פיתוח היחידות הנוספות היא צפויה להגיע לכ־1,000. בהפניקס חשים כי היות שלא מדובר בתחום שהחברה מתמחה בו, היא מיצתה את יכולת הניהול של הרשת, שדורשת משאבים תפעוליים רבים, ומכאן ההחלטה.
שפיר הנדסה היא חברה משפחתית, שנוסדה בידי אבי המשפחה יעקב שפירא שעזב ב־1968 את קואופרטיב עבודות העפר חריש שבו עבד, והקים את שפיר.
החברה פעלה תחילה בהקמת רציפים בנמל אשדוד ושוברי גלים בת"א ובחדרה. כיום החברה מעסיקה כ־1,600 עובדים ופועלת בארבעה מגזרים: תעשייה — מחצבות, מפעלי בטון, אספלט וצי משאיות; זכיינות — הקמה, ביצוע וניהול של פרויקטים מורכבים; מגורים ‑ ייזום של אלפי יחידות דיור בישראל; נפט וגז ‑ תחום שאליו החברה נכנסה לאחרונה.
הכנסות שפיר ב־2020: 3.5 מיליארד שקל
ארבעת ילדיו של יעקב שפירא מנהלים את החברה: התאומים ישראל והראל, גיל וחן. כל הארבעה פעילים בחברה והם אלה שהעבירו את המיקוד שלה מהתשתיות לתעשייה, באמצעות זיכיון להפעלת מחצבות ומכירה של בטון ואספלט.
שפיר היא פרת מזומנים שמניבה דיבידנדים שמנים לבעליה. הרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות של החברה בשנת 2020 הסתכם בכ־330 מיליון שקל, עלייה של כ־16% לעומת הרווח בשנת 2019 שעמד על 285 מיליון שקל. הכנסות החברה בשנת 2020 הסתכמו ב־3.5 מיליארד שקל, עלייה של 19% לעומת כ־2.9 מיליארד שקל בשנת 2019.
כל אחד מארבעת האחים מחזיק בכ־15.08% ממניות שפיר בשווי של כ־1.3 מיליארד שקל, אחרי שכבר מימשו מניות במאות מיליוני שקלים כל אחד. מגדל וכלל ביטוח הן הגופים המוסדיים הגדולים בחברה.
שפיר נכנסה כאמור לתחומים נוספים. בתחילת החודש נחשף ב"כלכליסט" כי החברה חתמה על אופציה לרכישת השליטה בחברת השילוח פריץ של אבשלום נוריאל, לפי שווי של 300 מיליון שקל. שפיר נכנסה לנעליה של אלון רבוע כחול שבשליטת מוטי בן־משה, שנענה לבקשתו של נוריאל ונסוג מהעסקה.
שפיר גם רכשה את חברת ליפסקר, העוסקת בביצוע עבודות גיאוטכניות, לרבות דיפון וביסוס מבנים, עוגני קרקע, ייצוב מדרונות, הזרקות צמנטיות וכימיות, קידוחי מטריות למנהור, פיתוח מכשור ושיטות ביצוע ושיווק ומכירות גיאוטכניות ובעוד מגוון רחב של פעילויות אחרות בתחום. החברה נרכשה ב־32 מיליון שקל.