סגור
מימין יו"ר לידר שוקי הון עמית ורדי ומנכ"ל הפועלים דב קוטלר
מימין: יו"ר לידר שוקי הון עמית ורדי ומנכ"ל הפועלים דב קוטלר (צילומים: אלי דסאו, גדי דגון)

בלעדי
הפועלים במגעים לרכישת נתח מהחיתום של לידר

העסקה תבוצע באמצעות פועלים אקוויטי שצפוי לרכוש נתח של 20%–25% מחברת החיתום לפי שווי של יותר מ־100 מיליון שקל. אם העסקה תצא לפועל, הפועלים ימכור את אחזקותיו ב־IBI חיתום ששוויין 40 מיליון שקל

לידר במקום IBI: בנק הפועלים לא מוותר על שוק החיתום. ל"כלכליסט" נודע כי פועלים אקוויטי, זרוע ההשקעות הריאליות של הבנק, מקיימת מגעים ראשוניים לרכישת נתח מחברת החיתום לידר הנפקות שבבעלות לידר שוקי הון. במרכז המגעים עומדת הזרמת הון בהיקף שטרם נקבע לתוך החברה, שלה בעלי מניות רבים, ובתמורה הבנק יקבל אחזקות משמעותיות בלידר שוקי הון. על פי רוב, פועלים אקוויטי רוכשת נתח של 20%–25% מחברות שבהן היא משקיעה.
המגעים האלו מעידים על אפיק נוסף שהבנק בוחן על מנת להישאר בעסקי החיתום. בשנה שעברה בנק הפועלים החל בהליך הפרידה שלו מחברת החיתום שבה הוא שותף עם בית ההשקעות IBI, וזאת על רקע התנגדותו לשכר המבוקש למנהלי החברה. על רקע העימות שונה שם החברה, לבקשת הבנק, מפועלים IBI ל־IBI חיתום. הבנק עדיין מחזיק 22.2% מהחברה, אולם הוא ביטל את הסכם בעלי המניות שלו עם IBI ומזה זמן הוא מחפש ערוץ פעילות אחר בשוק החיתום.
ביוני האחרון ניסה הבנק לגייס את לירן רזמוביץ', מנכ"ל דיסקונט קפיטל חיתום, על מנת להקים עבורו חברת חיתום חדשה. בסופו של דבר רזמוביץ' החליט להישאר בחברת החיתום של הבנק המתחרה.
מגעים קודמים נכשלו: כעת נדמה שהפועלים מעדיף לפעול בתחום החיתום באמצעות כניסה לחברת חיתום גדולה ופעילה. ככל שהעסקה בין הצדדים תבשיל, השווי של לידר הנפקות עשוי להיות יותר מ־100 מיליון שקל, והדבר יהווה הצפת ערך משמעותית לבעלי המניות של לידר שוקי הון.
בשנת 2016 קבוצת עובדים בכירים בהווה ובעבר בלידר השקעות רכשה מידיה את לידר שוקי הון תמורת 25 מיליון שקל. באותה העת לידר שוקי הון היתה בעלת פעילות של חיתום וברוקראז', וקבוצת העובדים – שכללה את מנכ"ל החברה לשעבר וכיום היו"ר עמית ורדי, אלון גלזר (כיום סמנכ"ל), היועץ המשפטי בעז קרניאל, סמנכ"ל הכספים ירון שטינמץ, המשנה למנכ"ל שי בן־יקר (שהפך למנכ"ל) — הרחיבה את מנעד הפעילויות כך שלידר שוקי הון הפכה לבנק השקעות. אם העסקה תצא לפועל, בנק הפועלים צפוי גם למכור את האחזקות שלו ב־IBI חיתום, ששווי השוק שלהן עומד על כ־40 מיליון שקל.
שווי החברה מוערך כאמור ביותר מ־100 מיליון שקל. לשם השוואה, שווי השוק של IBI חיתום עומד על 183 מיליון שקל, לאחר שמנייתה ירדה ב־8% מתחילת השנה וב־38% בשנה שעברה, שהייתה שנה שחונה בשוק ההנפקות. אולם בשונה מ־IBI לידר הנפקות מחלקת באופן קבוע את רוב הרווחים שלה כדיבידנד.
לידר הנפקות מנוהלת על ידי פלג פאר שהצטרף לחברה בתחילת השנה, לאחר תשע שנים שבהן כיהן כמנכ"ל ושותף בחברת החיתום של בנק ההשקעות ואליו בייס. פאר משמש כמנכ"ל משותף של החברה־האם לידר שוקי הון לצד רנן כהן אורגד. יו"ר לידר הנפקות הוא שי בן־יקר. הבנק הבינלאומי שבשליטת צדיק בינו מחזיק ב־20% ממניות לידר הנפקות.
זו אינה הפעם הראשונה שבה בנק הפועלים לוטש עיניים לכיוון לידר. כאשר אריק פינטו כיהן כמנכ"ל הבנק (2019־2016) התקיימו מגעים להשקעה בלידר שוקי הון, אולם אלה לא הבשילו לכדי עסקה.
ללידר שוקי הון יש כמה תחומי פעילות: בנקאות להשקעות, שכוללת פעילות של חיתום וכן ייעוץ וביצוע עסקאות מיזוג ורכישות, באמצעות לידר הנפקות; מתן שירותי מחקר ואנליזה לנכסי סיכון שונים; ברוקראז'; וגיוס כספים לקרנות פרטיות וחברות פרטיות באמצעות לידר הון פרטי.
סכסוך על השכר ב־IBI: בשנה שעברה פרץ סכסוך בין IBI לבנק הפועלים שנסב סביב תנאי השכר המבוקשים למנהלי החברה. חברת החיתום, שאז עוד נקראה פועלים IBI, ביקשה לשנות את תנאי השכר של בכיריה. הדירקטוריון זימן את בעלי המניות באפריל של אותה שנה כדי שיאשרו הנפקת אופציות ומניות לשלושת בכירי החברה: המנכ"ל ירון מוזס, המשנה למנכ"ל שי נבו ומנכ"ל החברה־הבת חיתום והנפקות עופר גרינבאום.
לפי המתווה המבוקש, עלות שכרו של גרינבאום תעלה ל־8 מיליון שקל, שכרו של מוזס יגדל ל־6.8 מיליון שקל, וזה של נבו ל־7.5 מיליון שקל. עלות השכר הקודמת של השלושה עמדה על 6.2 מיליון שקל. בנוסף החברה הקצתה לשלושה 15% מהון המניות באמצעות הקצאה ללא תמורה של 7.5% במניות חסומות לתקופה מסוימת ואופציות בשיעור דומה.
הבנק שלח מכתב זועם לחברה והסביר כי התגמול השנתי החדש לשלושה יגיע ל־25% מההכנסות העתידיות של החברה ול־35% מהרווחים. הפועלים אף הביא לנפילת ההחלטה בהצבעת בעלי המניות אולם דירקטוריון פועלים IBI החליט לאשר את מדיניות השכר החדשה באמצעות אובר־רולינג. הדבר הוביל לביטול הסכם בעלי המניות על ידי בנק הפועלים, שגם מכר 5% מהמניות.
מהפועלים נמסר: "הבנק אינו נוהג להתייחס לשאלות הנוגעות לפעילות העסקית שלו. הבנק בוחן מגוון חלופות ביחס לפעילות החיתום".