סגור
מימין: עמית גל ו חנן מלצר
מ"מ יו"ר רשות שוק ההון עמית גל ויו"ר מגדל החזקות חנן מלצר ( צילום: אלכס קולומויסקי)

בלעדי
דירקטוריון מגדל נכשל בניסוח תגובה לדרישת הביקורת של רשות שוק ההון

ישיבה סוערת של דירקטוריון מגדל ביטוח ביום חמישי האחרון, שבו היתה אמורה להימסר לרשות שוק ההון תגובה לכוונתה לערוך ביקורת בחברה, הסתיימה ללא הכרעה. הרשות מאפשרת לחברה להגיב עד מחר 

דירקטוריון מגדל ביטוח לא הצליח להגיע להסכמות בנוגע לנוסח מכתב התגובה של החברה לדרישות רשות שוק ההון באשר לביקורת שבה הוא מתכוון להתחיל בחברה. לכלכליסט נודע כי ישיבה סוערת של הדירקטוריון שהתכנסה ביום חמישי, שהיה היום האחרון שהציב מ"מ יו"ר רשות שוק ההון עמית גל לחברה להשיב למכתבו, כדי לדון במכתב התגובה הסתיימה ללא החלטה. וכך, בלית ברירה ביקש יו"ר מגדל ביטוח אמיר ברנע ארכה מגל וזה העניק לו ארכה בהגשת התגובה עד מחר.
עוד נודע כי טיוטת מכתב תגובה שהובאה לדיון, לא היתה מקובלת על מרבית הנוכחים, שבעה חברי דירקטוריון. ההתנגדות לא נבעה מסיבה הומוגנית. היו שהתנגדו כי טענו שלא צריך כלל להגיב, והיו כאלו שסברו שאין לחברה מה להסתיר ושהיא מוכנה לביקורת של הממונה. אחרים ביקשו לשנות את הנוסח שנראה להם אגרסיבי מדי, והיו גם שסברו כי המכתב נוגע פחות למגדל ביטוח ויותר לנושאים שבשליטת החברה־האם הציבורית מגדל החזקות שהיא האסיפה הכללית של מגדל ביטוח ובעלת המניות היחידה בה.
המכתב לא הוצג כך, אבל לנוכחים היה ברור שנכתב בידיעת ובמעורבות של השופט חנן מלצר, יו"ר מגדל החזקות. בסביבת מגדל טענו כי הדבר איננו נכון וכי מדובר באירוע של מגדל ביטוח בלבד בראשות ברנע, ומלצר איננו מעורב בשום צורה, וכי ההתנהלות של דירקטוריון מגדל ביטוח תקינה לחלוטין בנושא ומאפשרת שמיעת כל הדעות.
בין היתר נגע המכתב לטענת הפיקוח שלפיה איננו מקבל תשובות לגבי הרכב הדירקטוריון. במגדל טוענים - וכנראה שהדבר הופיע גם במכתב התגובה - כי החברה מתקשה למנות דירקטוריון כשהפיקוח משהה את תגובותיו לבקשה למנות את יוסי בן ברוך מנכ"ל חברת ההחזקות כחבר דירקטוריון בחברת הביטוח ולהעברה של מירב בן כנען לתפקיד דירקטורית בחברה־הבת, נושא שנידון בחודשים האחרונים מול הפיקוח.
כפי שנחשף בכלכליסט ב־16 במאי, הרשות הודיעה למגדל על עריכת ביקורת מקיפה בחברה. הביקורת הזו מגיעה אחרי שב־2020 ביצעה הרשות — אז תחת משה ברקת - ביקורת בחברה עם מממצאים מרחיקי לכת, אבל ממצאי ביקורת זו נגנזו בסופו של דבר.
ההודעה של הרשות מעוררת לחץ בקרב דירקטורים בחברה מאחר שהיא אמורה לבדוק כל דירקטור בפני עצמו, את ההתנהלות הכללית, דברים שאמר בישיבות דירקטוריון, ומידת הענייניות בהחלטותיו. לממצאים כלפי חבר דירקטוריון במגדל עלולות להיות השלכות גם על תפקידים שממלא דירקטור בחברות אחרות.
הפיקוח בוחן גם את חוסר השקיפות של מגדל ואת אי־קיום דיון בדירקטוריון מגדל ביטוח אחרי שאסיפת בעלי המניות שלה, מגדל החזקות, לא חידשה את כהונתם של כרמי גילון ואריה מינטקביץ'. גילון שימש כיו"ר זמני יותר משנה, ובין הנושאים שנבדקים בידי הממונה הם נושא אישור השכר שלו כיו"ר זמני, שנעשה על פי החשד במעורבות של מגדל החזקות, בצורה שנוגדת את הכללים ומזכירה את הצורה שבה מונה לתפקיד מנכ"ל מגדל ביטוח רונן אגסי. לטענת הפיקוח, אגסי מונה לאחר שיחה שקיימו עמו בעל השליטה שלמה אליהו והשופט מלצר ורק אחריה הובא הנושא למגדל ביטוח. מלצר טען בתגובה כי בשיחה עם אגסי רק נבדקה ההיתכנות של המינוי.
רשות שוק ההון מבקשת גם לקבל תמונה ברורה של הרכב הדירקטוריון, כולל הגדלה של הדירקטוריון בשני חברים לתשעה. החשש של דירקטורים בחברה וגם בחברה־האם מגדל החזקות, הוא מפני דו"ח חמור שיצביע על ניהול לא תקין וחשש להפרת אמונים, מסקנות שפורטו בדו"ח הקודם של ברקת שנגנז. בנוסף הרשות גם מבקשת לבדוק איך טופלו שני דו"חות הביקורת של שופטת חיצונית על הטרדות מיניות שהתרחשו לכאורה בחברה.