סגור

היורו בשפל של שנה וארבעה חודשים לעומת השקל

מטבע הגוש נסחר הבוקר תמורת 3.77 שקלים, ואף נחלש לרמה הנמוכה שלו מול הדולר מאז אפריל; נתוני התעסוקה המפתיעים מארה"ב מחזקים את הדולר לעומת המטבעות העיקריים: "השוק מתמחר מחדש את המט"ח לפי ההתאמות שהפד צפוי לעשות"

נתוני התעסוקה מארה"ב ממשיכים להשפיע על שוק המט"ח העולמי: היורו נחלש הבוקר עד לשווי של 3.776 שקלים, ובשפל מאז ה-28.4.20 כשעמד על 3.775 שקלים - לפני פחות משבועיים עוד נסחר תמורת 3.84 שקלים, ולפני חודש עמד על שיעור של 3.9 שקלים. מטבע הגוש אף ברמה הנמוכה שלו מאז ה-1 לאפריל מול הדולר - רושם חודש אוגוסט באדום, עם שמונה ימים של ירידות ברצף. היום נסחר תמורת 1.172 דולרים. בסוף יולי עוד נסחר תמורת 1.184 דולרים.


ברקע, התחזקות הדולר לעומת המטבעות העיקריים (גם לעומת השקל) בימים האחרונים, אחרי נתוני התעסוקה שהפתיעו לטובה והצביעו על התאוששות המשק בארה"ב. הדולר נסחר היום בעלייה קלה תמורת 3.22 שקלים, ורושם עליות קלות מול מקבילו הישראלי בימים האחרונים - כשהעליות החזקות יותר במטבע האמריקאי נרשמות כאמור מול היורו.

2 צפייה בגלריה
יורו אירו כסף שטר שטרות אירופה מטבע חוץ
יורו אירו כסף שטר שטרות אירופה מטבע חוץ
היורו נחלש בכל החזיתות
(צילום: בלומברג)

"השוק מתמחר מחדש את שוק המט"ח לפי ההתאמות שהפד עושה או צפוי לעשות בהמשך, בהתאם לנתונים שהמשק בארה"ב מציג. היורו עשוי לרדת לשפל הגדול שלו השנה, מתחת לשווי של 1.1704 דולרים שרשם ב-31.3.21", כך לדברי Jun Arachi, אסטרטג בכיר ב-Rakuten Securities.
יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים מימון והשקעות: "התחזקות הדולר בטווח הקצר אל מול המטבעות המרכזיים, על רקע נתוני המאקרו ובמיוחד האינפלציה ופער הריביות שבין הדולר לאירו ולמטבעות מרכזיים נוספים. אלה גוררים לפגיעה בשער האירו אל מול השקל".
בשבוע שעבר פורסמו הנתונים הבאים: ירידה מפתיעה בשיעור האבטלה ל-5.4% ביולי, לצד עלייה חדה מהצפוי במספר המשרות שנוספו – 943 אלף.
שיעור ההשתתפות בכוח העבודה עלה לרמה הגבוהה ביותר מאז פרוץ הקורונה במרץ 2020. מגזרי הפנאי והאירוח המשיכו להוביל את ההתרחבות ביצירת מקומות עבודה, והוסיפו 380 אלף משרות בחודש שעבר, מתוכן 253 אלף משרות בברים ובמסעדות. המגזרים הללו נפגעו בצורה הקשה ביותר מהסגרים ושאר ההגבלות שהוטלו במאמץ לבלום את התפשטות הנגיף.
היורו יורד לרמה של 3.77 שקלים - לפני חודש עוד נסחר תמורת 3.9 שקלים
כמו כן, פורסם אתמול כי מספר המשרות הפנויות בארה"ב עולה לשיא חודשי רביעי ברצף. לפי משרד העבודה בארה"ב, מספר המשרות הפנויות עומד נכון לחודש יוני על10.1 מיליון. מדובר בעלייה מהשיא הקודם במאי על 9.5 מיליון. תחזיות הכלכלנים במשק עמדו בכלל על ירידה ביוני ל-9.29 מיליון.
הנתונים מספקים לפדרל ריזרב סיבה נוספת לקצץ בסיוע שלו למשק ולקיים שיחות על הקדמת העלאת הריבית, בזמן שהמשק האמריקאי נואש לעובדים. "התנאים בשוק העבודה נראים בריאים בתחילת הרבעון השלישי", הגיב על הנתונים סם בולארד, כלכלן ראשי בוולס פארגו.
"נתונים חזקים בחודשיים הבאים קרוב לוודאי ייתנו אור ירוק להכרזה מוקדמת על צמצום מדינות ההקלות בפגישת הפד בספטמבר", אמר לסוכנות הידיעות רויטרס ג'יימס מקאן, סגן הכלכלן הראשי בחברת ההשקעות אברדין סטנדרד.
קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיית שווקים בלאומי שוקי הון, למסחר במט"ח: "התחזקותו של השקל באה לידי ביטוי במיוחד מול האירו. חולשתו של האירו נובעת מהבדלי המדיניות המוניטרית ובתנאים הכלכליים בין אירופה למדינות מפותחות שונות כמו למשל ניו-זילנד, בריטניה וארה"ב. במדינות אלה יש צפי להידוק מוניטרי בקרוב, ומאידך באירופה, הצפי הוא להמשך סביבה מוניטרית מרחיבה לאורך שנים. פער זה מצטרף לאכזבה מקצב יישום תכנית הנפקת החובות האירופאית המשותפת. חשוב לזכור בהקשר זה שהאירו כבר נסחר מול השקל בשער 3.70 אירו לשקל שבועות ספורים לפני פרוץ הקורונה בעולם המערבי, בחודש ינואר 2020. כך שהשער הנוכחי עדיין גבוה מהשער אז".

בנק ישראל צמצם משמעותית את רכישות המט"ח ביולי
עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים: "רכישות המט"ח של בנק ישראל היו צנועות ביולי והשקל התחזק במהירות. ביולי סך רכישות המט"ח של בנק ישראל עמד על 500 מיליון דולר בלבד, זאת לאחר 8 חודשים של כ-4 מיליארד דולר בממוצע בחודש. הדבר מסביר בחלקו את הייסוף המהיר בשקל בשבועיים האחרונים מול סל המטבעות".
קליין מוסיף כי "ההנחה שלנו היא שהבנק ימשיך וירכוש מט"ח בכדי להאט את קצב התחזקות השקל מול הסל, אך לא יוכל לעצור אותו על רקע המשך הגידול ביצוא שירותי היי-טק, לנוכח שיא ההנפקות של חברות טכנולוגיה בנאסדק והמשך רכישת חברות ישראליות באופן ישיר בידי זרים (FDI)".

2 צפייה בגלריה
נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון כנס אלי הורביץ יוני 2021
נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון כנס אלי הורביץ יוני 2021
נגיד בנק ישראל אמיר ירון
(צילום: המכון הישראלי לדמוקרטיה)

כלכלני בנק הפועלים: "במחצית הראשונה של השנה בנק ישראל רכש 25 מיליארד דולר. צמצום הרכישות הוא אחד ההסברים להתחזקות השקל בחודש האחרון. חברות היי טק ישראליות גייסו במחצית הראשונה של השנה שיא של 12 מיליארד דולר. אמנם לא כל הכסף מומר מידית לשקלים, אך בסופו של דבר הרוב מתורגם לתשלום משכורות, כלומר המרה הדרגתית לשקלים".
עוד אמרו בפועלים כי "השיאים החדשים שנשברים בשוקי המניות בארה"ב גורמים אף הם למכירות מט"ח של מוסדיים. בנק ישראל לא צפוי להאריך את תכנית הרכישות בסך 30 מיליארד דולר, אם כי רכישות ספורדיות כנראה ימשכו. היקף המאזן של בנק ישראל נאמד (הערכה שלנו) ב-54% מהתוצר, לעומת 36% בארה"ב ו- 64% באירופה. אנו מעריכים כי בנק ישראל יעדיף למתן את קצב הגידול של המאזן שלו, ואולי גם לצמצם אותו בהדרגה בשנים הבאות".