בלאומי דורשים מרונן אגסי עוד חצי שנה, הוא מוכן להישאר עד סוף ינואר
בלאומי דורשים מרונן אגסי עוד חצי שנה, הוא מוכן להישאר עד סוף ינואר
יו"ר הבנק סאמר חאג' יחיא והדירקטוריון זועמים על דרך המינוי המסתמן של אגסי למנכ"ל מגדל ביטוח וטוענים שהוא חייב בהודעה מוקדמת. רשות שוק ההון תבדוק אם ניתן למנות מנכ"ל לחברה שמתנהלת ללא יו"ר
סערה משולשת מלווה את המינוי המסתמן של רונן אגסי, ראש החטיבה העסקית של בנק לאומי, למנכ"ל מגדל ביטוח. המינוי המסתמן שנחשף ב"כלכליסט" ביום חמישי בידיעה שבה נחשף כי אגסי סיכם את תנאיו הכספיים מול שלמה אליהו בעל השליטה וחנן מלצר יו"ר מגדל אחזקות, מעורר סערה. הסערה רק מתעצמת לנוכח העובדה שאגסי הודיע ללאומי שהוא מוכן להישאר בתפקידו בבנק עד סוף ינואר לכל היותר.
כפי שנחשף באתר "כלכליסט", יו"ר בנק לאומי סאמר חאג' יחיא והדירקטוריון של הבנק, זועמים על אגסי שלדבריהם נתן להם תשובות מעורפלות לשאלות שהופנו אליו בשבועות האחרונים, טשטש כל אפשרות לעזיבה לתפקיד מנכ"ל מגדל, והבהיר כי הדבר לא הולך לקרות בקרוב למרות שמגדל מעוניינת בו וכי יתנהל מול הבנק בצורה מסודרת. עם זאת, אגסי אמר לחאג' יחיא שלא שיקר אלא ששלמה הציע לו השבוע הצעה שאי־אפשר לסרב לה.
ל"כלכליסט" נודע כי דירקטוריון לאומי שהתכנס לדון בנושאים שונים סער בעקבות המינוי ובקרב חברי הדירקטוריון קיים כעס על אגסי שהתחייב לפני שנתיים, עם מינויו למשנה למנכ"ל, לכהן בתפקיד לפחות שלוש שנים, והיו בין חברי הדירקטוריון שדרשו לפטר אותו. הכעס בלאומי איננו רק על אגסי, אלא גם על שלמה אליהו בעל השליטה במגדל, שנפגש יומיים לפני הידיעה עם חאג' יחיא, וגם הוא טשטש בפניו אפשרות למינויו של אגסי, ואמר כי למרות שהוא מעוניין באגסי, זה לא יקרה בעתיד הקרוב אלא ייקח זמן. חאג' יחיא ביקש שכשהנושא יבשיל הדברים ייעשו בצורה מסודרת. ביום חמישי נחשף ב"כלכליסט" הסיכום עם אגסי, כאמור, ובצהריים הוא ביקש לאפשר לו לעזוב למגדל. הבנק הוציא לו מייל שבו הוא נדרש לעמוד בתנאי ההסכם שלו, חצי שנה הודעה מוקדמת וחצי שנת צינון.
צלע נוספת בסערה היא רשות שוק ההון ברשות מ"מ היו"ר עמית גל. שם הופתעו מהסגירה של אגסי, אבל בגלל היבט אחר: איך אפשר למנות מנכ"ל לחברה עוד לפני שנקבעה זהותו של יו"ר קבוע למגדל? המהלך שבו היה מעורב ישירות אליהו, ונעשה ביוזמתו, מכעיס את הרשות שמנסה להרחיק את אליהו מהמעורבות בחברה ואף שיגרה מכתב קשה לפני כשלושה שבועות למגדל, שבו דרשה להפריד בין מגדל אחזקות, החברה־האם הציבורית ששולטת (100%) במגדל ביטוח בצורה מוחלטת, ולהחליש את השליטה של אליהו במאמצעות מינוי של דירקטורים לא תלויים נוספים לחברה.
אגסי התחייב בפני מנהלי הבנק לתקופה של שלוש שנים לפחות כיו"ר החטיבה העסקית, תפקיד שאליו מונה בתחילת 2021. הוא עדכן את חנן פרידמן מנכ"ל הבנק בפגישה דחופה שקבע עמו, כי החליט לסגור במגדל. פרידמן נדרש על ידי דירקטוריון הבנק שלא להתערב בהתנהלות מול אגסי לאור היחסים הקרובים בין השניים וכך נהג. מבחינתו מדובר באירוע לא נעים, בייחוד לאור העובדה שכשמיכל קיסוס, מנכ"לית פפר, החברה־הבת של השנק, היתה מועמדת לישרכארט הוא דרש ממנה להחליט במהירות אם היא נשארת או עוזבת.
לטענת הבנק, לפי החוזה של אגסי המשמש גם כמשנה למנכ"ל לאומי, הוא מחוייב לחצי שנה של הודעה מוקדמת במידה והוא רוצה לעזוב את התפקיד, וכן על כך שבחצי השנה שלאחר העזיבה הוא אינו יכול להתמנות לתפקיד בכיר בחברה מתחרה - סעיף אי־תחרות שמהווה למעשה תקופת צינון. לא ברור אם מגדל עונה להגדרה של חברה מתחרה בלאומי, אבל אין מחלוקת על מחצית השנה של ההודעה המוקדמת.
קשה להאמין שלאומי יצליח לעצור את המעבר של אגסי וייתכן שמגדל תציע לעמוד בתשלום של פיצוי ללאומי עבור ויתור על חלק מתנאי הפרישה המוקדמת של אגסי ובכך להביא לפתרון הבעיה. במגדל עשויים גם לשקול מינוי של מ"מ מנכ"ל לתפקיד באופן זמני, אם כי אין עדיין הגדרת זמן לסיום עבודתו של המנכ"ל הפורש שגיא יוגב.
קשה לכאורה להבין את ההתנהלות של אגסי, שניהל מו"מ מול אליהו. אבל אם חוזרים שנה אחורה, ניתן למצוא את ההסבר. אליהו חיזר כזכור אחרי אגסי כבר לפני שנה וחצי והיה מעוניין למנות אותו למנכ"ל החברה. אגסי רצה את התפקיד, וכבר אז כיהן בלאומי. אבל למרבה ההפתעה נתקל אליהו ביפתח רון־טל ששימש יו"ר מגדל ביטוח ביוזמת אליהו כמובן. רון־טל טירפד בשורה של פעולות מתוחכמות את המינוי של אגסי, שנחשב מנכ"ל דומיננטי שהיה משאיר בצל את היו"ר.
אליהו התקשה אז לסגור עם אגסי שסירב להודיע ללאומי כי הוא עוזב עד שנושא המינוי שלו במגדל לא יוכרע. גם אז נדרש אגסי להודיע לבנק על ידי חאג' יחיא, מה הפוזיציה שלו וגם אז אמר כי הוא לא עוזב. בשלב מסויים הודיע אגסי למגדל על הסרת המועמדות שלו לתפקיד המנכ"ל. זאת, לאחר התמשכות המגעים, המכשול בדירקטוריון מגדל והלחצים מלאומי וחאג' יחיא. אליהו ביקש מהדירקטוריון 48 שעות כדי לשכנע את אגסי לחזור בו. אבל לא הצליח. בסופו של דבר הוביל רון־טל את מינויו של שגיא יוגב למנכ"ל וזה עזב אחרי שנה בינונית בתפקיד. שבוע אחריו עזב גם רון־טל לאחר שאליהו לא סלח לו על טרפוד מינויו של אגסי.
הסיכום המסתמן בין אגסי לבין אליהו ומלצר נעשה עוד טרם הקמתה של ועדת איתור על ידי מגדל. עם זאת, אגסי עצמו כבר הופיע בפני ועדת האיתור שהוקמה בפעם הקודמת שבה חיפשה מגדל מנכ"ל, לאחר שרן־עוז עזב לטובת מינוי למנכ"ל חברת כרטיסי האשראי ישראכרט, עם זאת, לדרישת אליהו, רן־עוז נשאר במגדל הרבה זמן גם לאחר שהוכרז כמיועד למנכ"ל ישרכרט. אגסי אמנם נתקל אז בהתנגדות של רון־טל והדירקטור גבי פיקר כך שהוועדה לא המליצה עליו, אך הוא עמד בתנאי הסף ועצם כך שלא עבר את הוועדה בפעם הקודמת, אין בכך כדי לפסול אותו לתפקיד כעת.
רשות שוק ההון, כאמור, איננה רואה בעין יפה את תהליך המינוי של אגסי שנעשה ללא ועדת איתור בדירקטוריון מגדל ביטוח. הדירקטוריון מכהן עם יו"ר זמני, כרמי גילון, וללא יו"ר קבוע מאז עזיבתו רון־טל. אליהו ביקש למנות את מוטי רוזן לתפקיד אך זה סירב לוותר על הבוררות שלו מול מגדל והמינוי הוקפא. בשלב זה מבקשים מגדל, אליהו ומלצר, למנות את יוסי בן ברוך לתפקיד היו"ר אבל ברשות לא מגלים התלהבות מכך. הבעיה במינוי של אגסי שמסתמנת מבחינת הרשות איננה דווקא בהיעדר ועדת איתור אלא בהיעדר יו"ר קבוע ולאור דרישתה להפרדה מוחלטת בין דירקטוריון מגדל אחזקות שם חברים אליהו ומלצר, לדירקטוריון מגדל ביטוח, וזאת חרף העובדה שגם מבחינתה אגסי הוא מנכ"ל ראוי, שיתפקד בצורה עצמאית ולא על פי גחמות של אליהו. ברשות יגבשו דעה בנושא בימים הקרובים.
הרשות שלחה לפני שלושה שבועות מכתב חריף למגדל אחזקות, שבו הודיעה לחברה כי היא שוקלת לעשות שימוש בסמכויותיה, "לרבות שינוי ההיתר להחזקת אמצעי שליטה ולשליטה במבטחים". השימוש בסמכויות כאמור "עשוי להתייחס גם להיבטים הנוגעים לגרעין השליטה והיקפו, מערכת היחסים בין החברה לבין מגדל ביטוח ועדכון כתבי התחייבויות להשלמת הון עצמי שניתנו יחד עם ההיתר האמור". מגדל מתנגדת לשורת הדרישות שרשות ני"ע הציבה לה ומתנהלת מול ברשות באמצעות עו"ד צבי אגמון.